KOKKETOPP: Mannen bak suksessrestauranten, som i fjor tok andreplassen bak El Cellar de Can Roca, heter Massimo Bottura, og han sikrer med det Italias første topplassering i kåringa. Her er han avbildet med Charlotte Casiraghi, den fjerde i Monacos tronrekkefølge, under moteuka i Milano i fjor. Foto: NTB Scanpix
KOKKETOPP: Mannen bak suksessrestauranten, som i fjor tok andreplassen bak El Cellar de Can Roca, heter Massimo Bottura, og han sikrer med det Italias første topplassering i kåringa. Her er han avbildet med Charlotte Casiraghi, den fjerde i Monacos tronrekkefølge, under moteuka i Milano i fjor. Foto: NTB ScanpixVis mer

Han styrer sjappa på «verdens beste restaurant»

Topper rykende fersk liste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I natt ble den årlige lista over verdens 100 beste restauranter offentliggjort i New York, og på toppen av lista troner den italienske restauranten Osteria Francescana som ligger i Modena.

Mannen bak suksessrestauranten, som i fjor tok andreplassen bak El Cellar de Can Roca, heter Massimo Bottura, og han sikrer med det Italias første topplassering i kåringa.

Bloomberg skriver at lista settes sammen av nesten 1000 personer med god kjennskap til industrien - både kokker, restauranteiere, matskribenter og «feinschmeckere» fra hele kloden.

På de påfølgende plassene kom El Cellar de Can Roca (Girona), Eleven Madison Park (New York), Central (Lima) og Noma, (København).

«Makronenes Keiser»

I tillegg til den prestisjetunge lista, ble det også delt ut en rekke separate priser.

«Den» i Tokyo fikk en utmerkelse som beste nykommer, og en restaurant som kommer til å utmerke seg ytterligere i årene som kommer.

Den verdenskjente konditoren Pierre Hermé, ifølge Bloomberg kjent som «Makronenes Keiser» og «Bakverkets Picasso», fikk en påskjønnelse for sitt arbeid, og Dominique Crenn, som styrer kjøkkenet på «Atelier Crenn» i San Francisco, vant prisen som beste kvinnelige kokk.

Skandinaviske innslag

Det er også en rekke skandinaviske innslag på den kulinariske lista. Danske Noma, som har vunnet kåringen tidligere og i fjor lå på en tredjeplass, falt altså to plasseringer til nummer fem.

I tillegg noterte Københavns-restaurantene Geranium og Relae seg for henholdsvis 28.- og 40.-plass.

Sveriges representanter er Fäviken som nummer 41, og Daniel Berlin på 93.-plass.

Norges innslag på lista, Maaemo, sikret seg en 61.-plass. Det er tre plasser opp fra fjorårets 64. Maaemo fikk forøvrig sin tredje Michelin-stjerne tidligere i år.

TRE STJERNER TIL MAEMO: Maaemo fikk tre stjerner i den nordiske Michelin-guiden under årets utdeling. Kontrast og Re-Naa stikker av med én stjerne hver. Video: NTB Scanpix Vis mer