- Han skulle sagt unnskyld

- Du er et dyr, ropte Donald Mikula (46) til den drapsdømte 20-åringen i retten. Opprørt over at den dømte ikke kom med en unnskyldning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Animal, ropte Donald Mikula i Ytre Follo tingrett i går, mens familie og presse var på vei ut av rettssalen.

- Du er et dyr, og du bør bli behandlet som et. Jeg lover at du skal få angre, ropte han.
20-åringen, som i går formiddag ble dømt til 13 års fengsel for forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter, møtte blikket til Mikula.

Begge stirret i 20 sekunder.
Den drapsdømte sa ingenting.
Utenfor rettssalen kom det flere svært sterke utsagn.

- Tilropet var ikke planlagt. Men det bygde seg opp under rettssaken. Da straffen ble lest opp - og den var så urettferdig mild - kom ordet igjen, forteller amerikaneren flere timer seinere.

På graven

Om ettermiddagen besøker Donald Mikula sin datters grav i Son. Hans nye kone, Mary Catherine, og hennes foreldre og bror er med.

Foran gravstøtten er det blomster og lys, og mange små lapper, kosedyr og hjerter som venninnene har lagt der.

Donald Mikula sier at det var han som fikk datterens håndskrift gravert inn på steinens bakside. Den vakre skulpturen på steinen, en dansende, ung kvinne, er det ungdommene i Son som samlet inn penger til.

- Angrer du nå på de sterke ordene du ropte ut?

- Nei, jeg trengte å si hva jeg følte. Følelsene mine er så sterke. Og denne drapsmannen fortjener ikke respekt, men det motsatte. Som vitne i retten fikk jeg ikke uttrykt hva jeg føler.

Faren, som er hår- og makeup-artist i New York, forteller at han alltid sa til Dereka at hun måtte tro på seg selv og si hva hun mente. Nå kunne han ikke annet enn å rope ut.
- Mente du å true 20-åringen?

- Nei, ikke true. Men en persons handlinger og karma blir som en bumerang. Det vonde man gjør, slipper man ikke unna. Dagbladet treffer Donald og familien hans seinere på kvelden. Donald forteller om hvordan han opplevde å se sin døde datter.

Uten skam

- Jeg kom ut fra kapellet, gråtende og paralysert.

Aktor i saken ba om 19 års fengsel. Påtalemyndigheten mener at 20-åringen 15. mars brøt seg inn i Derekas hus og voldtok og drepte henne.

Retten mener at bevisene for voldtekt ikke holder. Av domspremissene går det fram at en samlet rett var enig om skyldspørsmålet, men ikke om straffeutmålingen. Mindretallet gikk inn for 15 år.

20-åringen anket dommen, uten betenkningstid.

Både Donald og Derekas stebestefar E. Mac Stalcup jr. sier at de opplevde 20-åringen som en mann uten skam:

- Den fyren har ingen skamfølelse. Hadde han hatt en flik av verdighet igjen, ville han sagt unnskyld eller bøyd nakken. I stedet står han der med et hånlig smil.

Rasende

Donald Mikula er rystet over at 20-åringen bare fikk 13 års fengsel.

- Jeg var forberedt på 17. Kanskje helt ned mot 15 år også. Men 13 år er hårreisende. Like hårreisende som at han ble frifunnet for voldtekt.

Mikula er kritisk til det norske rettssystemet.

- Gutten kommer til å være ute av fengsel før han fyller 30. Han kommer til å ha sine beste leveår igjen. Hvilke signaler er det domstolen nå sender ut til det norske folk?

GRAVEN: I går ettermiddag besøkte Donald Mikula sin datters grav i Son sammen med sin nye kone, Mary Cathrine og hennes familie. Foran gravstøtten er det blomster og lys, og mange små lapper, kosedyr og hjerter som venninnene har lagt der.