Han «tok ei kule» for Reagan, og ble et ikon for strengere våpenkontroll

Ronald Reagans pressesekretær James Brady (73) døde i dag, 33 år etter at han ble skutt i hodet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire personer ble skutt i attentatet mot USAs president Ronald Reagan utenfor Hilton hotel i Washington DC, 30. mars 1981. Presidenten ble skutt i brystet og i høyre underarm, men overlevde uten mén, og fortsatt som president fram til 1988.

Hardest skadd ble presidentens pressesjef, James Brady. Han ble truffet i hodet, og skadene var så alvorlige at samtlige amerikanske nyhetsmedier, med unntak av CNN, erklærte ham død.

Men Brady overlevde.

Mannen som kom tilbake i offentligheten, var en helt annen enn den James Brady verden til da hadde kjent. 

Brady ble lenket til rullestol for lesten av livet, og hadde problemer med hukommelsen, og med følelsene. Ifølge kirurgen som opererte ham, Arthur Kobrine, hadde han i tiden etter operasjonen problemer med å snakke uten å gråte.

NED MED VÅPNENE: James Brady ble lenket til rullestolen etter skyteepisoden, men brukte resten av sitt liv til å kjempe for strengere våpenlover i USA. Her er han avbildet i 2011. Foto: REUTERS/Larry Downing
NED MED VÅPNENE: James Brady ble lenket til rullestolen etter skyteepisoden, men brukte resten av sitt liv til å kjempe for strengere våpenlover i USA. Her er han avbildet i 2011. Foto: REUTERS/Larry Downing Vis mer

Brady forble - i navnet -  Reagans pressesekretær ut hans presidentperiode, men andre gjorde jobben for ham. Selv engasjerte han seg som en hardnakket antivåpen-aktivist, og brukte resten av sitt liv for å kjempe for strengere våpenlover.

Han døde i dag, 73 år gammel, 33 år etter at han ble rammet av skuddene som snudde livet hans på hodet.

Skjerpet våpenlovene Organisasjonen han frontet, og som tok hans navn, «The Brady Campaign to Prevent Gun Violence», har i dag rundt 600.000 medlemmer i USA, og jobber for strengere våpenlover.

Organisasjonens største seier er The Brady Handgun Violence Prevention Act, også kjent under navnet «Brady-loven», som ble iverksatt av Bill Clinton i 1993. Den innebærer at alle som kjøper våpen over disk i USA må bestå en obligatorisk bakgrunssjekk.

- Det er få amerikanere i historien som er direkte ansvarlige for å ha reddet så mange liv som James, sier Dan Gross, president i The Brady Campaign, sitert hos USA Today.

Jodie Foster-fanatiker Attentatet mot Ronald Reagan, som rammet James Brady, var ikke politisk motivert. Atentatmannen, John Hinckley jr. var en mentalt forstyrret ung mann, med en sykelig fascinasjon for den da unge skuespillerinnen Jodie Foster, og særlig hennes rolle i filmen Taxi Driver fra 1976.

Hickley så filmen minst 15 ganger da han var tidlig i 20- årene, og identifiserte seg med hovedrollen Travis Bickle, som ble spilt av Robert DeNiro.

FØR SKUDDENE: Dette bildet er tatt to måneder før skuddene utenfor Hilton hotel. Brady var kjent som en selvsikker og munnrapp pressesekretær, som var godt likt blant pressekorpset. Han beholdt jobben - i navnet - igjennom Ronald Reagans to presidentperioder, skjønt andre utførte pliktene for ham. Foto: AP Photo/Walt Zebowski
FØR SKUDDENE: Dette bildet er tatt to måneder før skuddene utenfor Hilton hotel. Brady var kjent som en selvsikker og munnrapp pressesekretær, som var godt likt blant pressekorpset. Han beholdt jobben - i navnet - igjennom Ronald Reagans to presidentperioder, skjønt andre utførte pliktene for ham. Foto: AP Photo/Walt Zebowski Vis mer

I flimen forsøker rollefiguren Bickle å beskytte den tolv år gamle prostituerte jenta som spilles av Jodie Foster. I filmen forsøker Bickle også å drepe en amerikansk senator, som ønsker å bli president.

Hinckley stalket Jodie Foster i flere år, han skrev brev, ringte henne, og meldte seg opp på et skrivekurs på Yale etter å ha lest at hun studerte der.

Etterhvert ble Hinckley overbevist om at han ved å drepe en president ville oppnå samme grad av stjernestatus som Jodie Foster, og at han på den måten kunne bli hennes likemann.

Tvangsbehandling Han var til stede under flere av arrangementene til president Jimmy Carter, Reagans forgjenger. Et mulig atentatforsøk mot Carter, som var demokrat, ble avverget da Hinckley ble pågrepet med skytevåpen på flyplassen i Nashville, der Carter skulle holde et valgkampmøte.

Ett år senere, etter at Reagan var valgt til president, lyktes han i å gjennomføre attentatet.

Etter rettssaken mot ham, beskrev Hinckley atentatforsøket som «det største kjærlighetsoffer verden har sett», og var opprørt over at Jodie Foster ikke innså dette.

PRESSEROMMET: Presserommet i Det hvite hus har siden 2000 båret James Bradys navn. Foto: AFP PHOTO / Saul LOEB
PRESSEROMMET: Presserommet i Det hvite hus har siden 2000 båret James Bradys navn. Foto: AFP PHOTO / Saul LOEB Vis mer

Hickley ble ikke dømt til fengsel, men til tvungent psykiatrisk helsevern ved St. Elizabeths Hospital i Washington DC. Hinckley behandles fortsatt ved sykehuset, under begrenset frihet.

TVANGSINNLAGT: Attentatmannen John Hinckley jr. (i baksetet) forklarte at en fascinasjon for skuespillerinnen Jodie Foster var motivet for atentatet mot Reagan. Han ble dømt til tvungent psykisk helsevern, og tvangsbehandles fortsatt ved St. Elizabeths hospital i Washington DC. Foto: AP Photo/Charles Tasnadi
TVANGSINNLAGT: Attentatmannen John Hinckley jr. (i baksetet) forklarte at en fascinasjon for skuespillerinnen Jodie Foster var motivet for atentatet mot Reagan. Han ble dømt til tvungent psykisk helsevern, og tvangsbehandles fortsatt ved St. Elizabeths hospital i Washington DC. Foto: AP Photo/Charles Tasnadi Vis mer