PRIVATE MELDINGER: I denne eksklusive reportasjen fra CNN får man se det som skal være private meldinger delt på WhatsApp mellom den drepte journalisten Jamal Khashoggi og aktivisten Omar Abdulaziz. Meldingene kaster et nytt lys over Khashoggis meninger om Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salmans politikk. Video: CNN Vis mer

Aktivist-venn til Khashoggi i eksklusivt intervju til CNN:

- Han trodde at MBS var problemet, og at noen måtte stoppe ham

Aktivist-venn frykter at hacking av telefonen hans kan ha hatt stor betydning for drapet av Jamal Khashoggi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Søndag avslørte CNN hemmelige WhatsApp-samtaler mellom Jamal Khashoggi og aktivisten Omar Abdulaziz. Meldingene ble sendt kort tid før journalisten gikk inn på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul i starten av oktober. 20. oktober ble han bekreftet drept.

I et eksklusivt intervju med CNN åpner Abdulaziz mandag opp om hvorfor han tror Khashoggi ble drept.

Det hele skal ha startet med et ønske om å stoppe Saudi-Arabias kronprins, Mohammad bin Salman.

- Han trodde at MBS (Mohammad bin Salman, red.anm.) var problemet, og at noen måtte stoppe ham, sier Abdulaziz til kanalen.

Planla en motstandsbevegelse

For å få til dette planla Khashoggi og Abdulaziz en online motstandsbevegelse mot Saudi-Arabia, hvor Khashoggi tydeliggjør at det er kronprinsen som er hovedproblemet.

- Gutten må stoppes, skrev Khashoggi i en melding til Abdulaziz.

Til kanalen forteller aktivist-vennen Abdulaziz at det var vanskelig for de to å ha kontakt fordi han var en aktivist og Jamal hadde vært journalist i mange år.

- Jeg sendte deg en kort idé angående arbeidet med den elektroniske hæren, skal Khashoggi ha skrevet i en melding til Abdulaziz.

- Strålende rapport. Jeg skal prøve å finne penger. Vi må gjøre noe, skal journalisten ha svart.

I en annen melding skal Khashoggi ifølge aktivisten lovt å legge ned 30 000 dollar, tilsvarende ca. 257 000 norske kroner for å få gjennomført motstandsbevegelsen.

DREPT: Jamal Khashoggi var spaltist Washington Post da han ble drept. Foto: AP Photo/Hasan Jamali, File
DREPT: Jamal Khashoggi var spaltist Washington Post da han ble drept. Foto: AP Photo/Hasan Jamali, File Vis mer

Ifølge Abdulaziz kan et slikt angrep føre til at man blant annet kan bli drept eller få fengselsstraff i Saudi-Arabia.

Abdulaziz hevder han ble forfulgt

I mai hevdet Abdulaziz at Saudi-Arabiske myndigheter forfølger han.

- Vi har kommet til deg med en melding fra Mohammad bin Salman. Jeg vil at du skal vite at vi ikke trenger å oppsøke noen fra offentlige myndigheter. Saudi-Arabias ambassade venter deg, heter det i et hemmelig opptak som Abdulaziz har tatt opp.

Abdulaziz nekter å samarbeide, og hevder Saudi-Arabiske myndigheter hacker telefonen hans. Da skal Khashoggi ha skrevet følgende melding til aktivisten-vennen:

- Gud, hjelp oss.

To måneder seinere blir han drept.

- Hackingen spilte en viktig rolle

Abdulaziz har sendt inn et søksmål mot et israelsk selskap som oppfant programvaren han mener ble brukt til å hacke telefonen hans.

- Hackingen av telefonen min spilte en viktig rolle i det som skjedde med Jamal, og det er jeg veldig lei meg for. Vi prøvde å lære folk at man kan ytre sine meninger. Det er den eneste forbrytelsen vi har begått, sier Abdulaziz til CNN.

- Skyldfølelsen dreper meg.

Abdulaziz snakker nå ut om sin kontakt med Khashoggi fordi forskere ved University of Torontos Citizen Lab rapporterte at telefonen hans hadde blitt hacket av en militært spionutstyr.

Saudi-Arabiske myndigheter har ikke svart CNN sine henvendelser i denne saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer