BISTANDSADVOKAT Christian Lundin hadde saken i Høyesterett som avklarte utilregneliges erstatningsansvar. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet
BISTANDSADVOKAT Christian Lundin hadde saken i Høyesterett som avklarte utilregneliges erstatningsansvar. Foto: Christian Roth Christensen/DagbladetVis mer

Han sørget for at Breivik aldri vil kunne tjene penger

Christian Lundin, som er bistandsadvokat i terrorsaken, kjempet i 2005 fram en rettsendring som sørger for at Breivik er erstatningsansvarlig og ikke vil beholde pengene han tjener i framtida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fram til og med 2005 kunne Anders Behring Breivik ha sluppet unna de gigantiske erstatningskravene som nå vil rettes mot ham.
 
I tida fram til det var rettspraksis nemlig slik at mange som ble dømt for alvorlige voldsforbrytelser, men erklært utilregnelige, slapp erstatningsansvar. Men i 2005 kom en høyesterettsdomsom ga avklaring.

- Trenden dreide litt etter den dommen. Det er altså slik at selv om personer blir kjent utilregnelige, kan de likevel idømmes erstatningsansvar, sier Marte Randen, ekspert på erstatningsrett, senioradvokat i advokatfirmaet Vogt & Wiig AS og bistandsadvokat i terrorsaken.

Bekymring Saken i 2005 gjaldt en person som var dømt til tvungent psykisk helsevern, men som slapp erstatningsansvar i lagmannsretten. Høyesterett gjorde om på dette, og etter det er flere utilregnelige personer blitt idømt erstatningsansvar.

Breivik har selv skrevet i flere fora at han hadde en drøm om å bli rik. Flere har også uttrykt bekymring for at Breivik skal kunne tjene penger på bokutgivelser eller liknende. Men de pengene vil han selv ikke se noe til, da staten vil kreve dem inn. De skadde og pårørende etter terrorhandlingene 22. juli vil uansett få erstatning fra Kontoret for voldsoffererstatning. Og pengene vil bli krevd inn igjen fra Breivik, såkalt regress.

Hvis rettspraksis hadde vært slik at utilregnelige ikke hadde erstatningskrav, kunne han sluppet slike krav, hvis han ble erklært utilregnelig. Og dermed kunne han tjent penger. Men høyesterettsdommen fra 2005 stopper i praksis det. Det er rett og rimelig mener Christian Lundin i advokatfirmaet Ness Lundin som førte saken i Høyesterett den gang.

- Den dommen er veldig overførbar til terrorsaken. Den slår fast at selv om man er utilregnelig er man erstatningsansvarlig. Før dette var det helt uavklart, sier Lundin, som nå er bistandsadvokat i terrorsaken.

Hensyn til ofrene Da Lundin prosederte saken på vegne av Foreningen for Voldsofre i 2005, visste han naturlig nok ikke at jobben han gjorde ville bli avgjørende for erstatningen til Breiviks mange ofre.

BLIR ALDRI RIK: Anders Behring Breivik har flere ganger gitt uttrykk for at han drømte om å bli rik. Det får han aldri oppfylt.  Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
BLIR ALDRI RIK: Anders Behring Breivik har flere ganger gitt uttrykk for at han drømte om å bli rik. Det får han aldri oppfylt. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

- Da jeg prosederte saken i 2005 lå det en selvmotsigelse i at en person som ikke kunne straffes måtte betale erstatning, men det handler om to forskjellige ting, nemlig om en person er strafferettslig ansvarlig og erstatningsansvarlig, sier Lundin til Dagbladet.

Hensynet til ofrene har blitt sterkere ivaretatt etter endringen i rettspraksis.

- Det handler blant annet om at personer som er påført en skade ikke kan noe for at personen som har utført den er utilregnelig, sier Rune Lium, tingrettsdommer og medlem i dommernes mediegruppe.
Høy totalsum Kontoret for voldsoffererstatning har hittil fått inn 286 saker knyttet til terrorsaken. De forventer at det kan komme så mange som 4000. De vil vurdere i hvor mange saker de vil kreve regress fra Breivik.
 
- Her er det så mange saker at det må vurderes hvor mange saker det er hensiktsmessig å kjøre regress på. Selv om beløpene kan bli lempet noe i de enkelte sakene, vil det uansett bli en høy totalsum, sier informasjonsansvarlig Ivar André Holm.