Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Han tenner håpet som døde med Kennedy

Joice Johnson (55) i Obama-lykkerus i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• LES OGSÅ: Hillary 49 % - Obama 48 %

NEW YORK/USA (Dagbladet.no): - De sa han aldri ville få oppleve denne dagen. De sa at om han så gjorde det ville han komme ut av det som en slagen mann. De tok feil, sier Joice Johnson (55), og kunne i morgentimene norsk tid slå fast at Obama i hvert fall hadde vunnet 12 av i alt 22 stater.

Joice var på Obama-valgvaken downtown i New York, Hillarys bastionstat. Hun og alle det er plass til på baren Tonic East har akkurat fulgt Illinois-senatorens tale fra Chicago. Applausen henger fortsatt igjen i veggene.

Ikke en gang meldingen om at Hillary lå an til å vinne California kunne ødelegge stemningen.

For Joice er dette historien som gjentar seg - endelig.

- Dette er en drøm som går i oppfyllelse. Jeg husker hvordan Bobby Kennedy tente gnisten og håpet den gangen jeg var ung student. Det døde med han. Nå har det endelig kommet en kandidat som har tent den samme gnisten igjen. Han er den nye Bobby Kennedy, sier Joice, som har vært aktiv i politikken i 25 år.
 

Ingen ståhei for Supertirsdag

I en by der det alltid var klart at Hillary Clinton ville vinne, er det fotballheltene fra The Giants som har snudd New York på hodet, ikke Superdupertirsdag.

- EN UTROLIG NATT: Joice Johnson (55) kan nesten ikke tro det hun får oppleve. At USA har fått tilbake det hun føler er en kandidat med de samme egenskapene som den drepte Bobby Kennedy. Foto: Sveinung Uddu Ystad/Dagbladet
- EN UTROLIG NATT: Joice Johnson (55) kan nesten ikke tro det hun får oppleve. At USA har fått tilbake det hun føler er en kandidat med de samme egenskapene som den drepte Bobby Kennedy. Foto: Sveinung Uddu Ystad/Dagbladet Vis mer

Mens de hjemvendte Super Bowl-heltene fikk hele New York, inkludert børsene til å stoppe opp, da de hadde parade ned Broadway og Manhatten, har det knapt vært noe i bybildet som tilsier at tidenes valgtriller stod for døra.

I de samme gatene som quarterback-helten Eli Manning mottok hyllesten fra tusenvis av mennesker, ble det bare observert to enslige sjeler som delte ut Hillary Clinton-brosjyrer på valgdagen.

Sånn blir det når den ene demokratiske kandidaten er senator Hillary Clinton fra New York, og folk kanskje rett og slett ikke er så interessert i primærvalget.

Harlem4Obama
I Harlem, det tradisjonelt svarte distriktet av New York, hadde Harlem4Obama forsøkt å mobilisere det de kunne for å gi Obama kjærkomne delegater til den demokratiske nominasjonen.

Innenfor veggene på restauranten Baton Rouge, der valgvaken var, så ting annerledes ut enn på gatene utenfor. Her var en jurist som studerte sammen med Barack Obama og kona Michelle på Harvard. Her var kamelhårsfrakker og nevrologer, som snakket inngående om Obamas helse- og velferdspolitikk.

Og så var det representanter for den velgergruppen Obama ikke lykkes med å få oppslutning blant: Hvite kvinner her i New York. Ifølge CNNs valgdagsmålinger doblet Hillary oppslutningen hos denne velgergruppen.

- Mange jeg har snakket med sier at de liker begge kandidatene, men at siden de selv er kvinner føler de seg nærmest forpliktet til å stemme på henne, sier Rishauna Zumberg (29) til Dagbladet.no.

Hun forteller at første gang hun hørte Obama tale var i fjor sommer. Det gjorde inntrykk.

image: - Han tenner håpet som døde med Kennedy

- Jeg fikk skjelvinger. Seks ganger. Det skjer aldri, sier Rishauna.

I likhet med venninnen Ann Fuller (33) føler de sterkt at Obama er den kandidaten som representerer noe nytt. Hillary med sin karriere og sitt liv som førstedame er blitt for distansert, mener de.

- Obama er grassrota. Han kjenner den fra det arbeidet han gjorde for fattige i Chicago, sier Ann. 

- Trenger poesien

Å høre hennes vurdering av Hillary Clinton er ikke så ulikt det å lese kommentarene i New York Times. Hun og de andre som sitter rundt bordet føler Hillary blir for akademisk og kjølig i stilen.

- Hun prøver alltid å trekke Obama ned ved å si at han blir for poetisk og naiv i måten han snakker på. Jeg liker poesien hans jeg. Jeg blir rørt av den, og tror vi som nasjon kunne trenge litt poesi, sier Ann.

I etasjen over følges det også spent med på valgtrilleren. De afroamerikanske Obama-tilhengerne Dagbladet.no møter her vil ikke ha det på seg at de stemmer på den 46 år gamle Illinois-senatoren på grunn av hudfargen.

Det blir krangel og nesten slåsskamp når det temaet kommer på banen og noen misoppfatter det som blir sagt. Christopher Robinson (38), som har forsøkt å samle støtte for Obama i Harlem, sier dette handler om politiske spørsmål, ikke rase.

Mill Etienne (32) sier det på denne måten:

- Det er ikke mange nok svarte velgere til at han kan vinne på hudfargen. Og se, han vant Minnesota, og Minnesota er overveiende hvitt.

Sterk Hillary 

I Harlem, en gang kjent som hovedstaden i det svarte USA og sentral i borgerrettighetsbevegelsen på 50- og 60-tallet, skulle det vise seg vanskelig for Obama å vinne terreng. Det endte med at Hillary vant.

Clinton-navnet har alltid gitt god gjenklang i de slitne gatene. Bill Clinton ble omtalt som USAs første svarte president, og i 2001 åpnet han kontor i bydelen.

Enda viktigere er det at New York-senator Hillary Clinton før Supertirsdag hadde sikret seg støtte fra baptistpastoren Calvin Butts og Charlie Rangel, Harlems kongressrepresentant siden 70-tallet.

Hillary fikk også støtte fra The New York Amsterdam News, Harlems avis i over 100 år.

- Barack Obama har vært i New York gang på gang. Men har helst holdt seg downtown. Han har kanskje vært i Harlem to ganger. Han kan ikke bare anta at han vil få stemmene på grunn av hudfargen, sier redaktør Elinor Tatum, når hun skal forklare hvorfor Obama ikke fikk den støtten han trengte.

<B>NERVØST: </B>- Hillary gjør det bedre enn vi liker å tenke på, sier venninnene Ann Fuller (33) og Rishauna Zumberg (29), som her sitter og følger spent med på resultatene som kommer inn.
<B>IKKE SVART-HVITT: </B> Christopher Robinson (38) og Mill Etienne (32) er svært opptatt av å understreke at Obama ikke samler støtte blant svarte fordi han er svart. - Det handler om politikk for oss også, sier de.
HØYTFLYVENDE: God stemning i McCain-leiren.
«LØSNINGER»: Hillary Clinton.
«FORANDRING»: Barack Obama.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media