REASGERTE IKKE FØRST:  Utøya-gjesten Bassel al-Oud skjønte først ikke hvorfor leirdeltakerne fikk panikk av skudd. Det var han vant med hjemme i beirut. Han skjønte det raskt. Her blir en skadd person hentet med ambulansehelikopter etter massaskren sist fredag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix.
REASGERTE IKKE FØRST: Utøya-gjesten Bassel al-Oud skjønte først ikke hvorfor leirdeltakerne fikk panikk av skudd. Det var han vant med hjemme i beirut. Han skjønte det raskt. Her blir en skadd person hentet med ambulansehelikopter etter massaskren sist fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix.Vis mer

- Han sparket til de døde og skjøt mot barn som tryglet

Hvorfor får de panikk? Skyting hører vi hver dag i Beirut, var første reaksjonen til Bassel al-Oud, som overlevde Utøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tilbake i sitt trygge hjem i Beirut forteller Bassel al-Oud om skrekken, frykten og panikken han følte under terrorangrepet på Utøya fredag.

Al-Oud som er i slutten av 20-årene, forteller at dette var hans første møte med «absolutt skrekk» etter å ha levd hele sitt liv i et land som til stadighet blir revet i stykker av krig, i en by som har vært rammet av borgerkriger, invasjoner og bomber.

- Da jeg først hørte skytingen og folk begynte å få panikk, tenkte jeg, hvorfor får de panikk? Skyting hører vi hver dag i Beirut, sier al-Oud, som var eneste libaneser på AUFs sommerleir på Utøya.

- Men noen få sekunder seinere gikk virkeligheten opp for meg, og jeg så en massakre med mine egne øyne, sier han videre.

Til pressen i Beirut Torsdag fortalte han pressen i Beirut om de gruoppvekkende øyeblikkene og hvordan han overlevde.

- Folk løp over steinene, de holdt pusten under vann, de gjemte seg under senger og klatret opp i trær for å slippe unna kulene fra en kaldblodig drapsmann utkledd som politi som skjøt mot alle, selv mot barn som tryglet ham om ikke å skyte på dem, forteller han.

- Hadde sitt oppdrag Al-Oud som slapp unna ved å legge på svøm til fastlandet sammen med to andre, beskriver Anders Behring Breivik som en «mann som hadde sitt oppdrag, som trodde på det han gjorde».

- Fra mitt gjemmested kunne jeg se ham, en mann som hadde kontroll over sitt våpen og sitt sinn, sier han.

- Sparket til de døde Han sier at da skytingen begynte, løp han og noen andre ut en bakdør og gjemte seg på et sted der de kunne se ham skyte. Da de så ham nærme seg der de var, løp de bort og svømte fra øya.

- Han var ute etter å drepe så mange han kunne. Sånn så det ut for oss. Vi så ham sparke til de døde på bakken for å være sikker på at de ikke levde, sa han.

(NTB-DPA).

 DØDSRAIDET:  Anders Behring Breivik skyter og dreper hjelpeløse ungdommer langs en av strendene på Utøya sist fredag ettermiddag - fanget opp i kamera fra helikopter av NRK-fotograf Marius Arnesen før politiet var på åstedet.  FOTO: MARIUS ARNESEN, NRK/SCANPIX.
DØDSRAIDET: Anders Behring Breivik skyter og dreper hjelpeløse ungdommer langs en av strendene på Utøya sist fredag ettermiddag - fanget opp i kamera fra helikopter av NRK-fotograf Marius Arnesen før politiet var på åstedet. FOTO: MARIUS ARNESEN, NRK/SCANPIX. Vis mer