Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Han tapte valget etter å ha styrt Gambia med jernhånd i 22 år. Skal ha tappet statskassa da han flyktet

- Statskassa er helt tom, sier den påtroppende presidenten.

VINKET FARVEL: Yahya Jammeh dro ut av Gambia med fly lørdag kveld. Med seg på flyttelasset skal presidenten ha store verdier, både store pengesummer og luksusvarer. Foto: AP Photo / Jerome Delay / NTB scanpix
VINKET FARVEL: Yahya Jammeh dro ut av Gambia med fly lørdag kveld. Med seg på flyttelasset skal presidenten ha store verdier, både store pengesummer og luksusvarer. Foto: AP Photo / Jerome Delay / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Yahya Jammeh styrte Gambia med jernhånd i 22 år, fra han kom til makten gjennom et statskupp i 1994 til han gikk med på å fratre denne uken.

1.desember tapte Jammeh presidentvalget i landet mot utfordreren Adama Barrow. I nederlagets øyeblikk erkjente han at han var slått, men én uke etter var tonen en ganske annen.

Yammeh, omtalt av Dagbladet i sommer som «den verste diktatoren du aldri har hørt om», hadde likevel ikke til hensikt å bøye seg for folkets vilje.

- Jeg avviser herved resultatet i sin helhet, sa Jammeh.

Gikk av

Torsdag denne uken ble hans overmann i valget sverget inn som ny president. Det skjedde i nabolandet Senegal.

Det så heller ikke ut til å rikke Yammeh, som under valgkampen uttalte at han ville styre Gambia i «en milliard år».

Men da militærstyrker fra Senegal, Mali, Nigeria, Ghana og flere andre vestafrikanske land utplasserte militærstyrker ved grensa, og Senegal torsdag sa at de hadde gått inn i Gambia, følte selv Jammeh at nok var nok.

For sent fredag kveld fikk situasjonen en løsning, og Jammeh gikk med på å fratre. Lørdag forlot Jammeh Gambia med familien, med kurs for eksil i Ekvatorial Guinea.

Har tømt statskassa

Men tomhendt dro han ikke, skal vi tro rådgiver for den nye presidenten, Mai Ahmad Fatty.

Under et pressemøte i Gambia søndag fortalte han at Jammeh har stukket unna 11,4 milloner dollar, nærmere 100 millioner kroner, bare i løpet av de siste to ukene.

- Gambia er i økonomiske vanskeligheter. Statskassa er så godt som tom. Det har blitt bekreftet av folk i finansdepartementet og av Sentralbanken, sier Fatty, ifølge nyhetsbyrået AP.

I tillegg til store pengesummer skal et transportfly fra Chad ha transportert ut luksusvarer for Jammeh i løpet av hans siste timer ved makten.

Blant luksusvarene skal det ha vært et ukjent antall kjøretøy.

Gambiske myndigheter «beklager situasjonen», men ifølge Fatty er skaden gjort og den nye regjeringen har liten mulighet for å få tilbake pengene fra Jammeh.

- Ifølge den informasjonen vi har fått er det ingen penger i statskassa. Det er det vi har blitt fortalt, sier den nytilsatte presidenten Barrow, ifølge The Guardian.

Ikke fått immunitet

Han benkter at Jammeh har blitt gitt immunitet mot straffeforfølgelse i bytte mot å forlate landet.

- Han ville bli i Gambia. Vi sa vi ikke kunne garantere for hans sikkerhet og sa at han burde dra, sier Barrow.

Den afrikanske union, FN og den regionale organisasjonen Economic Community of West African States slapp et dokument i helgen der de lover å, blant annet, sikre Jammehs rettigheter «som en borger, partileder og tidligere statsoverhode» og forhindre at eiendommer som tilhører ham eller hans allierte ikke blir tatt. I tillegg forplikter de seg til å jobbe for at han på et tidspunkt kan returnere til Gambia.

Ifølge president Barrow er dokumentet ikke en bindende avtale, og hans rådgiver avviser dokumentet fullstendig.

- I våre øyne eksisterer det ikke, sier Fatty.

Brudd på menneskerettigheter

Jammeh styrte Gambia med jernhånd, siden han kom til makta gjennom et statskupp i 1994. Siden spredte opprøret mot ham seg på tvers av Gambia etter årevis med elendige forhold i landet.

«Befolkningen lever i en tilstand av frykt. Rettferdighet eller ansvarlighet fra regjeringen i møte med menneskerettighetsbrudd er fullstendig utenfor rekkevidde», skrev Human Rights Watch i fjor i sin rapport om Gambia, «State of Fear: Arbitrary Arrests, Torture and Killings».

Påtroppende president Barrow har varslet at han vil sette sammen en sannhets- og forsoningskommisjon for å undersøke påståtte menneskerettighetsbrudd av Jammehs regime.

Menneskerettighetsgrupper sier det dreier seg om vilkårlige arrestasjoner, tortur og drap på motstandere.

Jammeh har ikke fått noe amnesti, men skulle det bli snakk om å straffeforfølge eks-diktatoren, så er det noen praktiske problemer som må ryddes av veien.

For Ekvatorial-Guinea, der Jammeh nå oppholder seg, er ikke medlem av Den internasjonale straffedomstolen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media