Han skulle redde liv...

JERUSALEM (Dagbladet): På et sykehus i Jerusalem ligger sykepleier Mahmoud al-Sa'di (29) kraftig forbrent etter at israelske soldater skjøt mot ambulansen han satt i.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er vanvittig at et sivilisert land kan oppføre seg slik. Det jeg har sett og opplevd her nede er skrekkelig. Jeg har hittil unngått å betegne Israel som en apartheidstat, men etter dette er det ikke noen vei utenom, sier en rystet Kristin Halvorsen til Dagbladet.

I går ringte hun Kjell Magne Bondevik for at Mahmoud og hans to forbrente kollegaer skal få behandling i Norge.

Halvorsen er i Midtøsten for å oppdatere seg på situasjonen i området. Sammen med Dagbladet møter hun de tre Røde Halvmåne-arbeiderne som ble alvorlig skadd da israelske soldater sendte en granat og skjøt mot ambulansen de kjørte i byen Jenin for to uker siden.

I dag er hjelpearbeiderne på Makassed-sykehuset i Jerusalem i bedre form, men det er et fryktelig skue: Huden i ansiktet og på hendene er borte. Nervene er ødelagt og de har tredjegrads forbrenning flere steder på kroppen.

Vil hjem

- Jeg kan ikke lukke hendene, og det gjør veldig vondt. Det virker som nervene i hendene mine er borte, og det vil ta lang tid før sårene leges, forteller Mahmoud, og holder tappert armene opp i været. Lar han dem ligge på lakenet, klistrer huden seg fast til kledet.

I nabosenga ligger Tahir Muhammad Sanouri. Til tider ser han bevisstløs ut. Ansiktet er forbrent, og det er umulig å se at han bare er 17 år. Gutten lider og ber tynt om å få dra til sin mor og far i Jenin.

I neste seng ligger ambulansesjåfør Muhammad Naser Hassan Mousa al-'Aini (41). Også han er kraftig forbrent i ansiktet, på armene og beina.

Lege skutt og drept

Det var 4. mars de tre hjelpearbeiderne hadde fått klarsignal fra den israelske hæren til å hente skadde personer i en flyktningleir i Jenin. Da ambulansen kjørte gjennom en trang og bratt gate, hørte de noen som ropte mot dem.

- Sjåføren stoppet. Deretter hørte vi flere stemmer og en eksplosjon. Et kraftig lys kom mot oss, og noe eksploderte foran bilen. Så hørte jeg skrik og rop, forteller Mahmoud.

Legen ved siden av ham får en granat i brystet. Mahmoud ser at legen har et åpent hull i kroppen, og at kroppen hans brenner. Og han ser soldater som fortsetter å skyte mot den brennende ambulansen.

- Jeg forsøkte å hjelpe ham, men kunne ikke. Hendene mine brant, forteller Mahmoud.

- Rystende

29-åringen kom seg til slutt ut av bilen, og gjemte seg i et portrom. Skytende israelske soldater gjorde at det gikk en halvtime før andre hjelpearbeidere kunne komme til stedet og få de skadde til sykehus.

- Historien til Mahmoud er veldig sterk. Det er rystende at israelerne kan handle på denne måten. Jeg har snakket med Jan Petersen og bedt ham se positivt på søknaden fra ambulanseklubben i Oslo om at de skadde skal få komme til Norge for å få behandling. Og det haster, sier Kristin Halvorsen.

De tre hjelpearbeiderne må nemlig ut av sykehuset i løpet av 7- 10 dager på grunn av plassmangel. Blir de sendt hjem til Jenin, vil de sannsynligvis ikke overleve. De trenger hudtransplantasjon og bakteriefrie lokaler. Det kan ikke gjøres i hjembyen.

- Det er sjelden at ambulansepersonell er skyteskiver i konfliktområder. Jeg er sjokkert, sier Halvorsen.

Naken i sølepytt

Røde Kors-medarbeider Ole Skuterud har jobbet som hjelpearbeider i en årrekke. Han har aldri opplevd at hjelpearbeidere som forsøker å redde liv, blir angrepet som i Midtøsten de siste månedene.

- Selv i Somalia var situasjonen bedre. Her er hjelpepersonell et mål. Det er en bevisst politikk fra den israelske hæren å beskylde ambulanser og Røde Halvmåne for å være med i konflikten, sier Skuterud.

Ifølge tall fra det palestinske helseministeriet er dette situasjonen etter at intifadaen startet for 18 måneder siden:

  • 16 hjelpearbeidere er drept og nærmere 600 skadd.
  • 32 kvinner har født i ambulanser som er blitt stoppet ved de israelske kontrollpostene bare de siste tre månedene. 13 av de nyfødte barna døde.
  • To gravide kvinner er skutt og drept på vei til sykehus i ambulanse.- Israelske soldater har holdt igjen ambulanser i timevis. Ambulansepersonell har måttet kle av seg før de har måttet ligge i sølepytter på bakken om vinteren. Folk har dødd. Her snakker vi om mennesker som forsøker å redde liv, og som selv blir skadd og drept. Dette er uholdbart, sier Skuterud.
<B>BARE 17 ÅR: Tahir Muhammad Sanouri hadde ikke på seg skuddsikker vest da ambulansen ble angrepet. Derfor fikk han kraftige brannskader. Sykepleieren på bildet frykter for livet hans. - Han er psykisk ødelagt, sier hun.
- VERRE ENN I SOMALIA: Den norske Røde Kors-representanten i Ramallah, Ola Skuterud, har vært hjelpearbeider i en rekke konfliktområder. - Selv i Somalia var situasjonen bedre, sier han.
<B>BESKUTT AV ISRAELERE: Sykepleier Mahmoud al-Sa´di forteller Kristin Halvorsen om dagen han ble skadet. - Hans historie er utrolig sterk. Det er helt vanvittig at israelske soldater kan skyte og drepe hjelpepersonell, sier Halvorsen.