Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Han skjøt alle to ganger for å forsikre seg om at de var døde

Thorbjørn Vereide (22) fra Sogn og Fjorande var en av 30 ungdommer som gjemte seg i en strandsone på Utøya. Han forteller at bare fem av dem overlevde.

OVERLEVDE: Thorbjørn Vereide (22) overlevde den grusomme massakren på Utøya i går. Han så venner bli skutt av det han beskriver som "en veldig konsentrert gjerningsmann". Foto: Per Flåthe/Dagbladet
OVERLEVDE: Thorbjørn Vereide (22) overlevde den grusomme massakren på Utøya i går. Han så venner bli skutt av det han beskriver som "en veldig konsentrert gjerningsmann". Foto: Per Flåthe/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var fullstendig panikk. Jeg løp ned til vannet og gjemte meg i strandsona. Det var mange andre som forsøkte å gjemme seg i samme område. Først var vi rundt 30 ungdommer der. Da gjerningsmannen var ferdig med å skyte var det bare fem av oss som fremdeles var i live, forteller Thorbjørn Vereide.

Dagbladet møter 22-åringen på Sundvolen Hotell. Han forteller at han fikk flere glimt av mannen som skjøt og drepte minst 85 ungdommer på AUFs sommerleir.

- Han virket veldig konsentrert. Han tok seg tid og plukket ofrene ut én etter én. Folk lå på bakken, og han gikk over dem og skjøt dem i ryggen. Han skjøt alle to ganger for å forsikre seg om at de var døde. Å se noen bli skutt på den måten er helt sykt, sier Thorbjørn.

- Ville lure oss Ifølge 22-åringen hadde gjerningsmannen et håndvåpen.

- Jeg reiste meg opp på et tidspunkt, da begynte han å skyte på alle i nærheten. Han prøvde å skyte meg med et håndvåpen, men jeg har fått høre av andre at han også hadde en rifle, sier han.

Thorbjørn gjemte seg i det han omtaler som en slags hule i vannkanten. Han forteller at gjerningsmannen forsøkte å lure ungdommene ut fra gjemmestedene sine.

- Han ropte at faren var over, at vi måtte komme fram og at det var en båt der som ville frakte oss i sikkerhet.

Da det senere kom en båt opp til stedet der Thorbjørn gjemte seg, turte han først ikke å gå bort til den.

- Jeg var redd det var gjerningsmannens medsammensvorne, og stolte ikke på det.

Døde ungdommer Omsider forstod han at mannskapet på båten ikke var farlige, og han krøp frem fra gjemmestedet og ble fraktet i sikkerhet.

- Da jeg kikka rundt meg lå det en klynge med døde ungdommer der, sier 22-åringen.

Han forteller at han aldri har mistet noen godt bekjente før, og han forteller om venner av ham som har sett på at deres aller beste venner ble skutt rett foran dem.

- Det er en trøst at hele Norge støtter opp og er engasjert, sier han.

UTØYA: Flere ungdommer la på svøm for å komme seg fra Utøya i går. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADE
UTØYA: Flere ungdommer la på svøm for å komme seg fra Utøya i går. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADE Vis mer