Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Odvar Nordli begraves

- Han snakket ikke unødvendig mye, men snakket når det var nødvendig

Thorvald Stoltenberg om Odvar Nordli (90), som begraves i dag.

BEGRAVELSE: Odvar Nordli bisettes fra Tangen kirke i Hedmark i dag. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
BEGRAVELSE: Odvar Nordli bisettes fra Tangen kirke i Hedmark i dag. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Odvar Nordli var en mann som mange kan lære av. Han var hel ved, sier Thorvald Stoltenberg.

Den tidligere Ap-politikeren og diplomaten er til stede under Odvar Nordlis bisettelse fra Tangen kirke i Hedmark fredag. Han mener den tidligere Ap-statsministeren har betydd mye for både arbeiderbevegelsen og sosialdemokratiet.

NÆRE KOLLEGER: Thorvald Stoltenberg gir Nordli de beste skussmål. Her med partikollega Sylvia Brustad. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
NÆRE KOLLEGER: Thorvald Stoltenberg gir Nordli de beste skussmål. Her med partikollega Sylvia Brustad. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Han var en mann som var hel ved i alle henseender. Så vil jeg føye til at han var en alvorets mann, men med stor sans for humor, sier Thorvald Stoltenberg til NTB.

- Mye å lære

Han mener mange har mye å lære av Nordlis væremåte. Nordli er av mange er blitt betegnet som en lun og visjonær politisk leder.

- Han snakket ikke unødvendig mye, men snakket når det var nødvendig. Det er vel mange av oss som kan lære av ham, sier Stoltenberg.

Kong Harald, statsminister Erna Solberg (H) og en rekke samfunnstopper er til stede i Tangen kirke når tidligere statsminister Odvar Nordli bisettes fredag.

Seremonien ble åpnet ved at Sigmund Groven og Kåre Nordstoga spilte «Reodors ballade» fra «Flåklypa Grand Prix».

- I hele sitt politiske virke la Odvar Nordli stein på stein for å bygge velferdsstaten. Det som har gjort Norge til et godt og trygt land å vokse opp og leve i. Og som vi i dag ser som den fremste arven etter Odvar Nordli, sa statsministeren i sitt minneord, melder NTB.

Ap-leder Jonas Gahr Støre slår fast at han vil savne den lune humoren og de kloke betraktningene til Odvar Nordli.

- Vi var flere som ble tatt imot i den hverdagslige samtalen hjemme i stua på Tanken. Møte med refleksjonene, mellom drømmen og hverdagen og den lavmælte klokskapen, sa Støre i sitt minneord.

Han kom også inn på Nordlis betydning for Arbeiderpartiet og den sosialdemokratiske bevegelsen i etterkrigstiden.

- Odvar Nordli var hele Norges statsminister gjennom fem år. Arbeiderbevegelsen tilhørte han hele livet, og Arbeiderpartiet tjente han i en mannsalder, sa Støre og beskrev Nordli som en løsningsorientert politisk håndverker som blant annet fikk på plass arbeidsmiljøloven, sykelønnsordningen og loven om selvbestemt abort.

Toppolitikere på plass

Bisettelsen starter klokken 13, og både statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre skal holde minnetaler under seremonien. Regjeringen besluttet å hedre Odvar Nordli med gravferd på statens regning.

AP'S NESTLEDER: Ap-nestleder Hadia Tajik er blant de mange Ap-toppene som hedrer den tidligere statsministeren. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
AP'S NESTLEDER: Ap-nestleder Hadia Tajik er blant de mange Ap-toppene som hedrer den tidligere statsministeren. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

På den omfangsrike gjestelisten står også en rekke andre Ap-profiler. I tillegg til Solberg og Støre skal også fylkesmann og tidligere finansminister Sigbjørn Johnsen tale. Johnsen etterfulgte Odvar Nordli som fylkesmann i Hedmark, og de to sto hverandre nær både personlig og politisk.

Odvar Nordli døde 9. januar, 90 år gammel. Han var statsminister fra 1976 til 1981, men ble valgt inn på Stortinget første gang i 1961. Han var kommunal- og arbeidsminister i Trygve Brattelis første regjering fra 1971 til 1972 og parlamentarisk leder for Ap i Stortinget i årene 1973 til 1976. Han var på Stortinget fram til han ble fylkesmann i Hedmark i 1985, en jobb han hadde fram til han ble pensjonert i 1993.

NÅVÆRENDE STATSMINISTER: Sittende statsminister Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes er også til stede i Tangen kirke. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
NÅVÆRENDE STATSMINISTER: Sittende statsminister Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes er også til stede i Tangen kirke. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Fra Arbeiderpartiet stiller også Thorvald Stoltenberg, Bjørn Tore Godal, nestleder Hadia Tajik, LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, Martin Kolberg og partisekretær Kjersti Stenseng.

- Odvar Nordli var, for å bruke hans egne ord, en politikkens håndverker. Han var en solid kar, sier Gabrielsen.

PARTINESTOR: Ap-nestor Martin Kolberg ankkommer Nordlis begravelse med kona Aud-Harriet Kolberg.
Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
PARTINESTOR: Ap-nestor Martin Kolberg ankkommer Nordlis begravelse med kona Aud-Harriet Kolberg. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

- Vi må huske på at den perioden Nordli var statsminister, var en krevende periode for Norge. Han la grunnlaget for det vi i dag nyter godt av. Hele oljevirksomheten ble på mange måter bygd opp i den perioden med Odvar. Jeg syns det er en viktig historie å ha med seg, sier Gabrielsen til NTB.

Musikk-innslag

Også leder i Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum, Ap's fylkesleder Knut Storberget og tidligere fylkesledere i Hedmark Ap samt flere ordførere og Hedmarks-benken på Stortinget vil være til stede for å ta avskjed med den folkekjære politikeren fra Stange.

KONGEN PÅ PLASS: Kong Harald er blant de mange til stede under Nordlis begravelse.
Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
KONGEN PÅ PLASS: Kong Harald er blant de mange til stede under Nordlis begravelse. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

Kjente musikere som Sigmund Groven (munnspill), Kåre Nordstoga (orgel), Merete Trøan (vokal) og Bernt Ola Volungholen (vokal) vil stå for de musikalske innslagene i kirken.

Nordli er blitt beskrevet som en varm og visjonær leder og en bauta i norsk politikk. Av mange blir han husket som en oppriktig, åpen, nøktern og jordnær mann.

​​(NTB)

POLITISK MOTSTANDER:.
Tidligere statsminister Kåre Willoch og kona Anne-Marie er til stede i Tangen kirke under begravelsen.
Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
POLITISK MOTSTANDER:. Tidligere statsminister Kåre Willoch og kona Anne-Marie er til stede i Tangen kirke under begravelsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!