GENIAL: Jonathan Ive ble i dag adlet. Foto: AP/Paul Sakuma/SCANPIX
GENIAL: Jonathan Ive ble i dag adlet. Foto: AP/Paul Sakuma/SCANPIXVis mer

Han står bak iPod, iMac, iPhone og iPad. Blant annet.

Fra i dag kan Jonathan Ive kalle seg «Sir Jonathan».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jonathan Ive, sjefsdesigner i Apple, ble i dag adlet til Knight Commander of the British Empire. Den utflyttede briten kan dermed kalle seg Sir.

Ive begynte i Apple i 1992 og ble hentet inn i ledelsen av Apple-gründer Steve Jobs, da han kom tilbake til selskapet i 1996. Den første oppgaven Ive fikk av Jobs var å lage en ny design til iMac-maskinene. Ive kom tilbake til sjefen med en gjennomsiktig «plastboks» som umiddelbart satte Apple tilbake på kartet som verdensledende på design.

HYLLET: Steve Jobs la ikke skjul på Jonathan Ives inflytelse i Apple. Her hylles Ive under en presentasjon i 2008. Paul Sakuma/AP/Scanpix
HYLLET: Steve Jobs la ikke skjul på Jonathan Ives inflytelse i Apple. Her hylles Ive under en presentasjon i 2008. Paul Sakuma/AP/Scanpix Vis mer

Ive ledet videre arbeidet med å lage en digital musikkspiller. Steve Jobs kunne stolt lansere iPoden høsten 2001. Produktet revolusjonerte musikkbransjen, mye takket være navigasjonen med et styrehjul og det rene designet. I høst passerte iPod 300 millioner solgte eksemplarer.

Hemmelig lab Jonathan Ive har også ledet arbeidet med å designe iPhone og iPad, begge produktene har satt standarden for hvordan telefoner og nettbrett forventes å se ut og fungere. I tillegg har han redesignet Apples serie med laptoper og flere andre produkter.

Ive har ifølge Wikipedia sitt eget laboratorium i Apples hovedkvarter i California, som er strengt bevoktet og der vanlige Apple-ansatte ikke har adgang.

IPOD: 300 millioner solgte iPoder i løpet av ti år, sier alt om hvilken utbredelse Jonathan Ives design har fått. Her fra en utstilling av Ives produkter i fjor høst, der 150 Apple-produkter ble vist fram. Foto: Foto: Christian Charisius/AFP/Scanpix
IPOD: 300 millioner solgte iPoder i løpet av ti år, sier alt om hvilken utbredelse Jonathan Ives design har fått. Her fra en utstilling av Ives produkter i fjor høst, der 150 Apple-produkter ble vist fram. Foto: Foto: Christian Charisius/AFP/Scanpix Vis mer

Ive gir svært sjelden intervjuer, men bidro i filmen Objectified fra 2009. I filmen snakker han om hvordan han gikk fram for å designe Apples MacBook pro-serie. Ives bidrag i filmen kan ses på YouTube.

- Ydmyk Jonathan Ive er ifølge BBC svært beæret over at han nå kan kalle seg Sir Jonathan. Han sier han både «er ydmyk og svært takknemlig» over adlingen.

- Jeg er svært klar over at jeg har hatt fordel av å stå i en britisk designtradisjon. Jeg oppdaget tidlig i livet at alt jeg ønsket å gjøre var å designe, sier Ive til BBC.

PLASTBOKS: Jonathan Ive kom tilbake med denne designen da Steve Jobs ønsket å få Apple tilbake på banen i kampen om PC-kjøperne.
PLASTBOKS: Jonathan Ive kom tilbake med denne designen da Steve Jobs ønsket å få Apple tilbake på banen i kampen om PC-kjøperne. Vis mer

Av mange teknologieksperter regnes Jonathan Ive som like viktig for Apples eventyrlige suksess som hovedpersonen Steve Jobs, som gikk bort i fjor høst. Jobs omtalte selv Ive som en «åndelig partner» i biografien som kom ut etter hans død.

Ive innehar over 400 designpatenter. Sannsynligvis flere du benytter deg av hver eneste dag.