Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Han stjal av ren nød, sier advokaten om voldtektssiktet rumener

Alexandru Dodo (35) overlevde ved tyverier og av ting han fant i containere.

SIKTET: Dette er Alexandru Dodo, 35-åringen fra Romania som er siktet for overfall på og misbruk av to eldre kvinner i Oslo i år. Foto: Interpol
SIKTET: Dette er Alexandru Dodo, 35-åringen fra Romania som er siktet for overfall på og misbruk av to eldre kvinner i Oslo i år. Foto: Interpol Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To unge menn som overlevde som best de kunne ved hjelp av tyverier.

Slik var inntrykket forsvarer Harald Stabell fikk av sine to rumenske klienter, som i mars i år ble tatt for to innbrudd i et flott boligstrøk på Ekeberg i Oslo.

I forrige uke ble den ene, 35 år gamle Alexandru Dodo, pågrepet i Paris og siktet for overfall på og misbruk av to Oslo-kvinner på 77 og 82 år. Overfallet på 77-åringen skjedde på Korsvoll i vinter, det andre på Etterstad sist sommer.

Den 35-årige rumeneren satt fengslet i Østfold for boliginnbruddene mens de to eldreovergrepssakene i Oslo ble etterforsket. Men politiet tok imidlertid først DNA-prøve av ham dagen før han ble løslatt og uttransportert til Romania. Etter at Dodo var vel ute av landet, fant politiet at DNA-et hans matchet med begge de to overgrepssakene, og han ble etterlyst via Interpol.

Politiet beklaget tabben i går.

- Stjal av nød Overfor Dagbladet beskriver Harald Stabell det kummerlige livet Alexandru Dodo og hans kamerat førte i Oslo, inntil de i mars i år ble tatt for innbrudd i to boliger på Ekeberg.

- De var veldig opptatt av å ikke gå inn og stjele der det var personer hjemme. De gjorde det av ren nød fordi de ikke hadde penger, og ikke hadde noe å gjøre og trengte penger til mat. Derfor måtte de stjele. De så seg ut hus og leiligheter som var tomme, sier Stabell.

Føler seg overvåket Ved det første tyveriet stjal rumenerne blant annet en TV og en Sony Playstation.

- Huset vårt brant i februar, og vi bodde ikke i huset da det var innbrudd. Det framstår for oss som om de hadde holdt huset under oppsikt, siden vi så smått hadde begynt å bruke et rom i kjelleren som lager for barneelektronikk og TV, og det som sto i dette rommet ble tatt, sier huseieren til Dagbladet.

- En av snekkerne som sanerte huset etter brannen ringte og sa at garasjedøra sto på vidt gap og at døra var åpen. Det var helt tydelig at det hadde vært noen der, husker hun.

Huseieren sier familien også seinere har vært utsatt for innbrudd.

- Det er veldig ekkelt, spesielt følelsen av at huset kan ha vært overvåket, sier hun til Dagbladet.

Ringte politiet Den andre boligeieren forteller til Dagbladet at innbruddet skjedde før han og kona hadde flyttet inn i sin nykjøpte bolig. Han forteller at vaktselskapet var der etter fem minutter, men ikke rakk å få de to rumerne pågrepet.

OVERFALT: Her, i nærheten av sitt hjem på Korsvoll i Oslo, ble en 77-årig kvinne sist vinter overfalt og seksuelt misbrukt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OVERFALT: Her, i nærheten av sitt hjem på Korsvoll i Oslo, ble en 77-årig kvinne sist vinter overfalt og seksuelt misbrukt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Hos huseieren stjal de to rumenerne en lang rekke gull- og sølvsmykker, etter at de hadde brukt en jernstang til å ta seg inn i huset gjennom et vindu, ifølge dommen. Seinere på kvelden kjente vaktfolkene igjen mennene som de hadde fått et glimt av.

- Da sto de og rotet i en container utenfor 7-Eleven, i krysset mellom Ekebergveien og Nordstrandveien, forteller boligeieren til Dagbladet.

Etter det ringte vaktselskapet til politiet, som pågrep Dodo og kameraten kort etter.

Brukte tolk Harald Stabell ble ikke kjent med sine klienter utover de knappe to timene rettsmøtet i mars i år varte, siden begge rumenerne uforbeholdent tilsto tyveriene og ble dømt til fem måneders fengsel.

«Retten har forståelse for de siktedes vanskelige situasjon. Imidlertid er slike handlinger alvorlige for dem som rammes og allmenn preventive hensyn tilser en streng reaksjon. Innbruddene var planlagt og dette er skjerpende», heter det i dommen, hvor det også framgår at det ble brukt tolk under rettsmøtet.

- Det er riktig at de nok stjal i nød, men det kan uansett ikke rettferdiggjøre å bryte seg inn i andres hus, sier politifullmektig Benedicte Malling, som var aktor i innbruddssaken, til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media