MÅ HAN GÅ? Eller får han bli? Sp-nestleder Ola Borten Moe har stilt sin plass til disposisjon, men sier selv han vil fortsette dersom partiet vil ha ham. På grasrota mener litt over halvparten at han bør fortsette, men motstanden også er sterk, viser Dagbladets rundspørring. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
MÅ HAN GÅ? Eller får han bli? Sp-nestleder Ola Borten Moe har stilt sin plass til disposisjon, men sier selv han vil fortsette dersom partiet vil ha ham. På grasrota mener litt over halvparten at han bør fortsette, men motstanden også er sterk, viser Dagbladets rundspørring. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

Han splitter Senterpartiet

Omstridte Ola Borten Moe er inne i en skjebnehelg. På fylkesårsmøter landet over ble aktuelle navn til ny partiledelse diskutert denne helga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Og Sp-nestleder Ola Borten Moe splitter partiet omtrent på midten.

Det går fram av en rundspørring Dagbladet har foretatt på grasrota i partiet som om snaut to måneder skal velge ny ledelse. 51,3 prosent mener at han bør forsette som nestleder.

Men motstanden mot trønderen, tross at samfylkingen Marit Arnstad nå uaktuell, er fortsatt sterk. 38,8 prosent mener han bør trekke seg som nestleder, og av dem mener 16,2 prosent at Borten Moe heller ikke bør få sitte i sentralstyret.

Denne helga er det årsmøter i seks fylkeslag: Aust-Agder, Oslo, Oppland, Hordaland, Nordland og Troms. Dermed kan Borten Moes framtid i partiet avgjøres i disse dager.

Sp-nestlederen har ikke svart på Dagbladets henvendelse.

For og mot Det er ventet at han får støtte i Troms, der han har profilerte støttespillere i tidligere leder av Senterungdommen Sandra Borch, og Irene Lange Nordahl, som en enstemmig innstilt til å ta over fylkesledervervet denne helga.

I Hordaland sier fylkesleder Jostein Ljones at de ennå ikke har konkludert, og at fylkesstyret til uka vil vedta sitt innspill til valgkomiteen.

- Det ble selvsagt et tema på årsmøtet, og vi hadde diskusjoner både for og imot kandidater. Det var ingen som argumentert mot Trygve Slagsvold Vedum, men det var en del innlegg om Ola Borten Moe, og en overvekt var negative til at han får fortsette, sier Ljones.

Hordaland har to kandidater de ønsker inn i ledelsen, men Ljones understreker at ingen av de to stilles opp som utfordrere mot Borten Moe eller andre.

- Vi stiller Kjersti Toppe og tidligere statssekretær Sigrd Brattabø Handegard til disposisjon for sentralstyret, og begge har signalisert at de vil det, sier han.

Oppland for Ola I Oslo har Borten Moes navn ikke blitt fremmet av en eneste lokallag, og han er følgelig ikke aktuell for fylkesstyret.

Han splitter Senterpartiet

- Vi har ikke et vedtak i fylkesstyret ennå, men vi står på innspillene om at Ola Borten Moe er uaktuell. Vi vil ha inn Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim som ny nestleder, sier fylkesleder Morten Edvardsen.

Opprinnelige ønsket Oslo i tillegg at partiet skulle satse videre på Trygve Slagsvold Vedum som nestleder, og Marit Arnstad som leder. Etter at sistnevnte gjorde seg uaktuell, har Vedum fått et opprykk til lederkandidat. Et tredje navn er foreløpig ikke klart.

- Vi har, som alle andre fylkeslag, snakket med de andre, og forsøkt å finne ut hvem som er mest aktuelle. Men vi har ennå ikke konkludert, sier Edvardsen.

I Oppland kan det imidlertid se ut til at Borten Moe får støtte. Avtroppende fylkesleder Ivar Odnes tolket årsmøtet slik at det er tilslutning til å la nestlederen forbli i ledelsen, men sier at det er opp til det nye fylkesstyret å konkludere.

Ifølge lokalavisa GD høstet tidligere stortingsrepresentant Inger Enger applaus da hun ba årsmøtet slå ring om trønderen.

- Vi har ikke råd til å velge bort de beste talentene. Vi kan ikke skubbe ut Ola Borten Moe. Vi må ta vare på folk og jobben sammen. Oppgavene er så store av vi trenger alle, sa Enger ifølge GD.