KLAPPJAKT: Store politistyrker rykket ut til Lars Hedegaards hjem etter at han skal ha blitt forsøkt drept i formiddag. Islamkritikeren kom uskadd fra skytedramaet. Foto: Jens Dresling / POLFOTO / AP / NTB SCANPIX
KLAPPJAKT: Store politistyrker rykket ut til Lars Hedegaards hjem etter at han skal ha blitt forsøkt drept i formiddag. Islamkritikeren kom uskadd fra skytedramaet. Foto: Jens Dresling / POLFOTO / AP / NTB SCANPIXVis mer

- Han skjøt mot hodet mitt og prøvde å skyte på nytt, da slo jeg til ham

Islamkritiker Lars Hedegaard (70) forteller om slagsmålet med attentatmannen i dag. Dansk politi jakter falskt postbud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mannen som skal ha forsøkt å skyte og drepe den kjente danske samfunnsdebattanten og islamkritikeren Lars Hedegaard (70) i København i formiddag, var i 17-tida ennå på frifot.

Store mannskaper jakter på en mann som var forkledd i det danske postverkets uniform da han ringte på hos Hedegaard, tilsynelatende for å levere en pakke.

I trygghet på politihuset i ettermiddag fortalte 70-åringen selv til den danske avisa Politiken om dramatikken da han åpnet døra.

- Skjøt og bommet Ifølge Hedegaard fikk han først pakken i hendene av «postbudet», før mannen trakk en pistol og skjøt mot 70-åringens hode - men bommet.

- Han fomlet med pistolen, og jeg tenkte at «nå er gode råd dyre». Han prøvde å avfyre et nytt skudd. Da gikk jeg til angrep på ham og langet ut mot hodet hans og så videre. Som følge av det mistet han pistolen inne i gangen, og jeg prøvde febrilsk å få lukket inngangsdøra, sier Hedegaard til Politiken.

Gjerningsmannen satte en fot i døra og tvang den opp igjen, før basketaket fortsatte.

- Han fikk tak i pistolen igjen og sto og fomlet med den for å avfyre et skudd. Da prøvde jeg igjen å gå til angrep, og da løp han sin vei. Sånn er det, sier 70-åringen.

Provokatør Hedegaard er historiker, journalist og forfatter, regnet seg tidligere som marxist og har vært sjefredaktør for avisa Information mens den var kjent som et organ for den politiske venstrefløyen. De siste åra har han imidlertid markert seg først og fremst som islamkritiker, og er leder av det kontroversielle «Trykkefrihedsselskabet af 2004».

Han er kjent for en rekke omstridte uttalelser om Islam og fikk i 2008 sparken som skribent i Berlingske Tidende.

I 2009 ble han tiltalt etter rasismeparagrafen, men frikjent i høyesterett, etter at han blant annet uttalte til et nettsted at muslimer mener de har rett til å voldta kvinner. «De voldtar sine egne barn. Det hører man hele tiden. Jenter i muslimske familier blir voldtatt av sine onkler, sine fettere eller sin far», sa Hedegaard.

70-åringen har også markert seg som forsvarer av muhammedkarikaturene.

- Rasende Hedegaard knytter selv dagens drapsforsøk til sin rolle i offentligheten.

- Det er hva man kan forvente når men prøver å si sin menig i dette landet. Det kommer litt brått på meg at jeg skulle skytes, men det skulle jeg åpenbart, sier Hedegaard til Politiken.

Overfor avisa BT legger han ansvaret på de danske politikerne, som etter hans mening har «sørget for multikultur».

- Jeg er først og fremst rasende. Tenk at man skal utsettes for sånt i eget land. Tenk at det er kommet så langt. Er det dette vi skal finne oss i, at det kommer noen i vårt eget hjem med en pistol og trykker av, sier islamkritikeren, med adresse til Folketinget.

- SKJØT MOT HODET MITT: Lars Hedegaard forteller nå hvordan han unslapp attentatmannen. Arkivfoto: Henning Bagger / NTB scanpix
- SKJØT MOT HODET MITT: Lars Hedegaard forteller nå hvordan han unslapp attentatmannen. Arkivfoto: Henning Bagger / NTB scanpix Vis mer