Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nobels Fredspris

- Han sto på operasjonsstua, og hørte plutselig folk rope utenfor

Denis Mukweges søster i Trondheim feirer tildelingen av Fredsprisen.

I TRONDHEIM: Fredsprisvinner Denis Mukwege (63) har flere ganger vært i Trondheim og besøkt søsteren Fiffi Mukwege Namugunga (48). Foto: Hilde Wormdahl
I TRONDHEIM: Fredsprisvinner Denis Mukwege (63) har flere ganger vært i Trondheim og besøkt søsteren Fiffi Mukwege Namugunga (48). Foto: Hilde Wormdahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er utrolig gøy. Toppers! Dette har jeg håpet på så lenge at jeg ikke lenger trodde det skulle skje - og så kom det, sier Fiffi Mukwege Namugunga (48) til Dagbladet.

48-åringen er søster av den kongolesiske legen Denis Mukwege (63), som i dag ble tildelt Nobels fredspris sammen med irakiske Nadia Murad (25). De to får prisen for sin innsats for å hjelpe kvinner utsatt for seksualisert vold i krig og konflikter.

HYLLET: Dr. Denis Mukwege ble hyllet av tilsynelatende hele Panzi-sykehuset i østlige Kongo, da nyheten om at han var en av mottakerne av årets fredspris. Kona hans mottok nyheten med gledestårer. Foto/video: Kirkens NødhjelpVis mer Vis mer

Sto på operasjonsstua

Fiffi har i en årrekke bodd i Trondheim. Det var Adresseavisen som overbrakte nyheten om pristildelingen i formiddag, mens hun var på jobb i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet.

- Jeg så ikke på nyhetene, men så ringte Adressa, forteller hun.

Hun har ringt og snakket med broren i Kongo om tildelingen - han var like overrasket som henne.

- Han sto på operasjonsstua, og hørte plutselig folk rope utenfor. Han er gledelig overrasket, sier Fiffi, som også er mor til Tromsø-spissen Mushaga Bakenga (26).

- Utrolig viktig

Denis Mukwege driver Panzi-sykehuset i østlige Kongo. Sykehuset behandler kvinner og jenter utsatt for seksualisert vold, i all hovedsak som følge av den brutale borgerkrigen i landet. Kirkens Nødhjelps fungerende generalsekretær Lisa Sivertsen opplyste tidligere i dag at sykehuset siden 1999 har tatt imot 50 000 pasienter.

- Pristildelingen er utrolig viktig. Den kan være med og sette på dagsorden hva kvinner opplever i krig. Det er på tide at dette snakkes om, sier Fiffi og fortsetter:

VINNERNE: Prisen tildeles den kongolesiske legen Denis Mukwege og irakiske Nadia Murad, for deres kamp mot seksualisert vold brukt som våpen i krig og væpnede konflikter. Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer Vis mer

- Da Denis begynte arbeidet, trodde han at dette var et «Kongo-fenomen». Men så snakket han med kvinner fra andre konfliktområder, og det ble tydelig at seksualisert vold er en vanlig strategi for å knekke moralen i befolkningen, få dem til å tie - psykisk krigføring.

Hovedoppgaven er å få kvinnene tilbake til et normalt liv igjen etter overgrepene.

- De har opplevd vold som ikke kan tenke seg. Men styrken når de forteller, når de ser at noen forstår, viser at de kan hjelpes til å bli seg selv igjen, sier Fiffi Mukwege Namugunga.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!