Han stanset møljeslagsmålet

Nå får den ukjente bergenshelten ros av voldsforsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Møljeslagsmålet i Bergen rett etter midnatt nyttårsaften ble stanset da en ukjent bilist grep inn overfor ungdommene i 16-17-årsalderen. En av ungdommene lå nede og ble slått av to andre, da den ukjente mannen stanser bilen og griper inn i slagsmålet.

- Når politet sa at det var moden konflikthåndtering, går jeg ut fra at det er denne mannen de snakker om. Han går inn med autoritet. Han er ikke aggressiv, men har autoritet så de hører på ham, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen til Dagbladet.no.

Politiet mottok melding om slagsmålet klokka 00.59 og var på stedet tre minutter senere.

Ifølge politiets egen logg roet gemyttene seg da politiet ankom stedet, men videoen som en av ungdommene senere la ut på YouTube viser at volden tok slutt da bilisten grep inn.

- Det var muligens en legemsfornærmelse, men det ble ikke tatt ut anmeldelse, sa Jens Fredrik Ekmann ved bergenspolitiet tidligere i dag til Dagbladet.no. Politimannen som jobber med voldsepisoder i Bergen sa at politiet sannsynligvis ikke kommer til å følge opp episoden.

- Viktig å gripe inn

Etter å ha sett videoen på Dagbladet.no sier voldsforsker Bjørnebekk at den ukjente bilisten har håndtert situasjonen helt riktig.

- Det som ofte er vanskelig med å gripe inn, er at folk er redde eller skal forsøke å gjøre seg mindre redde. Men han går inn på en autoritativ måte. Om man har den autoriteten og kan noe om konflikthåndtering, er det viktig å gripe inn. Og ungdommene virker ikke så aggressive, for de hører jo på ham.

Han stanset møljeslagsmålet

Hun advarer likevel folk mot å gripe inn i masseslagsmål.

- Av og til kan det være våpen inne i bildet, og da kan det bli farlig. Da kan det skje at folk blir farlige i forhold til den som griper inn. Det er viktig å se det litt an, sier Bjørnebekk.

- Heldig

Operasjonsleder Kjell Tore Aarnæs ved Hordaland politikammer vil fraråde å gripe inn i slåsskamper.

-Det er ungdommer, mye alkohol, høyt stress. Her kan personen som griper inn fort bli den fornærmede, sier Aarnæs som mener man skal tenke nøye gjennom situasjonen før man gjør noe.

Operasjonslederen synes det er skremmende å se hvordan ruspåvirket ungdom oppfører seg selv når de blir anholdt og tatt med på politikammeret.

- Spesielt når det er så mange ungdommer og det er usikkert hvem som slåss med hvem, så kan man fort bli påført store skader. Min vurdering er at mannen som griper inn er heldig, sier Aarnæs til Dagbladet.no.

Dagbladet.no har valgt å stenge debatten i denne saken siden flere debattanter har lenket til en versjon av klippet der deltagerne i slagsmålet er identifiserbare. Vi beklager dette. Red anm.

STANSET SLAGSMÅLET: Her ligger den ene av ungdommene på asfalten mens to andre slår...
...går ut av bilen og over til ungdommene...
...og stopper slagsmålet.
...da denne bilisten stanser...
Flere av de som slo forsvant da den ukjente mannen dukket opp.