- SNAKKER MED HAN HVER DAG: Ordfører Rune Øygard i Vågå kommune ble forrige mandag siktet for seksuell omgang med en mindreårig. Her varaordfører Astrid Sveen Løkken, som nå har tiltrodd som ordfører. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
- SNAKKER MED HAN HVER DAG: Ordfører Rune Øygard i Vågå kommune ble forrige mandag siktet for seksuell omgang med en mindreårig. Her varaordfører Astrid Sveen Løkken, som nå har tiltrodd som ordfører. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Han trenger oppbacking og at folk bryr seg om han

Varaordfører Astrid Sveen Løkken snakker med Rune Øygard hver dag, og sier han er sterkt prega av situasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VÅGÅ (Dagbladet): I går overtok Astrid Sveen Løkken ordførerklubba i Vågå kommune. En rar følelse, forteller hun til Dagbladet.

 - Det er ikke helt lett å finne ord. Det er en spesiell situasjon, sier Sveen Løkken.

På kontordøra i rådhuset står skiltet med Rune Øygards navn, men det er varaordfører Sveen Løkken Dagbladet møter.

- Han trenger at folk bryr seg Hun har i fire år vært varaordfører i Vågå, og jobbet tett med Øygard. 

- Jeg snakker med han hver dag. Han er prega av situasjonen, etter offentliggjøringa ble det ekstra tøft. Men som han sa i dag, han tror det var lurt å gjøre det sånn, og kanskje det blir roligere om noen dager, sier varaordfører Sveen Løkken.

- Han er interessert i det som skjer, og hvordan det går. Han trenger oppbacking, og trenger at folk bryr seg om han. Det er han jeg kjenner derfor er det han jeg har kontakt med, sier varaordføreren.

Hun skulle egentlig gå ut av stillingen som varaordfører, men etter at Øygard i går bekrefta i en pressemelding at det er han som er siktet for å ha hatt seksuell omgang med en mindreårig jente, måtte hun steppe inn. 

- Det er greit å gjøre det sånn. Det har vært en såpass stor sak i mediene at alle skjønte hvem det var, sier hun.

Tilbake som ordfører Øygard er sykemeldt i to uker. Ifølge hans forsvarer, Mette Yvonne Larsen, er han ikke sykemeldt som følge av den pågående saken, men på grunn av en somatisk lidelse.

Konstituering av nytt kommunestyre skjer tirsdag 18. oktober - bare åtte dager etter at  Øygard skal komme tilbake fra sykemeldingen.

Sveen Løkken forsikrer om  at  prosessen er i gang med å få det nye kommunestyret på plass.

- Arbeiderpartiet fikk 58 prosent av stemmene og et rent flertall ved valget, men vi må samarbeide med de tre andre partiene, SV, SP og Bygdelista.

- Hva skjer hvis Øygard ikke er sjekket ut av saken innen 18. oktober?

- RART: Varaordfører Astrid Sveen Løkken sier det har vært en rar stemning i den lille Gubrandsdalskommunen de siste dagene. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
- RART: Varaordfører Astrid Sveen Løkken sier det har vært en rar stemning i den lille Gubrandsdalskommunen de siste dagene. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

 - Vi forholder oss bare til virkeligheten.  Jeg regner med at han kommer tilbake til det motsatte er bevist. Vi må rett og slett bare avvente, svarer hun.

- Vi forholder oss til politiet, og har tillit til at dem gjør jobben sin. Men vi håper for alle parter at etterforskningen kan gå fort. 

Rar stemning Hun har vist det i noen dager at hun måtte overta kontoret for en periode, men det var ikke før i går at det ble formelt. Hun sier de tar en dag av gangen, men at det er vanskelig å planlegge siden ordførerens telefon og PC er beslaglagt, og de ikke lengre har tilgang på timeplanen til Øygard.

- Det har vært en rar stemning i Vågå i det siste. Både jeg og rådmannen har følt at folk har snakka med oss, men ikke turt å konfrontere oss med det dem har visst. Det har vært merkelig. Noen har sagt til meg at dem veit ting, men skjønner at jeg ikke kan si noe.

- Rune har vært opptatt av åpenhet rundt det som skjer, også plutselig er ikke vi åpne, det har vært rart, sier hun til Dagbladet.

- Skrøpelig Varaordføreren har fått mange henvendelser, og mange er sjokkerte, men også støttende.

- Folk synes det er skrøpelig. Det er tragisk for begge parter uansett hva saken er. Alle kjenner alle i Vågå, vi er alle berørte. Det er en alvorlig anmeldelse, og alle bærer preg av det, sier hun.

Øygard og kona er etter det Dagblader erfarer ikke lengre i Vågå kommune.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med Øygards advokat eller bistandsadvokaten til fornærmede.

SIKTA: Ordfører Rune Øygard gikk i går ut i en pressemelding og bekreftet at det er han som står siktet i overgrepssaken i Vågå. Foto: Espen Røst.
SIKTA: Ordfører Rune Øygard gikk i går ut i en pressemelding og bekreftet at det er han som står siktet i overgrepssaken i Vågå. Foto: Espen Røst. Vis mer