Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Han sto bak USAs mest kontroversielle leiesoldater. Så forsvant han fra radaren

Erik Prince ønsket ikke oppmerksomhet rundt egen person, men da noen av hans ansatte drepte 14 sivile irakere slapp han ikke lenger unna.

UNDER ED: I 2007 ble det avholdt en høring på Capitol Hill i Washington, USA, i forbindelse med sikkerhetsfirmaet Blackwaters engasjement i Irak. Daværende sjef for kanskje verdens mest kjente sikkerhetsselskap, Blackwater, Erik Prince forklarte seg for amerikanske politikere under høringen. Foto: EPA/STEFAN ZAKLIN
UNDER ED: I 2007 ble det avholdt en høring på Capitol Hill i Washington, USA, i forbindelse med sikkerhetsfirmaet Blackwaters engasjement i Irak. Daværende sjef for kanskje verdens mest kjente sikkerhetsselskap, Blackwater, Erik Prince forklarte seg for amerikanske politikere under høringen. Foto: EPA/STEFAN ZAKLIN Vis mer

Erik Prince. Den litt rojale klangen til tross: Dette er mannen bak den svært kontroversielle, amerikanske sikkerhetstjenesten Blackwater.

Da USA invaderte Afghanistan og Irak ble private sikkerhetstjenester så mye brukt av amerikanske myndigheter at de på et tidspunkt omfattet nesten 50 000 personer - tusener av disse tilhørte Blackwater.

Men så, en dag i september i 2007, ble 14 sivile irakere drept i en massakre. Prince var ikke glad i oppmerksomhet, men plutselig ble myndighetenes lyskastere vendt rett mot ansiktet til Blackwater-sjefen.[bilde=1, left, eight]

Rik oppvekst Familiefirmaet med det velklingende navnet Prince Machine Corporation skulle bli en vesentlig bidragsyter til det som ble den nå 46-årige Erik Princes springbrett til berømmelse, en berømmelse han aldri søkte. Firmaet ble startet av faren, Edgar, i 1965, men utviklet seg i løpet av de neste årene til et selskapet med milliardomsetning, blant annet godt hjulpet av en kontrakt med General Motors på solskjermer med innebygd lys til bilen.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?