Han sørget for at Breivik aldri vil kunne tjene penger

Christian Lundin, som er bistandsadvokat i terrorsaken, kjempet i 2005 fram en rettsendring som sørger for at Breivik er erstatningsansvarlig og ikke vil beholde pengene han tjener i framtida.

BISTANDSADVOKAT Christian Lundin hadde saken i Høyesterett som avklarte utilregneliges erstatningsansvar. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet
BISTANDSADVOKAT Christian Lundin hadde saken i Høyesterett som avklarte utilregneliges erstatningsansvar. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fram til og med 2005 kunne Anders Behring Breivik ha sluppet unna de gigantiske erstatningskravene som nå vil rettes mot ham. I tida fram til det var rettspraksis nemlig slik at mange som ble dømt for alvorlige voldsforbrytelser, men erklært utilregnelige, slapp erstatningsansvar. Men i 2005 kom en høyesterettsdomsom ga avklaring.

- Trenden dreide litt etter den dommen. Det er altså slik at selv om personer blir kjent utilregnelige, kan de likevel idømmes erstatningsansvar, sier Marte Randen, ekspert på erstatningsrett, senioradvokat i advokatfirmaet Vogt & Wiig AS og bistandsadvokat i terrorsaken.

Bekymring Saken i 2005 gjaldt en person som var dømt til tvungent psykisk helsevern, men som slapp erstatningsansvar i lagmannsretten. Høyesterett gjorde om på dette, og etter det er flere utilregnelige personer blitt idømt erstatningsansvar.

Breivik har selv skrevet i flere fora at han hadde en drøm om å bli rik. Flere har også uttrykt bekymring for at Breivik skal kunne tjene penger på bokutgivelser eller liknende. Men de pengene vil han selv ikke se noe til, da staten vil kreve dem inn. De skadde og pårørende etter terrorhandlingene 22. juli vil uansett få erstatning fra Kontoret for voldsoffererstatning. Og pengene vil bli krevd inn igjen fra Breivik, såkalt regress.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.