Han slapp løs sine kvinnelige ofre i skogen og jaktet på dem som om de var dyr

Den dansk-amerikanske seriemorderen Robert Hansen er død.

OLJEBOOM: Robert Hansen var aktiv i 1970-årene i Anchorage - Alaskas største by. Oljeboomen førte til at en rekke næringsdrivende av ymse sort, også strippere, gamblere,  prostituerte og småkriminelle, trakk mot byen. Foto: NTB scanpix
OLJEBOOM: Robert Hansen var aktiv i 1970-årene i Anchorage - Alaskas største by. Oljeboomen førte til at en rekke næringsdrivende av ymse sort, også strippere, gamblere, prostituerte og småkriminelle, trakk mot byen. Foto: NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kriminalomsorgen i Alaska bekrefter at 75-årige Robert Christian Hansen gikk bort på et sykehus i Anchorage i Alaska 21. august, etter lengre tids sykeleie.

Med det er mannen bak noen av de mest groteske drapene i USA i nyere tid borte.

Tilsto drapene Danskættede Robert Hansen ble i 1984 dømt til totalt 461 års fengsel for drapene på Sherry Morrow, Joanna Messina, Andrea Altiery og Eklutna Annie - sistnevntes virkelige identitet er aldri blitt kjent.

Hansen tilsto imidlertid i politiavhør å ha drept totalt 17 unge kvinner, og voldtatt ytterligere 30, i løpet av en 12-års periode. Gjennom tilståelsen slapp han det som ellers ville blitt 17 rettssaker, og myndighetene sparte store summer.

Men de pårørende av 13 av kvinnene fikk ikke oppleve virkelig rettferdighet i rettssystemet.

Hansen var aktiv i 1970-årene. Det var en periode der hans nærmiljø i Anchorage - Alaskas største by - nøt godt av en kraftig velstandsøkning etter byggingen av Trans-Alaska-rørledningen. Den skulle transportere olje fra Prudhoe Baye, nord for Brooks Range-fjellene, til havna Valdez, øst for Anchorage.

Oljeboomen førte til at en rekke næringsdrivende av ymse sort, også strippere, gamblere,  prostituerte og småkriminelle, trakk mot Anchorage. Dette var mennesker som kom og dro igjen uten forvarsel.

Det var hovedsakelig blant strippere, nattklubbdanserinner og prostituerte at Hansen fant sine ofre.

Dobbeltliv Den stillfarende familiefaren Robert Hansen drev et bakeri på et lite kjøpesenter, og levde tilsynelatende et svært rolig liv. Et unntak var kanskje at han hadde tatt førerkort for småfly, men motorinteresse var ikke noe Hansen var alene om i et oljefrelst Alaska.

Småflyet ble imidlertid sentralt i Hansens grusomme modus. Han kidnappet ofrene sine og fraktet de med småfly, bil og båt til øde områder, spesielt skogsområder ved elva Kniv River.

I en rekke tilfeller voldtok han først ofrene, før han sendte dem tilbake til byen etter å ha truet dem med hva som ville skje om de sladret.

Men totalt 17 av Hansens ofre slapp ikke unna i live. Disse ble også kidnappet og bortført, men ble så sluppet ut i skogen. Der kom Hansen så etter dem med hagla. Ifølge politiet gikk Hansen på jakt etter de livredde kvinnene, som om de var fritt vilt.

Hatet kvinner Robert Hansen hadde psykiske problemer i oppveksten, var svært sjenert, og hadde store komplekser for sitt utseende - spesielt hadde han veldig mye kviser.

Hansen skal ha utviklet et voldsomt raseri mot kvinner allerede i skolealder, etter at han ble avvist gang på gang av lokale jenter.

TATT TIL SLUTT: Robert Hansen blir ført inn i rettsbygningen i Anchorage. Hansen døde nylig, 75 år gammel. Foto: AP / NTB scanpix
TATT TIL SLUTT: Robert Hansen blir ført inn i rettsbygningen i Anchorage. Hansen døde nylig, 75 år gammel. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Han kom første gang i kontakt med politiet da han ble fengslet etter å ha satt fyr på en skolebuss i Pocahontas i Iowa. Første gang han ble knyttet til overgrep mot kvinner var i 1983, etter at han flyttet til Alaska. Da kidnappet og voldtok han 17-årige Cindy Paulson.

Hansen hadde først tilbudt Paulson 200 dollar for at hun skulle utføre oralsex på ham, før han kidnappet, torturerte og voldtok henne hjemme hos seg selv. Hun fikk så hendene lenket sammen med håndjern, før Hansen tvang henne inn i bilen sin og kjørte til stedet der småflyet hans sto parkert.

Slapp unna Mens Hansen pakket og rigget småflyet klarte imidlertid Paulson å stikke av. Hun kom seg ut av Hansens bil, der hun lot skoene sine stå igjen for å bevise at hun hadde vært der, og løp alt hun hadde til hovedveien der en trailer kom kjørende. Paulson fikk haik til et lokalt motell, og fikk kontaktet kjæresten sin. Trailersjåføren kontaktet politiet.

Politiet sporet opp Robert Hansen, men takket være en venn som løy for politiet, og Hansens troskyldige og harmløse framtoning, slapp han unna i første omgang.

I løpet av etterforskningen av de andre kvinnelikene hadde imidlertid en erfaren FBI-etterforsker blitt bedt om å lage en psykologisk profil på en mulig gjerningsmann. Denne matchet Robert Hansen perfekt, og sammen med Cindy Paulsons vitnemål gjorde denne at etterforskerne fikk ransake Hansens bolig.

Der fant de smykker - «souvenirer» - fra flere av kvinnene, og et rikholdig arsenal av våpen.

Nå er altså seriemorderen død.

EKLUTNA ANNIE: Identiteten til ett av Robert Hansens ofre er aldri blitt kjent. Foto: Wikimedia Commons
EKLUTNA ANNIE: Identiteten til ett av Robert Hansens ofre er aldri blitt kjent. Foto: Wikimedia Commons Vis mer