Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krigen i Syria

- Han spør hvorfor det er så mange luftangrep og begynner å gråte. Han sier til og med: «Jeg vil dø»

Angrer på at de forlot hjemmet i Aleppo. 

FORTVILET: De flyktet fra krigsherjede Aleppo til en usikker framtid. Traumatisert og uten noen eiendeler, sitter de fanget i en flyktningeleir i Syria. Video: CNN. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Store deler av den opprørskontrollerte Idlib-provinsen i Syria, rundt en times kjøretur fra Aleppo, ligger i ruiner.

Det er innført en våpenhvile som omfatter regjeringsstyrkene og mange opprørere, men de ytterliggående islamistgruppene IS og Jabhat Fateh al-Sham, tidligere kjent som Nusrafronten, er ikke omfattet av denne.

CNN har besøkt utkanten av Idlib og snakket med mennesker som lever i områder styrt av opprørsgrupper.

FLYANGREP: Her dirver sivilforsvaret og sivile redningsarbeider etter at regjeringsstyrkene bombet et nabolag i Idlib 18. januar. Foto: Beha el Halebi / Anadolu Agency
FLYANGREP: Her dirver sivilforsvaret og sivile redningsarbeider etter at regjeringsstyrkene bombet et nabolag i Idlib 18. januar. Foto: Beha el Halebi / Anadolu Agency Vis mer

- Bombet på tre minutter

En ny flyktningeleir er satt opp i Idlib-provinsen, nær grensen mot Tyrkia. De fleste av flyktningene som er i leiren har kommet fra den krigsherjede byen Aleppo.

Umm Bilal og familien hennes er blant de som ble evakuert fra den opprørskontrollerte byen Øst-Aleppo i desember, etter måneder med konstant bombing.

- Vi ble jaget fra byen, og det var ikke noe igjen av huset vi bodde i. Hele nabolaget vårt ble bombet på tre minutter, sier Bilal til CNN.

Tv-kanalen skriver at sjåføren deres forteller at fly nettopp har bombet området .

- Han ønsker å dø

For syv måneder siden ble mannen hennes drept i et bombeangrep på et marked i byen. Ved siden av henne i flyktningeleiren står sønnen på sju år, som også bærer navnet Bilal.

- Han spør hvorfor det er så mange flyangrep. Han gråter mye, og han har til og med sagt at han ønsker å dø, sier den fortvilte moren.

- Men hvorfor forteller jeg dette til deg, sier hun utslitt og oppgitt.

Den siste tida de bodde i Aleppo, flyttet de rundt fra nabolag til nabolag for å unngå de russiske bombene og soldatene på bakken. To ganger ble huset de overnattet i truffet av raketter, og ungene måtte graves fram fra ruinene. Heldigvis var det uten store fysiske skader, forteller hun.

Måtte brenne barnas klær

De fire siste dagene de oppholdt seg i Aleppo bodde de i bitende kulde ute på gata. Kalde, sultne og redde.

- Jeg måtte brenne barnas klær for at vi skulle holde varmen om natta. Jeg hadde med to ekstra poser med klær og måtte brenne dem alle, sier Umm Bilal.

Titusener av mennesker fra Øst-Aleppo befinner seg nå i Idlib-provinsen der hjelpearbeidere kjemper for å bistå de mange utmattede og skadde flyktningene.

Evakueringen fra den østlige delen av den syriske byen Aleppo ble påbegynt etter at det syriske regimet innledet sin offensiv mot den opprørskontrollerte enklaven 15. desember, og pågikk fram til 26. desember, skriver NTB.

Bilal, som nå bor i den provisoriske flyktningleiren angrer på at hun forlot hjemmet sitt i Aleppo. Barna fryser, de er sultne, og redde, skriver CNN.

- De kan fortsette med flyangrepene. Det kan jeg akseptere. Bare la oss være i fred i hjemmene våre. Jeg sverger til gud at jeg ikke ønsker noe annet, selv med all bombingen. Det går greit, så lenge vi er i hjemmene våre, sier hun.

Forhandling om fred

I alt ble rundt 35 000 mennesker evakuert fra Aleppo til nærområdene, mange av dem til Idlib-provinsen ved grensen til Tyrkia.

Evakueringen betyr at regimet nå har full kontroll over byen som før borgerkrigen var Syrias største. Dette er den syriske opposisjonen største nederlag siden konflikten brøt ut i 2011.

I dag ankom en syrisk opposisjonsgruppe den kasakhstanske hovedstaden for å forhandle om fred i hjemlandet. Samtalene starter mandag, skriver NTB.

Meklingen er ledet av Tyrkia og Russland. I første omgang skal samtalene rette seg mot å opprettholde den skjøre våpenhvilen som ble innført 30. desember, sier en kilde tett på de kommende forhandlingene til nyhetsbyrået Tass.

- Tilfeldige mål

Idlib var byen opposisjonen i Syria håpet at skulle bli en selvstendig stat, men nå kjemper ulike politiske grupper og militsgrupper om en utbombet by.

I en provisorisk flyktningleir forteller en mann at ni mennesker ble drept og 26 skadd da et marked, bakeri og andre bygninger ble truffet i et angrep. Kvinner og barn ble drept, skriver tv-kanalen. Jabhat al-Sham, som ikke er omfattet av våpenhvilen, sies det at har kontrollpunkter i området.

I Syria kjenner krigen ingen grenser. Sykehus og skoler er mål. De russiske og syriske luftangrepene blir betegnet som «uforsvarlig tilfeldige», og i minst ett av tilfellene bevisst rettet mot et sykehus. Ifølge Violations Documentation Center, en sivil syrisk overvåkningsorganisasjon, ble det brukt ble det brukt vilkårlige våpen som klasebomber og brannvåpen.

SYMBOLENE PÅ KRIGEN: Tirsdag denne uken meldte FN at opp mot 100 barn i en bygning i Øst-Aleppo var under beskytning. Kampen om Aleppo går mot slutten, men flere tusen mennesker er fortsatt fanget i byen. Evakueringen av menneskene ble i dag gjenopptatt. Video: AleppoMediaCenter, Smart News Agency, Step News via Storyful Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling