Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Han skrev at Trump ville bli tidenes friskeste president. Nå hevder legen at Trump dikterte legeerklæringen

- Det er svart humor, det brevet. Det er min humor, sier legen Harold Bornstein.

<p>SKREV IKKE: Ifølge Harold Bornstein, Donald Trumps lege gjennom over 30 år, var det ikke han som sto bak formuleringene i legeerklæringen til Donald Trump. Det var Trump selv. Foto: Bornstein/Splash News</p>

SKREV IKKE: Ifølge Harold Bornstein, Donald Trumps lege gjennom over 30 år, var det ikke han som sto bak formuleringene i legeerklæringen til Donald Trump. Det var Trump selv. Foto: Bornstein/Splash News

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): September 2016. Donald Trump og Hillary Clinton kjemper en innbitt kamp om hvem som skal bli USAs neste president.

Og med ett blir helsetilstanden til de to kandidatene ett tema. Trump-kampanjen spredte blant annet konspirasjonsteorier om Clintons helse, en situasjon som for Clintons del ikke ble bedre av en uheldig lungebetennelse og snubling under markeringen av 11. september i New York.

Det sto i grell kontrast til legeerklæringen fra Donald Trumps fastlege gjennom mange år, Harold Bornstein.

- Ekstraordinær styrke

I en legeerklæring fra desember 2015 skryter nemlig Bornstein hemningsløst av Trumps helse.

«Hans fysiske styrke og utholdenhet er ekstraordinær. Dersom han blir valgt, kan jeg utvetydig si at Trump vil være det friskeste individet som noen gang er valgt til president», heter det i erklæringen.

Formuleringene fikk mange til å stusse. Det er tross alt ikke helt dagligdags for en lege å omtale noens styrke og utholdenhet som ekstraordinær.

- Uansett om du er lege eller ikke, er det veldig uvanlig med slike overdrivelser og denne typen ord, sa CNNs sjef for helsedekning, lege Sanjay Gupta.

Bornstein fikk også spørsmål om hele legeerklæringen bare var en spøk, men han avviste det med at han bare hadde fem minutter på å skrive den, da andre pasienter ventet på behandling.

- Jeg hadde dårlig tid, men det er ingen tvil om at Trump er i veldig god form, sa Bornstein.

- Trump dikterte brevet

Overdrivelsene i erklæringen kunne til forveksling likne på den typen retorikk Trump selv bruker, og nå, nesten to år etter at legeerklæringen ble offentlig kjent, viser det seg at presidenten selv kanskje hadde ganske stor innflytelse på erklæringen.

I alle fall om vi skal tro Bornstein. For han sier nå at det ikke var ham som sto bak formuleringene. Det var pasienten selv, Donald Trump.

- Han dikterte hele brevet. Jeg skrev ikke det brevet, sier Bornstein til CNN.

DIKTERT: Ifølge Donald Trumps lege Harold Bornstein dikterte Trump selv innholdet i dette brevet. Foto: Splash News / NTB scanpix
DIKTERT: Ifølge Donald Trumps lege Harold Bornstein dikterte Trump selv innholdet i dette brevet. Foto: Splash News / NTB scanpix Vis mer

Den eksentriske legen med det halvlange håret ble kastet ut i kjendistilværelsen som følge av den noe uvanlige legeerklæringen.

Bornstein har tidligere sagt at han hadde tenkt hele dagen på hva han skulle skrive i erklæringen, men at han ikke gjorde det før i siste øyeblikk, og at han ikke engang korrekturleste de får linjene han skrev. Som blant annet inneholdt følgende fraser:

«Trump har nylig hatt en full medisinsk undersøkelse som bare viste positive resultater. Faktisk er hans blodtrykk p 110/65 og testresultater er merkverdig bra».

«Hjertet hans fungerer utmerket».

SINT: Kona til Trumps omstridte fastlege, Harold Bronstein, avbryter et intervju med ektemannen. - Jeg ringer politiet, sier hun og drar med seg ektemannen. Video: CNN Vis mer

- Brevet er svart humor

Bornstein har innrømmet at han ikke vanligvis bruker så overdrevent språk, men at han gjorde et unntak for Trump.

- Det er svart humor, det brevet. Det er min form for humor. Det er som filmen Fargo: Den tar sannheten og tar den i en annen retning, sier Bornstein nå.

Ifølge ham leste Trump opp for ham hva han skulle skrive, mens han og kona kjørte i New York.

- Trump dikterte brevet og jeg fortalte ham hva han ikke kunne ha med. Så kom de og plukket opp brevet rundt klokka fire, sier Bornstein.

Det hvite hus har så langt ikke kommentert Bornsteins påstander.

Bornstein har den siste uka igjen kommet i medias søkelys fordi han tirsdag hevdet at rådgivere ved Det hvite hus «ranet ham» for Donald Trumps helsejournaler for ett års tid siden.

- Jeg har ventet, ydmyket, i et helt år. Hvordan ville du føle deg dersom noen du pleiet i 35 år kom og ranet kontoret ditt? spurte Bornstein under et intervju med CNN.

Det hvite hus har avvist Bornsteins anklager, og sier det er standard prosedyre at det medisinske personellet ved Det hvite hus får tilgang på presidentens journaler.

Når det gjelder Donald Trumps helse så har han gjennomgått helsesjekker i ettertid også, blant annet så seint som i januar i år.

Da ble Trumps helse beskrevet som «utmerket» av legen Ronny Jackson.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media