Han som vet best

Navn: Terje Sjeggestad Alder: 47 Yrke: Byråkrat

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om det forundrer noen at den tidligere avdelingsdirektøren i UDI og nåværende ekspedisjonssjef i Justisdepartementet ser ut til å innhentes av sine eventuelle bevegelser, må det være ekspedisjonssjefen selv. For Terje Sjeggestad har hittil fosset fram i det byråkratiske landskap uten å se seg tilbake og uten å innrømme feil, verken på vegne av seg selv eller staten.

Av og til har nok et og annet pressemenneske lurt på om Sjeggestad helt ser forskjellen på staten og egen person, men snarere betrakter det som to sider av samme sak. Slike egenskaper kan selvsagt være med på å forme den nær perfekte byråkrat, men Sjeggestad er mer enn som så; han er mannen som vet alt. Ikke bare om hvordan den i beste fall uvennlige norske asylpolitikken skal forvaltes, men også hvorfor den skal forvaltes ned til lovverkets siste bokstav.

Nå kobler flere presseoppslag Terje Sjeggestad og UDI-direktør Petter Drefvelin til visumskandalen som omfatter korrupsjonsmistanker mot en norsk diplomat. Sjeggestad skal sammen med andre i forvaltningen ha hatt noe å gjøre med at politiets etterforskning ble stanset, er det omtrentelige innholdet i de beskyldninger som har kommet fram.

Det er ikke første gang den urokkelige byråkraten er i hardt vær. Utallige utvisningssaker har brakt ham fram i nyhetsbildet. Og vi er mange i norsk presse som har måttet tørke tårene til unge og offensive reportere som har fått vite av Sjeggestad hvor en viss mann kjøpte ølet etter at de forsøkte å pirke borti den rigide norske utlendingsforvaltningen. Enten det har dreid seg om barn i kirkeasyl, Gholam-saken eller generelle asylspørsmål, har Sjeggestads rolle vært å tilbakevise all kritikk.

Skjønt rolle; da Klassekampens redaktør Jon Michelet i fjor skrev en leder som beskyldte ekspedisjonssjefen for å være Norges svar på munken Rasputin, klaget departementsråden saken inn for Pressens Faglige Utvalg. Med Sjeggestads samtykke. PFUs klare dom var at Michelet ikke hadde brutt god presseskikk. Så om Sjeggestad ikke er den som manipulerer regjeringen, er det likevel presseetisk forsvarlig å filosofere rundt spørsmålet.

Dét er saktens en liten åpning i det visiret den 47 år gamle byråkraten med det radikale imaget har vært så rasende dyktig til å holde på plass.