Han som stoppet billigølet

Stalin-Larsen og mulla Larsen er blant tilnavnene direktør Bjørn-Inge Larsen (43) i Sosial- og helsedirektoratet har måttet tåle etter at han grep inn og stoppet priskrigen på øl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

BJØRN-INGE LARSEN

har imidlertid makt til å stoppe mye mer, hvis det skulle bli virkelig alvorlig krise i kongeriket. Da kan han stoppe Norge.

- Det har vanket mange syrlige reaksjoner og slengbemerkninger, forståelig nok. Mange opplevde ølkrigen som en fortreffelig periode, en artig krig. Men noen skal forvalte alkoholloven, og det har falt i vårt lodd å gjøre det, sier Larsen.

Han holder til i 17. etasje på toppen av Telenors tidligere hovedkvarter i Oslo sentrum, med panoramautsikt over hovedstaden. Fra denne posisjonen leder han et mektig direktorat som nærmest upåaktet ble opprettet samtidig med sykehusreformen i 2002. Larsen og hans nærmere 400 medarbeidere styrer mye av norsk helse- og sosialtjeneste både når det gjelder forebyggende arbeid og tjenestetilbud.

I DAGBLADET BLE HAN

i fjor kåret til den tredje mektigste personen i embetsverket. Eksempel: Skulle Norges befolkning bli truet av en alvorlig smittsom sykdom som sprer seg så raskt at det krever akutte tiltak, har Sosial- og helsedirektoratet fullmakt til å iverksette disse slik at så å si all virksomhet i landet stopper.

- En slik situasjon er uhyre lite sannsynlig, beroliger Larsen, som blir omtalt som faglig sterk med stor evne til omstilling og formidling av hva som er viktig. Derfor synes han det er litt ugreit at hans mediemessige gjennombrudd nå kommer som følge av at han stoppet ølkrigen.

- Forvaltningen av alkoholloven utgjør kanskje 0,1 prosent av det vi driver med, sier han og nekter plent å la seg avbilde blant ølflasker i en dagligvarebutikk. Han dementerer at det var helseminister Dagfinn Høybråten som tok initiativet til å stoppe billigsalget av øl, slik mange har trodd. Salg av øl er ikke Høybråtens bord. Det er Sosialdepartementet som har øverste ansvar for alkoholloven, presiserer han. Vi snakker med andre ord om Schous øl.

LARSEN BENEKTER OGSÅ

at han skal ha uttalt at åtte kroner er en riktig pris på ei flaske øl, men kan forstå at noen har tolket ham slik, blant andre Trygve Hegnar. I en artikkel som skummet av indignasjon over direktoratets inngripen i ølkrigen, skrev han at «Stalin-Larsen [...] neppe har mange brevkurs i handelsregning».

Men helt blank på området er Larsen ikke. I tillegg til å være utdannet lege, har han mastergrad i økonomi fra raddisuniversitetet Berkeley i California og i tillegg en mastergrad i offentlig helse fra samme lærested.

- Men ingen av mine valgfag handlet om butikkavanse. Mine studier hadde fokus på helseøkonomi. Der er jeg litt bedre skodd, sier Larsen.

- Hva er en rimelig pris på ei flaske øl?

- Jeg har sagt at den gang øl kostet ti kroner flaska, var det ingen myndighetsorgan som reagerte. Men det er ikke mulig å selge ei flaske øl i tråd med alkoholloven for en pris under summen av avgifter, som er kr 6,61. Et sted mellom 6,61 og 10 kroner er vel det nærmeste man kommer en norm for minstepris på øl. Men vi verken har, eller skal ha, kompetanse på butikkavanser her i direktoratet. Vi har bevisst unngått å angi et konkret kronebeløp. Det skal være fri prisfastsettelse på øl og anledning til å konkurrere på pris, sier Larsen, som roser HSH og dagligvarekjedene for et konstruktivt og greit samarbeid.

DEN GODE DIALOGEN

mellom handelsnæringen og direktoratet fikk Larsen til å vurdere om staten bør overta tilsynet med ølsalget i dagligvarebutikkene fra kommunene. Men det blir neppe noe av. Forslaget ble tolket som et forsøk på å opprette et statlig ølpoliti og raskt slaktet av flere politikere.

- Ser man på direktoratets oppgaver, som omfatter tobakksforebyggende arbeid, praktiseringen av alkoholloven, ordningen med grønn resept og forvaltningen av folkehelsepakken for et sunnere Norge, kan man få inntrykk av at det er en av direktoratets oppgaver å påse at det norske folk lever et liv i forsakelse og måtehold?

- Det er helt feil, kommer det kontant fra direktøren.

- Vi har et ansvar for å gi folk informasjon om sammenhengen mellom helse og livsstil og helse og sosiale forhold. Vi har et forvaltningsansvar for å bidra til å bedre folkehelsa og folks levekår, og arbeide for den faglige utviklingen av helsetjenesten og sosialtjenesten. Men vi har ikke et ansvar for om folk lever i forsakelse, eller det motsatte. De valgene ligger hos folk selv, sier han.

OM SITT EGET FORHOLD

til livets fristelser, oppgir han å være ikkerøyker, med stor sans for mange av livets øvrige goder. Om vinteren går han mye og fort på ski. Under siste birkebeinerrenn satte han ny pers med 3 timer og 22 minutter, nærmere halvtimen raskere enn merkekravet.

- Det er min lille fritidslidelse. Å gå på ski eller rusle med fiskestanga. Trim er en overlevelsesstrategi når man har en travel jobb, sier Bjørn-Inge Larsen.

PÅ HELSETOPPEN: Direktør Bjørn-Inge Larsen er en av Helse-Norges mektigste byråkrater, men har levd et forholdsvis anonymt liv helt til han stoppet ølkrigen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer