-  Han tilsto aldri

39-åringen skulle være politiets kronvitne mot Kjell Alrich Schumann, men kameraten sier nå at Schumann aldri tilsto å ha vært med på dødsranet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Kameraten, som har kjent Schumann i vel 20 år, har forklart seg til politiet om sine møter med Schumann før og etter dødsranet. Schumann brukte hans navn da han leide dekkleilighet i Stavanger.

I politiavhør, som er på over 70 sider, sier 39-åringen at Schumann snakket med ham etter 5. april i fjor.

-  Schumann sa til meg at «det var politiet som skjøt først». Jeg møtte ham flere ganger i Oslo etter ranet, forklarer mannen.Det er blitt hevdet at Schumann tilsto ranet overfor kameraten.

-  Han har aldri overfor politiet sagt at Schumann tilsto, men at Schumann uttrykte seg på en måte slik at han dro sine egne slutninger, sier 39-åringens advokat, Rene Ibsen, til Dagbladet.

Gentleman

Kjell Alrich Schumann forbløffet Stavanger tingrett i går med sin forklaring om sitt liv som profesjonell biltyv.

Venner beskriver ham som en gentleman. I oppveksten var han omsvermet av jentene. «Skyggen» skal være en svært beskjeden kar, som liker å leve tilbaketrukket.

Men politiet mener Schumann er en av hjernene bak norgeshistoriens mest brutale ran.

 MANNEN BAK MASKEN:  Kjell Alrich Schumann, som i politiets etterlysningsfoto har framstått som villdyret fra Finnskogen, tegnet et mer nyansert  bilde av seg selv i Stavanger tingrett i går. Han var velformulert og rolig, nærmest som en dynamisk forretningsmann. Advokat Morten Furuholmen mener mediene i sterk grad har demonisert Schumann: -  Det er tegnet et  bilde som burde blitt revidert og reversert. Foto: Erling Hægeland
MANNEN BAK MASKEN: Kjell Alrich Schumann, som i politiets etterlysningsfoto har framstått som villdyret fra Finnskogen, tegnet et mer nyansert bilde av seg selv i Stavanger tingrett i går. Han var velformulert og rolig, nærmest som en dynamisk forretningsmann. Advokat Morten Furuholmen mener mediene i sterk grad har demonisert Schumann: - Det er tegnet et bilde som burde blitt revidert og reversert. Foto: Erling Hægeland Vis mer

Schumann har ikke forklart seg til politiet før rettssaken. I retten kom en versjon der han tilsynelatende hadde en naturlig forklaring på politiets tekniske beviser og vitneobservasjoner. Han fortalte i detalj om ni biltyverier, salg av spionutstyr og drømmen om å bli bilselger i Dubai.

Toska hadde «prosjekt»

Schumann sier han ble kjent med Toska tilfeldig på en internettkafé i Stavanger sentrum i januar. Da bodde han i oljebyen fordi han var ettersøkt, og anså Stavanger for å være tryggere enn Oslo.

-  David sa han hadde et større ransprosjekt på gang i Stavanger. Han visste jeg hadde sittet inne for ran tidligere, og lurte på om jeg ville være med. Han fortalte at det skulle være et anslag mot Norges Bank i Stavanger, og at det ville dreie seg om store penger, sa Schumann.

Tiltalte sier han tok betenkningstid, og at han to uker seinere inviterte Toska hjem til leiligheten sin på Roaldsøy.

-  Jeg sier at jeg kan kjøre de to Fordene til Stavanger. Jeg stiller meg også positiv til å være med på ranet, sa Schumann.

-  Jeg fikk panikk

39-åringen sier han fraktet bilene i containere til Stavanger. Men han hadde angivelig med seg et elektronisk apparat som fanget opp GPS-sporing. Etter å ha levert bilene til Toska i Stavanger, sier «Skyggen» at han oppdaget at trekkvogna sannsynligvis var utstyrt med en GPS-sender som kan fortelle hvor kjøretøyet til enhver tid er.

-  Jeg får nærmest panikk og setter kursen rett mot Oslo, hevdet Schumann.Han fortalte videre at han parkerte bilen midt på en parkeringsplass på Bjerke i Oslo, dynket den i bensin og tente på. Så skal han ha kjørt tilbake til Stavanger, hvor han møter Toska igjen.

Krasjet Mercedes

-  Jeg sier at jeg ikke på noen som helst måte vil at disse bilene skal brukes i et ran, men at de må sendes tilbake til Oslo. Jeg er heller ikke interessert i å delta i et ran, når jeg er blitt «bugget» og spanet på. Hele operasjonen med bilene var avslørt i mine øyne, sa Schumann.

Etter et par uker har ting roet seg, og Schumann er igjen interessert i å bli med på ranet. Men så hevder Schumann at han krasjet med en stjålet og temmelig sjelden Mercedes i Stavanger. Han skal ha vendt tilbake til sin leilighet på Roaldsøy, og tømte den for personlige effekter før han stakk.

Etter den tid hevder «Skyggen» at han ikke har vært tilbake i Stavanger.

Utsi er alibi

I dagene før ranet lå han i dekning hos en kjæreste, på kontoret til sin bror og i en leilighet på Frogner som ble disponert av ransdømte Sven-Eirik Utsi. Sistnevnte er Schumanns alibi for ransdagen.

-  Det er slitsomt å være eksponert, sa Schumann etter rettsforhandlingene i går.

-  Jeg er lettet over å ha forklart meg, sa han til Dagbladet.