- Han spurte om mennesker kunne være demoner

Den drapstiltalte 23-åringen ringte en tidligere skolekamerat og snakket om gud og demoner like før drapet ble begått.

RINGTE EN VENN: Den tiltalte 23-åringen ringte til en gammel skolekamerat før han knivdrepte Andreas Nilstad og skadet Marius Løken på Bislett natt til 30. oktober 2011. Denne skolekameraten forklarte seg i dag for retten.
RINGTE EN VENN: Den tiltalte 23-åringen ringte til en gammel skolekamerat før han knivdrepte Andreas Nilstad og skadet Marius Løken på Bislett natt til 30. oktober 2011. Denne skolekameraten forklarte seg i dag for retten.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (Dagbladet): I sin forklaring i retten sa den drapstiltalte 23-åringen at han ringte en kamerat på natta 30. oktober 2011, før han drepte Andreas Nilstad og knivstakk Marius Løken.

Tiltalte gikk på skole med denne kameraten (23) i 2009. Skolekameraten, som i dag forklarte seg for retten, bekreftet at han ble vekket av telefon fra tiltalte natt til 30. oktober.

- Jeg tok telefonen, og fikk et spørsmål. Jeg husker ikke helt hva det var, men det var en intens start på samtalen.

- Han starta med spørsmålet «Hvor kristen er du?», sier 23-åringen seinere i sin forklaring for retten. 
- Ville komme seg i ei kirke Samtalen varte i om lag 30 minutter, og  var veldig intens, ifølge den tidligere skolekameraten.

- Han spurte en del om Gud, om kristendommen. Jeg er kristen og det visste han vel fra skolen. Han spurte om det var ei kirke i Oslo. Han ville gjerne komme seg i ei kirke. Jeg oppfatta samtalen som utenom det vanlige, sier 23-åringen.

- Jeg tror han sa han hadde røkt marihuana. Kanskje jeg bare tenkte det - at han var berusa på en eller annen måte - og om det var derfor samtalen var så intens, fortsetter han.

- Skremmende spørsmål Den tidligere skolekameraten sier at han opplevde at tiltalte stilte flere rare spørsmål.

- Han snakka om ting han hadde funnet ut av, som hvordan pyramidene ble bygd. Også husker jeg et skremmende spørsmål. Han spurte om mennesker kunne være demoner, sier kameraten, og legger seinere til at han opplevde dette som en slags vrangforestilling.

- Han sa også at han hadde begått alt mulig rart, at han hadde gjort det verste, og at han skulle slutte med alt, fortsetter kameraten, som forteller at han opplevde at tiltalte roet seg noe mot slutten av samtalen.

Leieboer vitnet
I leiligheten i Pilestredet 70 bodde den tiltalte 23-åringen, Marius Løken, samt en tredje kamerat (23) av de to.

Denne tredje kameraten vitnet også i Oslo tingrett i dag om hans opplevelser av drapsnatta. Hans versjon sammenfalt i stor grad med tiltaltes. De to ble igjen i leiligheten etter at Løken, Nilstad og noen andre kamerater hadde dratt ut på byen - og røyket marihuana og så en TV-serie.

- Vi røyka. Min form ble bra, og jeg sovna til serien. Så våkna jeg opp av at N.N (tiltalte) sa at vi skulle legge oss. Han gikk først. Jeg reiste meg opp, stakk hodet innom rommet hans og sa natta. Så gikk jeg og la meg og sov helt til jeg ble jeg vekket av politiet, sier 23-åringen.

Han sier at han ikke merket noe spesielt ved tiltalte da han ble vekket av ham på sofaen.

- Husker bare bruddstykker Mens statsadvokaten har tatt ut tiltale på straff, mener forsvareren og tiltalte at tiltalte var utilregnelig i gjerningsøyeblikket.

- Han erkjenner handlingene, men husker bare bruddstykker av det som skjedde. Han forstår ikke det han har gjort overfor nære venner, og mener selv at han må ha vært psykotisk i gjerningsøyeblikket, sier tiltaltes forsvarer, Harald Stabell til Dagbladet.

Psykiaterne Henning Værøy og Harald Brauer konluderte 30. januar i fjor med tilregnelighet etter å ha observert siktede, men snudde et halvt år seinere, etter at Den rettsmedisinske kommisjon hadde bedt om en tillegserklæring. Da ba statsadvokaten om å få oppnevnt et nytt sakkyndigpar.

De to nye psykiaterne kom imidlertid til ulike konklusjoner. Psykologspesialist Gjermund Nysveen at 23-åringen ikke var psykotisk, mens overlege og spesialist i psykiatri Fred Heggen mener tiltalte var psykotisk på gjerningstidspunktet.

Det er satt av seks dager til rettssaken, og mellom 15 og 20 vitner vil forklare seg for retten, opplyser statsadvokat Carl Graff Hartmann overfor Dagbladet.