DRAP: Mark Short (40)&nbsp;<span style="line-height: 1.6em; background-color: initial;">skjøt og drepte barna Liana (8), Mark Jr. (5) og Willow (2), samt sin kone Megan Short (33) og familiens hund. Foto: Susan L. Angstadt / Reading Eagle / AP / NTB Scanpix</span>
DRAP: Mark Short (40) skjøt og drepte barna Liana (8), Mark Jr. (5) og Willow (2), samt sin kone Megan Short (33) og familiens hund. Foto: Susan L. Angstadt / Reading Eagle / AP / NTB ScanpixVis mer

Han tok de tre barna med til fornøyelsesparken. Dagen etter var de alle døde

Tre uker tidligere fortalte hun politiet at hun var livredd for ektemannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 5. august tok 40 år gamle Mark Short med sine tre barn til fornøyelsesparken Hershey Park i Pennsylvania.

Dagen etter skjøt og drepte han Liana (8), Mark Jr. (5) og Willow (2), samt sin kone Megan Short (33) og familiens hund. Det skriver Washington Post.

Politiet oppdaget det grufulle synet da de ankom stedet den påfølgende dagen etter en bekymringsmelding. De fant også faren død på åstedet.

Faresignaler

Innledningsvis ble få detaljer delt med offentligheten om det som førte til og ledet opp til den fatale hendelsen, men forrige uke lettet statsadvokat John Adams på sløret.

Han kunne fortelle at Megan var i ferd med å gå fra ektemannen, og at hun hadde planer om å flytte ut den dagen hun og barna ble drept. Det skal ha vært minst to tidligere episoder før masseskytinga.

Den første gangen måtte sikkerhetspersonell på et hotell i Philadelphia bryte inn etter at de fikk rapporter om høylydt krangling på rommet der paret bodde.

Så, den 18. juli, rykket politiet ut til familiens hjem etter tilsvarende rapporter. Dette var mindre enn tre uker før skytinga fant sted.

Kjøpte håndvåpen

Ifølge Adams, skal Megan Short ha fortalt politiet at det hadde vært en opphetet krangel, og at hun var redd for ektemannen.

Hun ble fortalt hvordan hun kunne gå fram for å få beskyttelse, men det er ingenting som tyder på at hun gjorde dette. Dagen etter kjøpte Mark en pistol og ammunisjon i en våpenbutikk i Lancaster County.

Megan skal til og med ha kjøpt en annen leilighet, og begynt å flytte tingene sine dit. Moren hennes ventet på henne i denne leiligheten den 6. august, men da hun ikke dukket opp kontaktet moren politiet.

Politiet brøt seg inn gjennom et kjøkkenvindu i famliens hjem, og oppdaget de fem likene.

- Uheldig hendelse

Statsadvokat Adams forteller at man nå må forsøke å lære av denne hendelsen, for å unngå at liknende skytinger skal forekomme i framtiden.

- Dette var en veldig uheldig hendelse. Jeg vet ikke hva vi kan lære av dette, annet enn at den farligste tiden for et offer er da hun forsøkter å gå fra en partner som misbruker henne, sier han.

Han oppfordrer også alle som planlegger å gå fra en voldelig partner, om å kontakte de lokale støttekontorene for personer som opplever vold i nære relasjoner i forkant.

Huffington Post skriver at selv om mange slike episoder ikke blir omtalt i nasjonale medier, er det store flertallet av masseskytinger (definert som minst fire personer drept) knyttet til vold i nære relasjoner.

Norsk problem

Dagbladet Magasinet gjorde en omfattende kartlegging av partnerdrap i perioden 2000-2013 (krever innlogging). Denne viste at politi, barnevern, krisesenter eller en annen offentlig instans var varslet om familievold eller alvorlige trusler i forkant av rundt en fjerdedel av drapene som etterlot 118 barn uten mamma eller pappa.

52 barn mistet en forelder selv om myndighetene var varslet om vold eller alvorlige trusler. Som varsler regnes at offeret hadde oppsøkt krisesenter, anmeldt gjerningspersonen til politiet eller ringt nødnummer.

48 barn vokste opp i hjem preget av rusmisbruk og/eller psykiatri. Ni av barna ble selv utsatt for vold. 51 barn opplevde at mamma eller pappa ble utsatt for vold før de ble drept.