«Han tok meg på tissen»

Suksessforfatteren Jan Guillou anklager sikkerhetsfolkene på Gardermoen for alt for intime sikkerhetsrutiner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den svenske forfatteren Jan Guillou, anklager en sikkerhetsvakt ved Oslo Lufthavn Gardermoen for å ha gått over grensen under en kroppsvisitering.

Hendelsen skal ha funnet sted på søndag, foran øynene på samboeren Ann-Marie Skarp.

- Han drev med intime berøringer og tok meg på tissen, sier Jan Guillou, 63, til den svenske avisa Expressen.

Pep i kontrollen

Det hele startet da suksessforfatteren skulle gjennom metalldetektoren i sikkerhetskontrollen, og det begynte å pipe. En av sikkerhetsvaktene var etter sigende raskt framme for å kroppsvisitere ham.

- Vanligvis pleier den der kontrollen å være over på noen sekunder, men denne gangen tok det aldri slutt, sier Guillou,  som etter en stund fikk nok av den norske kontrollørens uforsiktige framferd.

- Jeg begynte å bli irritert. Det førte til at han trappet opp, kom med sure kommentarer og tok meg på snabben, forteller Guillou. På dette tidspunktet var forfatteren blitt skikkelig opprørt.

- Jeg ble forbannet. Men da svarte han med et hånflir, sier Guillou. Han får støtte av samboeren Ann-Marie Skarp, som forteller at hun ble kjempesint når vakta begynte å hånflire. 

FORULEMPET:  Forfatteren Jan Guillou, som blant annet står bak den historiske romanserien om korsfareren Arn Magnusson, mener han ble forulempet av en sikkerhetsvakt i sikkerhetskontrollen på Gardermoen. Foto: JEANETTE LANDFALD
FORULEMPET: Forfatteren Jan Guillou, som blant annet står bak den historiske romanserien om korsfareren Arn Magnusson, mener han ble forulempet av en sikkerhetsvakt i sikkerhetskontrollen på Gardermoen. Foto: JEANETTE LANDFALD Vis mer

- Han forulempet meg 

Men kontrollen stoppet ikke der. Svensken slapp fortsatt ikke gjennom.

- Jeg måtte ta av meg skoene. Fotsålene skulle undersøkes og alt mulig sånt. Han tok ikke bare jobben sin seriøst, han var ute etter å forulempe meg, sier forfatteren.

- Da jeg sa til ham at han bare gjorde det for å forulempe meg, fikk jeg beskjed om at det gikk greit å la være å fly. Da ble jeg så forbannet at jeg sa ”Da får dere finne veska mi og forsinke hele flyet.»  Jeg var veldig nære ved å gå, forteller forfatteren, som kom seg om bord på flyet til slutt.

Kan oppleves som intimt

Informasjonssjef på Gardermoen, Jo Kobro sier til Expressen at han ikke kjenner til hendelsen.

 - Det er ikke registrert noen spesiell hendelse hos oss, men jeg kan forstå at noen kan oppleve sikkerhetskontrollen som ubehagelig, sier han. Kobro mener det er kontrollørenes oppgave å undersøke passasjerene nøye når det piper.

- Da skal de ta hånden bak beltespennen og undersøke at det ikke er noen kniver der. Det kan oppleves som intimt, sier han.