FORSVARER: Nils Christian Nordhus og Javeed Hussain Shah (i bakgrunnen) forsvarer den terrortiltalte 19-åringen. 
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORSVARER: Nils Christian Nordhus og Javeed Hussain Shah (i bakgrunnen) forsvarer den terrortiltalte 19-åringen. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Rettssak mot Ubaydullah Hussain og 19-åring

- Han synes det er en stor påkjenning å sitte fengslet så lenge

Ubaydullah Hussains medtiltalte var bare 18 år da han ble pågrepet, siktet for å ville slutte seg til IS. Han nekter straffskyld i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Han var bare 18 år da han ble pågrepet, og har sittet varetektsfengslet siden. Han synes det er en stor påkjenning å sitte fengslet så lenge, sier advokat Nils Christian Nordhus til Dagbladet.

Pågrepet i Sverige

Nordhus forsvarer en nå 19-årig Oslo-mann som i fjor sommer ble pågrepet på Landvetter flyplass i Göteborg, siktet for å ville slutte seg til Den islamske stat (IS) i Syria.

Han nekter straffskyld etter den alvorlige tiltalen, som er i henhold til straffelovens såkalte terrorparagraf, 147, bokstav d, og som har en strafferamme på seks års fengsel.

19-åringen har avvist å la seg fotografere i retten. Han sitter ved siden av Nordhus og medforsvarer Javeed Hussain Shah, med halvlangt mørkeblondt og bakoverkjemmet hår og grå genser.

Innrømmer våpenhold

Noen meter til venstre sitter medtiltalte Ubaydullah Hussain (31) ved siden av forsvarer John Christian Elden. Hussain er tiltalt for å ha rekruttert 19-åringen og en nå avdød 24-åring fra Halden til IS, i tillegg til å legge til rette for Syria-reisen for dem og flere andre nordmenn.

I RETTEN: Ubaydullah Hussain (31) må svare for en omfattende tiltale. Her fra et fengslingsmøte i fjor; nå er mesteparten av skjegget borte. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
I RETTEN: Ubaydullah Hussain (31) må svare for en omfattende tiltale. Her fra et fengslingsmøte i fjor; nå er mesteparten av skjegget borte. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

31-åringen, som tildligere var talsmann for islamistgruppa Profetens Ummah, er i tillegg tiltalt for å ha oppbevart et elektrosjokkvåpen og for å ha truet et vitne.

Hussain har sittet fengslet siden desember i fjor, og ser svært annerledes ut enn ved tidligere anledninger. Han sitter i ei grå/hvit rutete skjorte, og med kort hår og tredagersskjegg. Han svarer nei på samtlige spørsmål om skyld, med unntak for å ha oppbevart elektrosjokkvåpenet.

Filmskaper i retten

Dette er første gang noen er tiltalt for terrorrekruttering, men Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har tilsynelatende lenge ønsket å føre en sak mot Hussain på dette grunnlaget, og bygger tiltalen bl.a. på opplysninger som kom fram under terrorrettssaken mot Fredrikstad-mannen Ishaq Ahmed (25) i fjor.

Verken Hussain eller 19-åringen ønsker å la seg avbilde i retten.

Til stede i rettssalen er også filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen, utstyrt med filmkamera. Rolfsen lager en dokumentarfilm om islamister i Norge, og hans regissør var med på turen til Landvetter der 19-åringen ble pågrepet.

PST beslagla filmmaterialet, men etter en lang rettsprosess som gikk helt til Høyesterett, ble beslaget kjent ulovlig.

AKTORATET: F.v. statsadvokatene Kim Sundet, Frederik G. Ranke og Anne Karoline Bakken Staff utgjør aktoratet i den omfattende saken. 
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
AKTORATET: F.v. statsadvokatene Kim Sundet, Frederik G. Ranke og Anne Karoline Bakken Staff utgjør aktoratet i den omfattende saken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer