«Han stakk geværet i ryggen på dattera mi»

En kvinnelig postansatt (37) forsøkte å beskytte datteren, som fikk en geværmunning stukket i ryggen. En mannlig ansatt ble ranet for tredje gang. Han var sikker på at han skulle dø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Med skjelvende stemmer framførte i går ansatte ved Postens brevsenter i Oslo sine vitnemål fra ranet av deres arbeidsplass 27. oktober 2003. Historiene var først og fremst en illustrasjon på at et ran ikke er over når ranet er over.

-  Jeg har hatt mareritt om å komme rundt hjørnet, og at datteren min ligger der i en blodpøl, fortalte en kvinnelig postansatt (37).

«Hjelp, mamma!»

Hun ble stående paralysert da ranerne, iført svarte og hvite dresser, finlandshetter og maskinpistoler, slo seg inn i verdiavdelingen med slegge. Hun ble vekket av stemmen til datteren (17), som jobbet på samme plass: «Hjelp, mamma!» ropte hun. Hun sprang mot stemmen, og hun fikk se datteren.

-   Han stakk geværet i ryggen på dattera mi, fortalte moren. De ble kommandert ned på gulvet.

-  Jeg fant ut at jeg ikke ville ha datteren min der, så jeg dro henne inn i kontoret ved siden av, og heiv henne under et bord, fortalte moren i går.

- Ødelagt livet

En annen ansatt er to ganger tidligere blitt utsatt for grovt ran, og fikk jobb i verdiavdelingen, fordi ransrisikoen der ble ansett lav. Han ble til overmål hovedmålet for ranerne, truet på livet flere ganger.

-  Han sa, «Dine penger, ellers skyter jeg!». Jeg hørte at da var det slutt for meg. Jeg snudde ryggen til. Det fikk komme det som kom, sa mannen.

Han tror han ble reddet av at de fant en sekk med «skarve» 400 000 kroner. I dag er han sykmeldt og traumatisert.

-  Livet er ødelagt. De har ødelagt en stor sterk mann, sa han.

Frykter hevn

NOKAS-tiltalte Erling Havnå er tiltalt for Posten-ranet, der politiet fant hans DNA på en bag og slegga som ble benyttet. Han benekter all skyld.

Politiets innstilling på tiltale av David Toska og Ridvan Halimi ble nylig returnert av statsadvokaten, i påvente av NOKAS-dommen. De Posten-ansatte var merket av alvoret.

-  Det de er redd for, er hevn. De har jo hørt om trusler rettet mot andre. Jeg har forsøkt å fortelle at det er svært sjeldent at domfelte går løs på vitner. Men det er vanskelig å gjøre noe med frykt, sier Arnfinn Nordheim, sikkerhetssjef i Postens brevsenter.

TILTALT: Erling Havnås DNA-profil er funnet på ei slegge og en bag fra det bevæpnede ranet av Postens brevsenter 27. oktober 2003.