- Han spurte alltid hvordan det gikk. Det var en godhet over ham

Bjørg Gjestvang, Trond André Bolles kone, møtte Gunnar «Kjakan» Sønsteby flere ganger.

 - OMSORGSFULL:  Bjørg Gjestvang beskriver Gunnar Sønsteby som en snill og empatisk person. I midten Kjell Arne Bratli fra forsvaret. Foto: Privat
- OMSORGSFULL: Bjørg Gjestvang beskriver Gunnar Sønsteby som en snill og empatisk person. I midten Kjell Arne Bratli fra forsvaret. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Blant annet har Sønsteby vært med familien på grava til Trond André Bolle etter at han ble drept av en veibombe i Afghanistan.

«Kjakan» Sønsteby mottok i 1946 krigskorset med sverd, og er den eneste med medalje med tre sverd. I tillegg ble Sønsteby utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden.

Trond Bolle ble den første soldaten som mottok Norges høyeste utmerkelse, Krigskorset, etter andre verdenskrig. Korset ble overrakt av statsministeren under en seremoni på Akershus festning i fjor.

I går ble det kjent at Sønsteby sovnet inn på et sykehjem i Oslo. Krigshelten ble 94 år gammel.

- Prata godt Bolles kone forteller at de to gikk godt sammen.

- De var vel litt beskjedne begge to, men de pratet veldig godt når de kom sammen, sier Bjørg Gjestvang til Dagbladet.

Hun forteller at hun møtte selv Sønsteby ved flere anledninger.

- Jeg traff ham blant annet på gallamiddag i Håkonshallen i Bergen rundt 2002/2003, sier Bjørg Gjestvang til Dagbladet.

- Behagelig vesen Hun beskriver krigshelten som en varm og snill person.

AFGHANISTAN: Her er Trond Bolle (midten) sammen med medsoldater i Afghanistan. Bolle ble den første soldaten som mottok Norges høyeste utmerkelse, Krigskorset, etter andre verdenskrig. Foto: PRT Meymaneh / SCANPIX
AFGHANISTAN: Her er Trond Bolle (midten) sammen med medsoldater i Afghanistan. Bolle ble den første soldaten som mottok Norges høyeste utmerkelse, Krigskorset, etter andre verdenskrig. Foto: PRT Meymaneh / SCANPIX Vis mer

- Det jeg sitter igjen med av ham er at han var en veldig omsorgsfull person. Han var snill, empatisk, rett og slett et behagelig vesen. Han spurte alltid hvordan det gikk med meg og ungene, om forsvaret stilte opp for oss. Han hadde et stort varmt hjerte og det var en godhet over ham.

De to holdt også kontakten etter at Trond André Bolle døde av en veibombe i Afghanistan i 2010. Blant tingene hun husker var da Sønsteby møtte opp i bursdagsfeiringen hennes på Toten.

- Han møtte opp i september i fjor. Der holdt han en tale om Trond. Det var veldig stort for meg og veldig gode ord å høre, sier hun.

 NORGES HØYESTE UTMERKELSE:  Krigskorset med tre sverd. Foto: Henrik Laurvik / NTB / Scanpix .
NORGES HØYESTE UTMERKELSE: Krigskorset med tre sverd. Foto: Henrik Laurvik / NTB / Scanpix . Vis mer