Han startet opprøret

Hver revolusjon har sine helter. Advokat Fathi Terbel (39) var gnisten som fikk den libyske vulkanen til å eksplodere mot diktatoren.

SYMBOLET: Advokat Fathi Terbel er blitt selve symbolet på det libyske opprøret. 

Foto: Kassem Hamade/Expressen
SYMBOLET: Advokat Fathi Terbel er blitt selve symbolet på det libyske opprøret. Foto: Kassem Hamade/ExpressenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BENGHAZI (Dagbladet/Expressen): Kameratene frykter hevn fra Kadhafis mordpatruljer og beskytter ham på hemmelige adresser.

Slik beskriver han startet på revolusjonen i Libya:

- Kadhafis sikkerhetssjef beordret meg til å roe ned folket. Det var da allerede utenfor min makt, sier Fathi Terbel.

«Myk» Alle snakker om Fathi Terbel som satte i gang revolusjonen med fredelige midler. Han er født og oppvokst i en middelklassefamilie i Benghazi.

Da han var barn pleide han å få juling - ikke å gi. På skolen kaltes han «myk». Muammar Kadhafis sikkerhetssjef Abdullah Senussi synes neppe Terbel er så «myk» nå.

- Den 15. februar klokka 15:00 ble jeg arrestert av den militære etterretningstjenesten. De anklaget meg for mobilisering av aktivister som skulle demonstrere på femårsdagen for urolighetene ved den italienske ambassaden, der 15 personer ble drept. Men egentlig ville de snakke om noe helt annet, forteller Fathi.

Massakre Fathi er blitt revolusjonens symbol og er hatet av diktator Kadhafi. Han er en ung, alminnelig mann med cap og palestinaskjerf som står og ler ydmykt når han møter oss for første gang.

- Jeg ville treffe deg tidligere, men det har det ikke blitt noe av. Situasjonen er helt stabil, sier Fathi og ler igjen.

Han har jobbet som advokat siden 2007. To år senere tok han på seg en svært farlig oppgave — å finne ut hva som skjedde da 1200 fanger forsvant fra fengslet Abu Sleem.

Sannheten, som kom for en dag 2009, var at alle 1200 var døde. Og at massakren hadde skjedd i 1996.

- Det var et stort sjokk å vite at de hadde vært døde hele tiden. Jeg ble ofrenes talsmann, sier Fatih.

Bestikkelsesforsøk Abu Sleem-massakeren ble for mye for Kadhafi-regimet. Man forsøkte å skremme protestene med ulike metoder. Noen ble bestukket med penger, men de fleste nektet. Å demonstrere i Libya kan gi åtte års fengsel.

Men det skremte ikke Fathi.

Hans mot fikk mange mennesker til å forsvare seg. Den 15. februar i år spredtes nyheten om Fathi var arrestert. Tusenvis av mennesker strømte til politistasjonen i Abou Hdeima i Benghazi.

- Jeg hørte ikke hva de ropte. Men en politimann fortalte at de ønsket å storme stasjonen for å frigi meg. De flyttet meg til militærbasen istedenfor. Der traff jeg Kadhafis sendebud -  sikkerhetssjefen Senussi, sier Fathi.

Viktig rådgiver Senussi er gift med en søster av Kadhafis kone. Han er nummer to i regimets hierarki. Helt siden 70-tallet har han vært beryktet for sin brutalitet. Han er også hovedmistenkt for å stå bak massakeren i Abu Sleem.

Det første Senussi sa til Fathi var «Hva vil du med dine krav?» Fatih forklarte at folk ville vite hva som hendte med sine sønner i fengselet.

Senussi ba Fathi ta en tur med ham nedover en gang. Der ba den mektige sikkerhetssjefen om hjelp.

- Han tok tak i jakken min med begge hendene og formante meg til å roe ned folket. Da kjente jeg at regimet er veldig svakt, og at slutten er nær. Da jeg sa at det var utenfor min makt, så begynte han å anklage meg for å ha en skjult agenda som kunne kobles til utlandet, forteller Fathi.

«Liberale tanker» Senussi forsøkte deretter å bestikke ham. Han lokket med både bolig og en bra jobb. Men Fathi lot som om han ikke hørte etter. Senussi truet så Fathi med at «han kom til å bli utsatt for noe veldig farlig» og sa at «vi ikke kommer til å tolerere noe som krenker revolusjonen. Det vil koste liv».

Deretter skal han, ifølge Fathi, ha endret tonefall, og påpekt at Fathi hadde samme «liberale» tanker som Seif el-Islam Kadhaffi - diktatorens sønn.

Fathi ble løslatt klokka 03.00 den 17. februar. Han gikk hjem. Morgenen etter gikk massene ut i gatene i Benghazi - og kastet Kadhafis spesialstyrker ut. Så startet revolusjonen.