- Han tørker blod og smiler, men inni seg er han livredd

Anklagene er bullshit, sier britisk eks-soldat og tidligere kollega av de to drapstiltalte nordmennene.

KOLLEGER:  Tjostolv Moland (til venstre), en lokal mann fra Uganda (i midten) og den tidligere sikkerhetskollegaen til de to drapssiktede nordmennene. Foto: PRIVAT.
KOLLEGER: Tjostolv Moland (til venstre), en lokal mann fra Uganda (i midten) og den tidligere sikkerhetskollegaen til de to drapssiktede nordmennene. Foto: PRIVAT. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


OSLO/KISANGANI (Dagbladet.no): - Jeg jobbet med Mike (Tjostolv Moland) og John (Joshua French) i sikkerhetsbransjen i Uganda. Vi var mye i bushen sammen. I nattekulden lå vi tett inntil hverandre for å holde varmen, så godt kjente vi hverandre, sier mannen til Dagbladet.

Det er første gang en tidligere sikkerhetskollega prater om samarbeidet med de to nordmennene.

Dagbladet kjenner hans ekte identitet, men har sagt ja til å anonymisere ham.

Han har nå pensjonert seg fra sikkerhetsbransjen og bor i England.

Briten er rystet over det Tjostolv Moland og Joshua French nå gjennomgår i Kongo.

- Forsøker å framstå med kontroll
- Jeg reagerer spesielt på at man gjør så mye ut av bildet der en smilende Mike tørker opp blodet i bilen. Det er hans normale måte å reagere på i en utfordrende situasjon. Inni seg er han opprørt. Han forsøker bare å framstå som en mann med kontroll i en meget vanskelig situasjon. Vi har alle tre militær bakgrunn. I en situasjon der vanlige folk ville gjemme seg i et hjørne og ta til tårene, tar vi oss sammen og håndterer det, sier han til Dagbladet.

- I vanskelige situasjoner kunne vi alltid stole på hverandre, og vi hjalp hverandre med å holde humøret oppe når det røynet på, sier han.

Han vil ikke gå i detaljer om hvilke oppdrag de jobbet sammen på i Uganda, bare at det var legalt sikkerhetsarbeid, og slett ikke leiesoldat-virksomhet.

SMILER:  - Det er bare tull at folk tror smilet viser at Tjostolv er en farlig mann. Han holdt alltid maska i vanskelige situasjoner, men inni seg er han redd, sier en tidligere kollega av nordmannen. Foto: PRIVAT.
SMILER: - Det er bare tull at folk tror smilet viser at Tjostolv er en farlig mann. Han holdt alltid maska i vanskelige situasjoner, men inni seg er han redd, sier en tidligere kollega av nordmannen. Foto: PRIVAT. Vis mer

- En fæl gjeng
- Selv har jeg vært i 36 land og i alle verdens krigssoner siden nittitallet, blant annet Afghanistan, Irak, Sierra Leone og Somalia. Jeg jobbet enten som privat sikkerhetskontraktør eller soldat. Jeg har også kjempet mot kongolesiske rebeller. Det er en temmelig fæl gjeng, sier han, og bedyrer at de to nordmennene ikke har vært på oppdrag i Kongo.

- Jeg er overbevist om at drapsanklagene mot nordmennene er bullshit, sier han.

- Bildet av meg, afrikaneren og Mike, som Dagbladet gjengir med min tillatelse, er tatt i Uganda, noen kilometer fra Kongo-grensa. Mike og John er stødige karer, men har mange års mindre fartstid enn meg.
- De kalte meg «dad»
De kalte meg «dad» fordi jeg er eldre enn dem og hadde begynt å miste håret, sier briten som håper Kongo-prøvelsene snart tar slutt for nordmennene.

- Vi var et eventyrlystent trekløver, alltid på farten til fjerntliggende områder. Vi sa til hverandre at vi holdt på i disse områdene fordi vi ikke visste bedre, sier han.

Tjostolv Moland og Joshua French bekrefter overfor Dagbladet at de kjenner briten fra Uganda. De beskriver ham som «litt av en skrytepave».

KOLLEGER:  Joshua French (til venstre) og den tidligere, anonymiserte sikkerhetskollegaen. Foto: PRIVAT.
KOLLEGER: Joshua French (til venstre) og den tidligere, anonymiserte sikkerhetskollegaen. Foto: PRIVAT. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer