-  Han snakket om å ta liv

Den tidligere voldsdømte 40-åringen snakket om å ta liv i ukene før trikkedrapet på Bislett. Likevel ble han skrevet ut fra sykehuset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Han var lei seg, hørte stemmer og snakket om å ta liv. Vi skjønte ikke om det var sitt eget eller andres liv han ville ta. Men vi ble bekymret og skjønte at han trengte psykiatrisk hjelp, sier 40-åringens forsvarer, advokat Heidi Bache-Wiig.

En kollega av Bache-Wiig ble kontaktet av den drapssiktede 40-åringen i juli. Han trengte hjelp til å skaffe seg et sted å bo.

I hele vår var han i Somalia, og da han kom tilbake til Norge i sommer var han blitt kastet ut av leiligheten sin.

-  Han var fortvilet da sosialkontoret avslo søknaden om å hjelpe ham med husleien. Å bo ute på gata gjorde alt verre for ham, sier Bache-Wiig.

40-åringen skal ha blitt mer og mer forvirret i løpet av den korte tida advokatene hadde kontakt med ham. Han dro selv til Legevakten etter at advokaten hadde fått vite at mannens faste lege ikke var tilgjengelig.

Han ble lagt inn til psykiatrisk behandling på Ullevål universitetssykehus kort tid etter.

Fikk malaria

-  På Ullevål skal han ikke ha fått noen medisiner. Han sier han bare sov der til han ble skrevet ut igjen, forteller advokaten.

Mannen skal også ha bedt sykehuset om å hjelpe ham til å få et sted å bo. Men da han igjen var ute på gata etter fire dager på Ullevål, ble han overlatt til seg selv.

Han ble jaget fra benk til benk på nettene. På dagtid sov han under et tre i Botanisk hage på Tøyen. Sosialkontoret fant ifølge advokaten ingen god nok grunn til å betale den utestående husleia på rundt 30 000 kroner.

Kontoret skal ha begrunnet dette med at han selv hadde valgt å reise på ferie til Somalia, der han pådro seg malaria. Det var også grunnen til at han ble borte lenger enn planlagt.

40-åringen gikk ned 25 kilo i vekt på grunn av sykdommen. Sosialkontoret skriver også at all gjeld som skal dekkes må avtales på forhånd.

-  Jeg synes begrunnelsen er merkelig. De har ikke tatt hensyn til at han ble syk i Somalia, sier advokat Bache-Wiig.

Ikke avhørt

40-åringen har samtykket i fire ukers varetekt, men ble i går overført til psykiatrisk behandling.

-  Jeg blir forundret om psykiatrien ikke finner plass til ham, sier politioverbetjent Finn Abrahamsen.

Politiet har hatt samtaler med den siktede, men han er så forvirret at det ikke er mulig å få til et avhør. Ifølge Abrahamsen klarer han ikke å gjøre rede for seg.

-  I dag er han veldig sliten. Han har et arr på hånda som han mener det er kommet noen inn i. Noen som snakker til ham, sier Heidi Bache-Wiig.

Hun mener 40-åringen er schizofren, noe som medfører vrangforestillinger som kan føre til voldelig atferd. Det er ingenting som tyder på at mannen forsøkte å rømme fra Oslo etter drapet.

-  Det eneste han vagt husker fra den dagen, er at han kjøpte seg nye klær i en butikk. Han vet ikke hvor han var natt til onsdag heller, sier advokaten.

Dømt tidligere

40-åringen kom alene fra Somalia til Norge i begynnelsen av 1988 som asylsøker, og ble norsk statsborger i 1998. Han har ifølge Dagbladets kilder aldri hatt fast jobb her i landet, men har vært avhengig av sosialhjelp.

Han er dømt for to alvorlige forhold: I 1995 slo den drapssiktede mannen ned en sosialkonsulent på Tøyen, mens han året etter truet en konsulent på Grønland-kontoret. 40-åringen ble idømt 60 dagers fengsel.

DREPTE MED KNIV: Politioverbetjent Finn Abrahamsen viste fram en kniv av typen «Rambo First Blood», tilsvarende den 40-åringen brukte da han gikk løs på passasjerene på 17-trikken ved Bislett tirsdag.