Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapsbølgen i Sverige:

Han skylder på stemmer i hodet, og hånflirte da han fikk dommen for trippeldrapet som ryster Sverige

De siste sju åra har 131 personer blitt skutt og drept i den svenske gjengkrigen som raser i de største byene.

DØMT: 22 år gamle Fouad Saleh er dømt til livstid i fengsel etter å ha drept tre personer i januar og mars i fjor. Foto: Sven Lindwall / Expressen
DØMT: 22 år gamle Fouad Saleh er dømt til livstid i fengsel etter å ha drept tre personer i januar og mars i fjor. Foto: Sven Lindwall / Expressen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag falt dommen mot 22 år gamle Fouad Saleh i drapssaken som har rystet Sverige det siste året.

Han ble dømt til livstid i fengsel for drapet på tre personer, og fire andre medlemmer av kompisgjengen fikk også drapsdommer. Det skriver Expressen.

Selv hånflirte Saleh i retten.

Biljakt

Det hele startet den 22. januar i fjor da en 25 år gammel hardt skadd mann kom inn på Karolinska universitetssykehus i Stockholm. Han hadde først blitt skutt i en garasje, men klarte for en stakket stund å rømme fra gjerningsmennene.

Men de innhentet ham snart, og etter en biljakt ble mannen skutt på nytt utenfor sykehuset. Livet hans sto ikke til å redde.

En 39 år gammel mann ble vitne til episoden i garasjen fra sin balkong i Sundbyberg nordvest for Stockholm sentrum.

Han kjente igjen flere av de unge mennene og kontaktet politiet, men dette fikk skytterne også høre.

- Jeg vil ikke dø

Seks uker senere ringte plutselig 39-åringen til nødtelefonen. Han fortalte desperat at flere menn hadde tatt seg inn i leiligheten hans.

Han navnga også to av personene som de samme som han hadde sett ved garasjen halvannen måned i forveien. En av dem var Fouad Saleh.

Noe av det siste operatøren på nødtelefonen hører er 39-åringens bønn:

- Vær så snill, jeg vil ikke dø.

39-åringens kone blir funnet død inne i leiligheten. Mannen blir drept på gata utenfor.

Kort tid etter var politiet på plass, og kunne pågripe både Saleh, en da 20 år gammel mann og en 16 år gammel gutt.

Domfelt

I tillegg til de tre som ble pågrepet utenfor leiligheten i Sundbyberg, ble fem andre personer i samme vennegjeng arrestert. I går ble fem av dem dømt for drap.

  • Saleh: Livstid for drapet ved sykehuset, og for dobbeldrapet i Sundbyberg.
  • 21-åring: 14 år for drap på 39-åringen og medvirkning til drap på 39-åringens kone. Den strengeste straffen en person som ved gjerningstidspunktet var under 21 år kan få.
  • 21-åring: 12 år for drapet i garasjen og brudd på våpenloven.
  • 20-åring: Ti år for drapet i garasjen.
  • 17-åring: Tre år på lukket ungdomsinstitusjon for drapet på 39-åringen, og medvirkning til drapet på 39-åringens kone.

I tillegg ble en 17 år gammel gutt dømt for narkotikaforbrytelser, mens to andre unge menn ble frikjent.

Skylder på stemmer

Saleh selv nekter for drapet i garasjen. Han innrømmer dobbeldrapet i Sundbyberg, men hevder at han hørte stemmer som oppfordret ham til å «tilintetgjøre onde ånder».

Det er gjort en omfattende psykiatrisk vurdering av 22-åringen, og her kommer det fram at stemmene han har døpt «Zic», «Zac» og «Jokeren» er konstruksjoner han har laget i etterkant.

Resultatet av utredningen er at Salehs psykiatriske helsetilstand ikke er så alvorlig at han ikke kan dømmes til fengsel.

Han har selv uttalt at han er «170 prosent frisk».

Anker

Max Ahlgren er forsvarer for 21-åringen som er dømt til 14 års fengsel. Han gjør det overfor Expressen klart at dommen kommer til å ankes.

- Når det kommer til kvinnen (kona til 39-åringen journ.anm.) har Saleh selv bestemt seg for å drepe henne. Når det gjelder mannen, har min klient innrømmet å ha slått ham, men syntes på et tidspunkt at han hadde fått nok.

Martin Persson forsvarer 21-åringen som ble kjent skyldig i drapet i garasjen og utenfor Karolinska-sykehuset. Han har ingen tro på at dommen mot hans klient blir stående.

- Bevisførselen er veldig svak, og den fellende dommen kommer mest sannsynlig til å bli revet i stykker i ankesaken, sier Persson.

Voldseksplosjon blant gjengene

Dommen falt dagen før svenske Aftonbladet kunne presentere en dyster statistikk for nabolandet vårt i øst.

I løpet av de sju siste årene har 131 mennesker blitt skutt og drept. I tillegg har mer enn 520 personer blitt skadd i nesten 1500 skuddvekslinger i gjengrelaterte oppgjør.

Gunnar Appelgren er leder for Stockholm-politiets gjengsatsing. Han forteller til avisa at han aldri ville trodd på det om noen hadde fortalt ham om denne utviklinga for ti år siden.

- Det er grusomme tall, og i all statistikk må man også huske at bak disse tallene er det menneskelige skjebner, sier han.

Bakgrunnen for tallene er skuddvekslinger i de tre største byene - Stockholm, Göteborg og Malmö. Da er episoder i byer som Uppsala, Södertälje og Helsingborg ikke medregnet.

Statistikken inkluderer heller ikke andre skytinger, eller andre former for voldskriminalitet som knivstikkinger.

- Jeg kan være den neste

For et snaut år siden ble fem personer skutt og drept på 36 timer i Sveriges hovedstad. Svenske medier døpte det som skjedde mellom 6. og 8. mars som «drapsvågan».

Dobbeldrapet i Sundbyberg tirsdag 6. mars var den første av hendelsene.

Samme kveld ble en mann i 30-åra funnet død i en trappeoppgang i Alby sør for Stockholm, og onsdag kveld ble to personer skutt i hodet i en bil i Kista.

En av disse var gjenglederen Merhawi Aregai, mens den andre var en 20 år gammel mann ved navn Yonathan.

Dagbladet var til stede på en minnestund for 20-åringen i mars. En bekjent av Yonathan, som ikke ønsket å bli navngitt, fortalte at 20-åringen bare var på feil sted til feil tid.

- Han var ingen tung kriminell. Han var en flott fyr, rolig, gjorde ikke mye ut av seg. At kan skulle falle på grunn av den økende volden, er synd. Hvem vet hvem som er den neste personen som dør, det kan være meg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!