Han tar over Taliban-roret etter mulla Omar

Ekspert håper at valget av Mansour er positivt med tanke på fred.

FÅR NY LEDER:   Talibans soldater får en ny leder i form av Akthar Mohammad Mansour. I likhet med hans forgjenger finnes det svært få bilder av den tidligere ministeren. Dette er et udatert bilde av noen av organisasjonens kjempende. Foto: NTB Scanpix
FÅR NY LEDER: Talibans soldater får en ny leder i form av Akthar Mohammad Mansour. I likhet med hans forgjenger finnes det svært få bilder av den tidligere ministeren. Dette er et udatert bilde av noen av organisasjonens kjempende. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Taliban har utnevnt Akhtar Mohammad Mansour til sin nye leder, ifølge to høytstående medlemmer av opprørsgruppa, meldte NTB torsdag. Det ble bekreftet av Taliban fredag morgen.

Nyheten kommer et døgn etter beskjeden om at Taliban-leder mulla Omar har vært død i over to år, ifølge den afghanske regjeringen.

- Mulla Mansour ble enstemmig vedtatt som den nye emiren av Taliban under et møte utenfor Quetta (i Pakistan, red.journ.). En uttalelse vil følge, sier en en av de som var med på møtet, ifølge Reuters.

- Enstemmig vedtatt Kristian Berg Harpviken, direktør for PRIO og Afghanistan-ekspert, mener at den tidligere nestlederen representerer kontinuitet i Taliban-gruppen.

Harpviken sier at Mansour i realiteten har vært Talibans leder i en fem-seks år. På nittitallet var han også fly- og transportminister da Taliban var i regjeringsposisjon i Afghanistan.

- I hans periode som leder har Mansour vært en pådriver for forhandlingene mellom Taliban og regjeringen. Mansour har en større verktøykasse enn en rekke andre lederkandidater i organisasjonen. Mange av disse driver bare politikk med våpen, sier Harpviken.

Kritisk periode for Taliban Harpviken mener at Taliban for tiden er inne i en kritisk periode, både med tanke på en intens krig med regjeringsstyrker og på interne stridigheter.

LEDER I OVER TO TIÅR:  Mulla Omar har vært Talibans leder utad i over to tiår - på tross av at han ifølge den afghanske regjeringen har vært død i over to år. Nå tar Akthar Mohammad Mansour over roret.  Foto: EPA/HO
LEDER I OVER TO TIÅR: Mulla Omar har vært Talibans leder utad i over to tiår - på tross av at han ifølge den afghanske regjeringen har vært død i over to år. Nå tar Akthar Mohammad Mansour over roret. Foto: EPA/HO Vis mer

- Rapportene om store tap i regjeringshæren tyder på at de gjør det godt militært, men samtidig kommer Mansour til å få en utfordring med tanke på en organisasjon som er splittet innad, sier Harpviken.

Han legger særlig vekt på spørsmålet om hvordan Taliban skal forholde seg til nabolandet Pakistan - som har fungert som megler mellom opprørsbevegelsen og landets regjering.

Fraksjon meldte overgang til IS Et annet spørsmålstegn er organisasjonens forhold til den Islamske Stat (IS).

I september 2014 meldte den tidligere Taliban-fraksjonen Islamic Movement of Uzbekistan at de hadde skiftet lojalitet til den internasjonale islamistiske organisasjonen.

Harpviken tror det vil være sikkerhetspolitisk positivt for regionen om den nye lederen klarer å stagge nye utmeldinger av denne typen.

- Islamic Movement of Uzbekistan er en av flere fraksjoner som har basert seg på internasjonal rekruttering, og Mansour vil trolig måtte bruke mye krefter på lignende deler av organisasjonen, sier Harpviken som ikke tror at Mansour har den samme posisjonen som mulla Omar hadde.

- Positivt med tanke på fred Den enøyde mulla Omar, som var grunnleggeren for Taliban i 1994, kombinerte ledervervet med å være en organisasjonens udiskutable spirituelle leder.

- Denne pillaren har ikke Mansour, på tross av at han står sterkt som leder. Han har en lang vei å gå før han får denne.  Likevel er valget av han positivt med tanke på å få til fred, sier Kristian Berg Harpviken.

Nye Taliban-brev Som Kristian Berg Harpviken påpeker, skal Taliban være inne i en kritisk periode, med dype interne splittelser.

Avisa The Independent hevder å ha fått tilgang på en rekke brev, som det angivelig skal være afghansk etteretning som har fått tak i, skrevet for ni måneder siden.

I brevene, som skal være skrevet mulla Mansour Dadullah og mulla Abdul Qayum Zakir, oppfordres Taliban-medlemmer om å gjøre opprør mot mulla Akhtar Mansour.

Brevene skal også beskylde Talibans nye leder for å ha planlagt å drepe Talibans tidligere leder, mulla Omar.

- Jeg er sikker på at «Emir of the Faithful» (Omar), led martyrdøden fra råd fra Mansour. Alle bør fortsette jihad-kampen på egenhånd før vi vet hvem som er den nye lederen. Spesielt de som er under min kommando. De bør distansere seg fra mulla Akhtar Mansour og hans gruppe, står det skrevet i brevet, ifølge avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer