- Han skjøt for å drepe

En 18-åring fra Odda var centimetere fra å bli dobbeldrapsmann i går natt. Han siktet etter vakten som nektet ham mer alkohol, men traff ei 17 år gammel jente i hodet og hånda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ODDA/OSLO (Dagbladet): Da mannen ble overmannet, var han på vei opp til dansegulvet på diskoteket, med lomma full av haglepatroner og våpenet, ei gammel hagle han hadde bæretillatelse for, i hendene

Ei 17 år gammel jente ble i går natt sendt til Haukeland universitetssykehus med store skader etter å ha blitt truffet av et av mannens hagleskudd, som trolig var ment for dørvaktene ved utestedet.

- Han skjøt for å drepe oss, sier dørvakt Tore Skjerven (23) på utestedet «Hjørna» i Odda sentrum.

Ble nektet servering

Tidligere på kvelden ble 18-åringen nektet mer servering og bedt om å forlate diskoteket etter å ha vært overstadig beruset. Da dro han til en fest med venner på en byggeplass utenfor Odda. Ifølge en av kameratene var han ganske full da han nok en gang satte kursen mot utestedet «Hjørna» i Odda ved ett-tiden.

Da vaktene nektet ham å komme inn igjen, gikk mannen hjem for å hente ei hagle. Han bor omlag ti minutter unna utestedet, og var tilbake kvart på to.

Gata utenfor «Hjørna» var på dette tidspunktet full av folk. Rundt hundre ungdommer var samlet utenfor «Hjørna». Hundre var fortsatt inne.

- Alle så at han kom med et våpen, men ingen prøvde å stoppe ham. Han er en fyr som kan tulle med sånt, og det trodde vi han gjorde denne gangen også. Så smalt det, sier kameraten Jarle Kvamme (17).

- Kikket inn i løpet

18-åringen avfyrer ett skudd utenfor utestedet. Dette skuddet treffer jenta (17) i ansiktet, halsen og armene. Han tar seg så inn på «Hjørna» og beveger seg opp mot dansegulvet i 2. etasje.

- Jeg så han kom springende med hagla hevet mot meg. Da var han 8-10 meter unna, sier Skjerven.

På vei opp trappen avfyrer han nok et skudd, i retning dørvaktene. Det gikk i veggen.

- Han skulle ta oss. Han var visst skyttervant, og det ser du godt når du ser hvor hagla traff, i hodehøyde, sier Skjerven.

Skjerven og dørvaktkollega Frode Andersson sprang innover i oppgangen. Skjerven rakk akkurat å runde trappa før det andre skuddet smalt.

- Jeg hørte ett skudd, og tenke nå kommer det snart ett til. Like etterpå så jeg rett inn i løpet på hagla, sier Andersson. Han var på vei ned for å se hva som skjedde, og klarte å ta hagla fra 18-åringen.

- Alt skjedde veldig fort, jeg handlet vel mest på instinkt. Det var som på film. Det var et veldig langt sekund, sier han.

Politiet var bare 50 meter unna utestedet da det smalt, og pågrep 18-åringen kort tid etter.

Iført jaktutstyr

Utenfor stod skrekkslagte ungdommer.

- Vi tenkte at det må være løskrutt, sier en av de som stod like ved da jenta ble truffet.

- Men da hun sank sammen og blodet begynte å renne, skjønte vi at det var alvor, sier vitnet som så vakten løpe for livet innover i gangen.

- Vi så han hadde noe i hendene, men tenkte først at det var nødt til å være et balltre, før vi hørte skuddet, sier en annen.

Flere vitner skal ha sett 18-åringen på ruta fra hjemmet og tilbake til utestedet. Til politiet har enkelte av dem forklart at han var iført jaktutstyr.

Kameratene stiller opp

- Ingen kan tro at han kunne gjøre noe slikt. Det er den greieste gutten vi kjenner, sier Oddmund Seljestad, Hans Digarnes og Jens Vegard K. Holmberg (alle 18) som var gode venner av den arresterte 18-åringen. De er redde for media skal tegne et galt bilde av kameraten.

- Alle kan si noe bra om ham. Han er en person du liker med en gang sier de.

- Han kan forvente full støtte blant vennene sine, sier de tre som tegner et bilde av en aktiv gutt som spiller fotball og hadde mange venner. 18-åringen går på allmennlinja ved Odda vidaregående skole.

De to siste årene har han vært aktiv i elevrådet ved skolen.

- Han har aldri vært innblandet i noe bråk før. Han er en veldig god venn, og vi kunne ikke tro det var sant, sier de tre som var på byen samme kveld.

- Vi savner ham, sier de om 18-åringen som i helga sitter i varetekt hos politiet. I går var vennegjengen på krisemøte på skolen, og hadde også samlet seg i privat regi for å snakke om det som skjedde.

- Vi kan ennå ikke tro det er sant, sier vennene.

- Det må bare ha klikket for ham. Det er helt uforståelig.

Tilfeldig offer

Politiet avhørte i går 18 åringen, men ønsker ikke å kommentere forklaringen hans. Han vil bli framstilt for varetektsfengsling i Bergen mandag.

- Han vil i utgangspunktet bli siktet for grov legemsbeskadigelse, men denne siktelsen kan utvides, sier lensmann ved Odda lensmannskontor, Øyvind Rosseland. Den endelige siktelsen blir utarbeidet i dag.

Lensmannskontoret i Odda avhørte i går rundt 30 vitner i saken, og skal avhøre omtrent like mange i dag.

- Vi anser at jenta som ble truffet var et tilfeldig offer. Det er ennå ikke brakt på det rene om siktede mente å ramme noen spesielle med skuddene, sier Rosseland.

ÅSTEDET: Politiet sperret av stedet der jenta (17) ble skutt og segnet om.
KAMERATER: Jens Vegard k. Holmberg (f.v.), Oddmund Seljestad og Hans Digranes (alle 18) stiller seg uforstående til det som har skjedd.
FRYKTER DET VERSTE: De to dørvaktene Tore Skjerven og Frode Andersson er ikke et øyeblikk i tvil om at den 18-årige Odda-mannen med hagle skjøt mot dem for å treffe.
FRAKTES VEKK: Den 17 år gamle jenta ble fraktet til sykehus i Bergen med luftambulanse