- Han skøyt henne først og sparket henne da hun lå nede

Breivik uenig med forklaringen til Muhammed Abdulrahman (20).

OVERLEVDE: Fra venstre: Blerim Maliqi (20), Yusuf Najdat Sediq (19), Woria Kamil Ahmed (17), Mohammed Abdulrahman (18) og Mubarak Haji Ahmed (18). Abdulrahman vitnet i dag i Oslo tingrett.

Foto: Håkon Eikesdal
OVERLEVDE: Fra venstre: Blerim Maliqi (20), Yusuf Najdat Sediq (19), Woria Kamil Ahmed (17), Mohammed Abdulrahman (18) og Mubarak Haji Ahmed (18). Abdulrahman vitnet i dag i Oslo tingrett. Foto: Håkon EikesdalVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Muhammed Abdulrahman (20) fra Hamar overlevde trolig 22. juli ved å dukke under vann.

Han fortalte i dag i tingretten at panikken brøyt ut mens han var i kafébygget på Utøya. Fra vinduet kunne han se Breivik skyte folk.

- Han skøyt en kvinne fra ganske kloss hold. Deretter sparket han borti henne mens hun lå på bakken, sa han.

- En venn jeg sto sammen med ropte mot Breivk og spurte hva han drev med.  Da snudde Breivik seg og skøyt mot vinduene tror jeg, men jeg er ikke helt sikker. Men jeg kastet meg på gulvet, sa han.

Ikke trygt
Han løp deretter ned i første etasje hvor folk løp i alle retninger. Etter kort tid kunne han høre at skudd ble avfyrt inne i bygget.
Da begynte alle å løpe mot spisesalen.

- Jeg tenkte at det ikke var trygt her og at jeg måtte komme meg ut. Min første tanke var at jeg måtte komme meg ned til vannet og komme meg bort, sa Abdulrahman.

Han løp ut av bygget og ned mot pumpehuset.

- Jeg vurderte å gjemme meg der, men jeg kom frem til at det var et dårlig gjemmested fordi det var så åpent, sa 20-åringen.

Han prøvde deretter å ringe politiets nødtelefon, men kom ikke gjennom. 

- Jeg husker ikke om jeg ringte kjæresten min eller omvendt, men jeg sa det var noen som skøyt på Utøya og hun måtte ringe politiet, sa Abdulrahman.

Dårlig svømmer
Han dro senere til bolsjevika og møtte to nære venner. 

- Vi tok opp noen steiner for å forsvare oss. Vi tenkte ikke så mye. Men vi ble kjefta på, så dermed slapp vi steinene, sa han.

Han fortalte at mange la på svøm fra «stoltenberget», men mange ble også igjen. Han vurderte selv å legge på svøm.

- Jeg tok av meg genseren, men beholdt buksa og t-skjorta på. Jeg gikk ut i vannet og prøvde å svømme, men ble sliten etter fem meter. Jeg var kald, stressa, og prøvde å ta av meg t-skjorta og buksa under vann. Jeg måtte svømme tilbake, sa han.

Abdulrahman fortalte at han er veldig dårlig til å svømme. Det sa vennene hans til han også, så det var vanskelig å velge.

- Da jeg svømte tilbake så jeg en gutt i grønn jakke som holdt vakt. Plutselig reiste han seg og løp alt han kunne ut mot vannet, uten å ta av seg noen klær. Da skjønte jeg at noe var i ferd med å skje, sa 20-åringen.

Så henrettelse
Han sto da med vann opp til knærne.

- Jeg så hodet til tiltalte stikke frem på toppen av «stoltenberget». Han begynte å fyre av skudd, men jeg så ikke hvem han skøyt mot, sa han.

Han forklarte at han kunne se noe av utstyret Breivik hadde med seg, deriblant en ipod. Deretter snudde Breivik seg mot Adbulrahman.

- Jeg fikk helt panikk og begynte å rope. Deretter så jeg at han begynte å skyte på de som gjemte seg under skrenten, sa han.

Han fortalte så i detalj hvordan Breivik henrettet personer.

- Jeg fikk flashbacks fra tidligere i livet mitt og jeg så foreldrene mine da jeg trodde jeg ville dø, sa han.

Reddet av båt
20-åringen dukket under vann flere ganger for å unngå å bli oppdaget. Det lyktes han med og Breivik forvant i retnings Bolsjevika.
Abdulrahman gikk da opp av vannet.

- Da så jeg ryggen hans og han skøyt mot flere personer. Jeg så to stykker løpe med ham bak seg. Seinere har jeg fått høre at det var vennene mine, sa han.

Han gikk i land og sjekket pulsen på et par døde mennesker. Han bestemte seg da for å svømme mot land.

- Jeg så etterhvert en båt som plukket opp folk. Jeg fikk signalisert til den at jeg trengte hjelp, og de kom og plukket meg opp, sa Abdulrahman.

Breivik uenig
Rett før retten ble hevet ba Breivik om ordet. Han var uenig med én del av forklaringen til 20-åringen.

- Jeg har ikke på noen som helst måte berørt noen på øya. bortett fra (Trond, red.anm.)Berntsen som jeg håndhilste på. Den ipoden jeg hadde har jeg ikke brukt på Utøya. Jeg tenkte å bruke den hvis jeg ble paralysert selv, men det ble jeg ikke i det hele tatt, sa Breivik.