- Han skjøt med pil og bue fra butikkdøra

Mor og døtre kom rett fra ishockeytrening til dramaet i Kongsberg.

KONGSBERG: Linda Ostergaard var på vei hjem med sine to barn da de havnet midt i de dramatikken i Kongsberg. Video: Expressen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Linda Ostergaard (42) og døtrene Victoria (10) og Sarah (11) kom syklende hjem fra ishockeytrening i Kongsberghallen onsdag kveld da de dumpet rett opp i dramatikken ved Coop Xtra-butikken i Myntgata.

Først la de merke til blålys i retning Coop-butikken. Så kom den første politibilen til inngangen, så traff de han som først ringte politiet og så en annen mann som ble skutt etter med pil og bue på plassen utenfor butikken.

MIDT I DRAMAET: Linda Ostergaard og døtrene Sarah (til venstre) og Victoria kom rett fra ishockeytrening til dramaet i Coop Extra-butikken.C. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
MIDT I DRAMAET: Linda Ostergaard og døtrene Sarah (til venstre) og Victoria kom rett fra ishockeytrening til dramaet i Coop Extra-butikken.C. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- To politifolk hoppet ut av blålysbilen. De ropte høyt inn i butikken: «Væpnet politi, legg ned våpenet!».

- Så kom en politibil til. Folkene der ba oss komme oss unna kjapt, sier Linda Ostergaard til Dagbladet dagen etter angrepet.

Da ante ikke mor og døtre hva som skjedde i butikken i nabolaget deres.

I løpet av få minutter visste de mer, før noen var drept.

Ble skutt etter fra døra

- Vi traff en mann i 50-åra. Det var han som ringte politiet først. Han var dresset som han kom fra jobb. Og så traff vi en annen mann, han var vel i 30-åra. Han ble skutt etter med pil og bue på utsida, og han pekte mot bilen han dukket ned bak, forteller Linda Ostergaard.

FUNNET PÅ BAKKEN: En av de tre pilene som drapsmannen skjøt mot en mann på plassen foran Coop-butikken, ble funnet på bakken 50-60 meter unna i luftlinje. Foto: Privat.
FUNNET PÅ BAKKEN: En av de tre pilene som drapsmannen skjøt mot en mann på plassen foran Coop-butikken, ble funnet på bakken 50-60 meter unna i luftlinje. Foto: Privat. Vis mer

Gjerningsmannen hadde siktet og skutt tre piler utover fra åpningen av butikkdøra, forteller de.

Familien på vei fra ishockeytrening fant den ene pila på bakken ved krysset Apotekergata/Christian IVs gata.

Kartet viser at pila lå 50-60 meter i luftlinje fra der det ble skutt.

- Vi syklet en omvei hjem. Det var først da jeg sjekket Laagendalsposten at jeg fikk et større bilde av det uvirkelige som skjedde, sier mor.

Måtte fortelle jentene

Seinere på kvelden var det klart at noen var drept.

- Jeg fortalte jentene om det samme kvelden. Jeg kunne ikke holde det hemmelig ut fra det vi selv hadde sett og hørt, sier Linda Ostergaard.

Hun jobber på en ungdomsskole, og fikk melding samme kveld om at de ansatte skulle møte tidligere på jobb torsdag for å bli oppdatert før de møtte elevene.

TERROR: 37 år gamle Espen Andersen Bråthen ble onsdag kveld pågrepet for fem drap på Kongsberg. Han har erkjent å ha utført drapene, men ikke tatt stilling til straffeskyld. Dette vet vi om mannen. Video: Dagbladet TV. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV. Vis mer

Lærerne sto fritt

- Er noen ved din skole berørt?

- Det får andre svare på når den tid kommer. Men det var tidlig prat her i Kongsberg om navn på omkomne. Lærerne sto fritt i dag til å bruke skoledagen på beste møte for elevene, uavhengig av dagsplanen.

Døtrene går på barneskole.

En av jentene forteller om sin start på dagen:

- Den første timen brukte læreren til å fortelle om det som skjedde kvelden før. Så fikk vi vite hvem vi skulle gå til hvis vi ville prate med noen.

Drapene i Kongsberg går verden rundt, her CNN OG TV-kanalen 7 News i Miami i Florida og svenske Expressen.

Rømte og drepte fem

Den første av flere telefoner til politiet om en mann med bil og bue som skyter etter folk fra en Coop Extra-butikk i Myntgata i Kongsberg sentrum, kom noen sekunder etter klokka 18.12 onsdag.

Klokka 18.18 ser den første politipatruljen på stedet mannen - tidlig identifisert som 37 år gamle Espen Andersen Bråthen.

Han rømmer unna, og blir pågrepet klokka 18.47.

Politiet fortalte selv torsdag at alle fem drapene han er siktet for, ble begått etter at han stakk fra politiet.

De fem drapsofrene er fire kvinner og en mann, alle mellom 50 og 70 år gamle. Navnene på de fem var ikke offentliggjort torsdag kveld.

KONGSBERG: Politiet opplyser torsdag til Dagbladet at den drapssiktede Espen Andersen Bråthen har vært i avhør. Der har han forklart seg detaljert om hendelsen på Kongsberg onsdag kveld, hvor han drepte fem mennesker. Vis mer

Sykehuset i Kongsberg opplyste torsdag at to av ofrene døde der .

Støre til Kongsberg

Fredag blir den drapssiktede 37-åringen begjært varetektsfengslet, høyst sannsynlig uten å møte i retten selv.

Siktede erkjenner de faktiske forholdene, men det er ukjent om han har tatt stilling til straffskyld.

Drapene i Kongsberg har skapt stor internasjonal oppmerksomhet. FNs generalsekretær har uttrykt sorg og medfølelse.

Fredag drar den nye statsministeren Jonas Gahr Støre og den nye justisministeren Emilie Enger Mehl til Kongsberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer