Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette er fredsprisvinneren

- Han snakker alltid om fred, kjærlighet og forsoning

Han får ros for sitt arbeid for fred, og leder en regjering hvor halvparten av statsrådene er kvinner.
I dag fikk Etiopias statsminister Nobels fredspris.

NOBELS FREDSPRIS: Nobels fredspris går til Etiopias statsminister Abiy Ahmed for å ha sluttet fred med Eritrea. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Det er Etiopias statsminister Abiy Ahmed Ali som vinner Nobels fredspris i år.

VANT: I dag ble det klart at Abiy Ahmed Ali vinner Nobels fredspris. Foto: REUTERS/Tiksa Negeri/File Photo/NTB Scanpix.
VANT: I dag ble det klart at Abiy Ahmed Ali vinner Nobels fredspris. Foto: REUTERS/Tiksa Negeri/File Photo/NTB Scanpix. Vis mer

Han var i forkant blant de klare favorittene til prisen.

Etiopiere i Norge jubler over tildelingen.

- Han fortjener det. Dette er fantastisk, sier Fikru Hussein Ahmed (36), som er styreleder i den etiopiske foreningen i Norge.

Når Dagbladet ringer ham, er Ahmed på vei til å dra fra jobb for å finne et lokale der norsk-etioperne kan feire fredsprisen i kveld.

- Han snakker alltid om fred, kjærlighet og forsoning. Forholdet mellom Etiopia og Eritrea var anstrengt i mange år, men statsminister Abiy Ahmed har fikset det, sier Fikru Hussein Ahmed til Dagbladet.

For tidlig

Fredsavtalen med Eritrea er en sentral del av begrunnelsen til Nobelkomiteen.

Enkelte mener likevel at det er for tidlig å gi den etiopiske statsministeren Nobels fredspis.

Grunnen er at det bare den siste tiden har vært flere etniske opptøyer i Etiopia, og at enkelte mener han ikke kan vise til nok resultater så langt.

Det har dessuten ikke blitt avholdt uavhengige og demokratiske valg i landet ennå, noe som i forkant ble trukket fram som noe som kunne tale mot at Abiy Ahmed fikk prisen.

Sikret fred

Samtidig har han allerede fått til mye siden han ble statsminister i april i 2018.

På kort tid meislet han altså, i samarbeid med Eritreas president Isaias Afwerki, ut prinsipper for en fredsavtale som gjorde slutt på den langvarige konflikten med Eritrea.

Han har også markert seg som en fredsmekler i andre konflikter i regionen - både i konflikten i Sudan hvor han skal ha spilt en sentral rolle i forsøkene på å få til fred så langt, og ved å gjøre slutt på mange års politisk fiendskap mellom Djibouti og Eritrea.

«Abiy forsøkte videre å mekle i den langvarige striden mellom Kenya og Somalia over rettighetene til et omstridt havområde. Det er nå håp om at denne konflikten vil bli løst», skriver Nobelkomiteen i sin begrunnelse.

Store reformer

Der ramser Nobelkomiteen også opp alt han har gjort i eget hjemland – så langt.

Her har statsminister Abiy iverksatt flere viktige reformer som ifølge Nobelkomiteen «har gitt mange etiopere håp om et bedre liv og en lysere fremtid, selv om mange utfordringer gjenstår».

En av tingene han har fått særlig oppmerksomhet for, er sammensetningen av sin regjering.

Halvparten av statsrådene er nemlig kvinner. Det nevner også Nobelkomiteen i sin begrunnelse.

Der ramser de opp at han brukte sine første 100 dager som statsminister til å « oppheve unntakstilstanden i landet, gi amnesti til flere tusen politiske fanger, avvikle pressesensuren, legalisere tidligere kriminaliserte opposisjonsgrupper, avsette korrupsjonsmistenkte militære og sivile ledere, samt i betydelig grad øke kvinners innflytelse i etiopisk politikk og samfunnsliv.»

Han har dessuten forpliktet seg til å styrke demokratiet gjennom å avholde frie og rettferdige valg, skriver Nobelkomiteen i sin begrunnelse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling