TJENTE MEST: Forretningsmannen Trond Mohn fra Bergen tjente mest i fjor. Foto: Helge Hansen/Dagbladet
TJENTE MEST: Forretningsmannen Trond Mohn fra Bergen tjente mest i fjor. Foto: Helge Hansen/DagbladetVis mer

Han tjente mest i Norge

Bergenseren Trond Mohn (68) tjente 359 millioner i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Se lista med de 50 personene som tjente mest i Norge i 2010 nederst i saken.

(Dagbladet): I år er det bergenseren Trond Mohn (68) som har sikret seg den aller øverste plassen på listen over de som tjente mest i Norge.

Mohn hadde en skattbar inntekt på 359 millioner kroner, og står oppført med en formue på vel 3,7 milliarder.

Mohn var toppsjef i oljeserviceselskapet Frank Mohn AS, men sluttet i stillingen tidligere i år.

Nå er det sønnen Frederik W. Mohn som leder selskapet, også han har en solid inntekt og står oppført med 69 863 823 i fjor. Til tross for den habile inntekten ligger han i år på 19. plass på topplista over inntekt, tre plasser bak Olav Thon.

Eiendomsbaronen Thon står oppført med en skattbar inntekt på nesten 76 millioner kroner for 2010.

Kunstsamler Nest høyest inntekt i Norge hadde forretningsmann og kunstsamler Christen Sveaas. Med 318 millioner kroner i skattbar inntekt tjente han 89 millioner mer enn nummer tre på listen, skipsreder Hans Peter Jebsen, i fjor

Christen Sveaas (56) kontrollerer investeringsselskapet Kistefos. Han er utdannet siviløkonom og regnes som en av norges rikeste personer. Men formuen som var estimert til over fire milliarder for noen år tilbake, er ifølge skattelistene for i fjor på 911,5 millioner.

TJENTE 318 MILIONER:  Investor og kunstsamler Christen Sveaas tjente nest mest i Norge i fjor. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet.
TJENTE 318 MILIONER: Investor og kunstsamler Christen Sveaas tjente nest mest i Norge i fjor. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet. Vis mer

Sveaas er barnebarn av Anders Sveaas som i 1889 grunnla Kistefos Træsliberi på Jevnaker. Tresliperiet ble solgt ut av familien i 1985, men i 1993 kjøpte Christen Sveaas det tilbake og gjorde det om til Kistefos-museet.

Tank-reder Hans Peter Jebsen som troner på tredjeplass på inntektstoppen med nesten 230 millioner i inntekt i fjor, ligger ikke uventet også høyt på formuetoppen. Han er en av tre arvinger til Jebsen rederi, og med en formue på 4 837 732 958 ligger han på fjerde plass over de rikeste i Norge.

Tjente mest i fjor, ingenting i år Einar Aas (31) som ifjor tjente mest i Norge, står i år oppført med null i inntekt. Med sitt eget investeringsselskap skal traderen ha tjent mange hundre millioner på handel innen kraft.

Ifølge Hegnar Online er traderen svært mediesky, og i 2005 oppløste han også selskapet Kraftinvest og fortsatte krafthandel for egen konto. Dermed hindret han pressen innsyn. Skattelistene har likevel gitt en god pekepinn på Aas inntekter de senere årene.

Til tross for at han står oppført med null i inntekt for fjoråret er formuen fortsatt habil: Med en formue på vel 778 millioner kroner, er det er likevel en nedgang fra i fjor da han hadde rundt 900 millioner kroner i formue.