Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Han spådde hvordan verden ville bli i 2014

Og sci-fi-forfatteren traff ganske godt på mange punkter.

VERDENSUTSTILLING:  Bildet viser guvernør George Romney og hans sønn, Mitt, som ser ut over området hvor  «New York World's Fair» ble arrangert i 1964. Det var i forbindelse med denne verdensutstillingen at forfatteren og biokjemikeren Isaac Asimov skrev en artikkel for New York Times om verden 50 år fram i tid. Arkivfoto: AP Photo
VERDENSUTSTILLING: Bildet viser guvernør George Romney og hans sønn, Mitt, som ser ut over området hvor «New York World's Fair» ble arrangert i 1964. Det var i forbindelse med denne verdensutstillingen at forfatteren og biokjemikeren Isaac Asimov skrev en artikkel for New York Times om verden 50 år fram i tid. Arkivfoto: AP Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 1964 arrangerte New York «The World's Fair» for tredje gang. Verdensutstillingene foregår i forskjellige deler av verden, og har blitt arrangert siden det 19. århundret. I nyere tid har den fått navnet «Expo».  

Den kjente russisfødte forfatteren og professoren i biokjemi Isaac Asimov benyttet muligheten til å forestille seg en hvordan vår verden ville se ut i 2014. I en artikkel i New York Times med tittelen «Visit to the World's Fair of 2014» beskrev han sitt framtidsscenario. Og på noen områder tok han feil. Men veldig mange av hans spådommer må kunne sies å være riktige.

Robotens framtid Asimov var mest kjent for sine science fiction-bøker. Han var spesielt opptatt av roboter, noe som litteraturen hans bærer preg av. Filmen «I, Robot» er delvis basert på hans novellesamling med samme tittel.

Men til tross for den store robotinteressen, var han ikke så optimistisk når han beskrev robotene i det inneværende år:

«Roboter vil verken være vanlige eller særlig bra i 2014, men de vil finnes»

Han mente derimot at det ville finnes biler drevet av «robot-hjernre», og kjøre til enkelte destinasjoner uten sjåfør. Et prosjekt Google annonserte i 2010, og som ble testet på veiene i 2012. Volvo er blant selskapene som satser hardest på selvkjørende biler. Innen 2017 skal hundre førerløse biler ha blitt sluppet løs på veiene i og rundt Göteborg.

«Automåltid» Asimov mente også at mennesket ville fortsette å bevege seg vekk fra naturen for å skape et miljø som passer dem bedre.

«Dingser vil fortsette å gjøre kjedelig arbeid lettere for folk. Kjøkkenutstyr vil kunne lage «automåltid», varme vann og gjøre det om til kaffe, riste brød, steke og posjere egg, steke bacon og så videre».

Han skrev også at elektrisk utstyr vil være trådløst i 2014, og i stedet for være drevet på atomdrevne batterier.

Asimov hadde også ganske korrekte antakelser om telekommunikasjonen:

«Du vil kunne både se og høre den du snakker med på telefonen. Skjermen vil også kunne brukes for å lese dokumenter, se bilder og lese utdrag fra bøker. Satellitter i verdensrommet vil gjøre det mulig for deg å ringe direkte til hvert sted på jorda, inkludert værstasjonene på Antarktis».

Kjedsomhet «Verden i 2014 vil ha få rutinejobber som ikke kan drives bedre av en maskin enn av et menneske. Menneskene vil derfor ha blitt en rase av maskinoperatører. Skolene vil også gå i den retning. Alle elever ved videregående skoler», skrev han.

Men samtidig var han pessimistisk når han beskrev hvordan hverdagen ville være i denne teknologiske tidsalderen:

«Menneskeheten vil bli rammet hardt av sykdommen kjedsomhet, en sykdom som vil smitte flere og øke i intensitet for hvert år som går. Dette vil få alvorlige mental, følelsesmessige og sosiologiske konsekvenser, og jeg vil våge å si at psykiatri vil være den viktigste medisinske spesialisthelsetjenesten i 2014.»

Asimov anslo verdens befolkning til å være  6,5 milliarder. Tallet er i skrivende stund er befolkningtallet 7,203 milliarder. I 1964 var tallet 3,276 millarder.

Han advarte også mot overbefolkning:

«Verden vil være et eneste stort Manhatten innen år 2450, og samfunnet vil kollapse lenge før det. Det vil derfor bli verdensomfattende kampanjer og propaganda for å få ned fødselstallene, og i 2014 vil dette ha fått en tydelig effekt.»

FORFATTER:  Isaac Asimov var en russiskfødt, amerikansk forfatter og professor i biokjemi. Han var mest kjent for science fiction, og han skrev og redigerte mer enn 500 bøker og ca. 90 000 brev og postkort. Foto: United States Library of Congress
FORFATTER: Isaac Asimov var en russiskfødt, amerikansk forfatter og professor i biokjemi. Han var mest kjent for science fiction, og han skrev og redigerte mer enn 500 bøker og ca. 90 000 brev og postkort. Foto: United States Library of Congress Vis mer