1987:  Gemyttlig samtale før åpningen av Ap-landsmøtet i formiddag. F.v.: Reiulf Steen, Bjørn-Tore Godal, Martin Kolberg, Thorbjørn Jagland og Einar Førde. Foto: Per Svensson / Aftenposten
1987: Gemyttlig samtale før åpningen av Ap-landsmøtet i formiddag. F.v.: Reiulf Steen, Bjørn-Tore Godal, Martin Kolberg, Thorbjørn Jagland og Einar Førde. Foto: Per Svensson / AftenpostenVis mer

- Han sto i spissen for moderniseringen av Ap

Martin Kolberg om sin avdøde partikollega.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Martin Kolberg gir Reiulf Steen æren for moderniseringen av Arbeiderpartiet etter den første etterkrigsperioden.

- Reiulf var en markant person og veldig viktig for sin tid. Han sto i spissen for moderniseringen av Arbeiderpartiet i etterkrigsperioden. Han betydde veldig mye for de internasjonale forankringene til Norge gjennom Arbeiderpartiets styre. Både når det gjaldt Nato og EF.

Steen var en svoren tilhenger av norsk medlemskap i EU og var leder i Europabevegelsen fra 1999 til 2001.

- Han var en internasjonalist og en ideolog som staket ut veien for en hel generasjon. Det er jo den generasjonen jeg selv tilhører, sier Kolberg.

De er begge fra Buskerud.
 
- I dag er det med sorg og vedmod jeg tenker på Steen. Jeg tenker på kona hans, Ines, som har stått last og brast ved ham. Hun reiste fra Chile og flyttet til Norge. Hver gang en av våre ledere dør så er det epoker i politikken som er over, selv om han har vært ute av politikken lenge nå så vet vi at han har betydd mye i politikken i sin tid.

Reiulf Steen satt på Stortinget fra 1977 til 1992. I perioden 1985 til 1989 var han Stortingets visepresident. Han var i en periode leder for utenrikskomiteen og kirke- og undervisningskomiteen.
 
- Reiulf Steen var en fryktet debattant på Stortingets talerstol. Stortinget er en politisk brytningsarena, hvor det enkelte menneskes stemme bidrar til å forme vårt samfunn og vår fremtid. Steen hadde en sterk, politisk stemme, som bidro til å gi Stortinget karakter og legitimitet, sier stortingspresident Olemic Thommessen.

Gigant Også politikere i andre partier minnes i dag Steen.

- Reiulf Steen var en radikal mann og stor tenker, han er et av de hyggeligste menneskene jeg har møtt. Reiulf Steen er en politiker jeg har sett opp til og vil særlig huske ham for engasjementet for Latin-Amerika, sier SVs Snorre Valen.

Marit Arnstad har kjempet mot Reiulf Steen, særlig i EU-saken.

- Han var en selvstendig og fargerik politiker, som jeg respekterte, selv om vi var uenige i EU-spørsmålet. Jeg vil huske ham som en ruvende politisk skikkelse, en sterk og tydelig stemme i Stortinget og i samfunnsdebatten.

Steen sto på venstresiden i Arbeiderpartiet, men også i den andre enden av partiskalaen minnes de i dag politikeren og diplomaten. 

- Han var en markant politiker. Han klarte å markere både seg selv og partiet i det som må være Arbeiderpartiets storhetstid. På den måten var han en gigant, selv om han også var omstridt. Det er en politiker av rang som er gått bort, sier Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik.