- Han skremmer ingen

- Jan Petersen? Veldig trivelig kar. Men han er jo blitt sammenliknet med en Toyota Corolla: Parkerer du på kjøpesenteret, finner du'n ikke igjen, sa en drosjesjåfør nylig til Aftenposten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det nytter ikke å skremme velgerne med Jan Petersen. Vi vil nok få redusert skatt og en del privatisering av offentlige tjenester. Men KrF vil være en garantist for at det meste av velferdsstaten opprettholdes.

Slik kommenterer valgforsker Hanne Marthe Narud ved Institutt for samfunnsforskning i Oslo utsiktene til en Høyre-dominert regjering etter valget.

Ap's strategi for å forhindre det, er å skremme velgerne med at Høyres løfter om titalls milliarder i skattelette vil rasere velferdsstaten.

- Råd til Høyre?

- Spørsmålet til velgerne blir: Har du råd til Høyre?

Det fastslår Ap's partisekretær Solveig Torsvik.

- Sykelønnsordningen Høyre foreslo i siste statsbudsjett vil føre til at folk med inntekter under 300000 kroner vil tape 9200 kroner hvis de er syke tre dager fire ganger i løpet av et år. Da hjelper det lite med skatteletten på 730 kroner, sier Torsvik. Og fortsetter:

- Høyres skatteforslag vil gi de 3600 nordmenn som har over en million kroner i aksjeutbytte en skattelette på 100000 kroner - hver.

- Alle forstår at vi må betale skatt og avgifter for å dekke statens utgifter til felles velferd. Men solidariteten i det norske samfunnet er på vikende front - og Høyre er flinkest til å formulere budskapet sitt, sier valgforsker Narud.

Små forskjeller

Politikere, valgforskere og økonomer vi har snakket med er enige om én ting: Meningsmålingene viser stadig tydeligere at valget vil stå mellom en Ap-regjering og en koalisjon med Høyre som tyngdepunkt og akse.

- To klare alternativer, mener Stoltenberg & Co.

Men ikke Høyre-historiker Francis Sejersted:

- Jeg ser ikke de store politiske skillelinjene mellom Høyre og Arbeiderpartiet, svarer professoren.

Tidligere statsminister Kåre Willoch setter utsagnet på spissen ved å hevde at «Ap's politikk er Høyres politikk for 10 eller 20 år siden».

Ap's flaggsaker

- Men hva er Arbeiderpartiets flaggsak i dag? Hva er visjonen? spør valgforsker Narum.

Og får ikke svar fra et parti som går til valg på bedre barnehagedekning, bedre skoler og lønn under sykdom, pluss skrekkvisjoner om sikkerhetsnettet som forsvinner med en Petersen-regjering.

Men Høyre fosser fram på meningsmålingene, selv om medvinden ikke er sterkere enn at de med god hukommelse husker at partiet hadde langt større oppslutning på 80-tallet.

Nestoren i norsk valgforskning, professor Henry Valen, tilbakeviser da også at Norge er inne i en ny høyrebølge. Han konstaterer at høyrebølgen bygde seg opp fra slutten av 1970-tallet. Siden den gang har den preget norsk politikk.

- Jeg blir like forbauset hver gang jeg hører folk snakke om den «nye høyrebølgen». Det som er nytt nå er at Høyre har gjenerobret posisjonen som det største høyrepartiet fra Frp. Men legger du sammen Høyre og Frp, har de to partiene til sammen hatt en forbløffende stabil oppslutning de siste 20 åra, sier Valen.

Lei Ap?

Francis Sejersted ser likhetstrekk mellom 70-tallets høyrebølge og det som skjer i dag.

- Felles for begge periodene er at det er ting som skjer utenfor Høyre som gir grunnlag for Høyres vekst. En annen fellesnevner er velgernes forhold til Ap. Velgerne ønsket seg bort fra et Ap som styrte landet som en geskjeftig barnepike. Og den gang - som i dag - var velgerne trette av Ap. Flere av dem søker til Høyre, sier Francis Sejersted.