- Han trodde han skulle dø

15-åring reddet av kameratene etter badeulykke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Tilstanden til den 15-årige gutten, som i går kveld ved funnet livløs i et vann i Hordaland, er ikke lenger livstruende.

Gutten bor på Bergum asylmottak i Førde.

Den siste uken har han sammen med flere andre mindreårige asylsøkere på mottaket vært på Dyrkolbotn leirskole i Lindås kommune i Hordaland.

Reddet av kameratene
Ulykken skjedde da leirskoledeltakere skulle bade i et fjellvann i går ettermiddag, forteller mottaksleder Else Aabrekk.

- En gruppe på bortimot 30 personer var ute på tur i går og skulle bade i fjellvannet. Ut i fra det jeg forstår er var dette vannet mørkt og har mørk og grumsete bunn, sier Aabrekk og fortsetter:

- Gutten ga uttrykk for at han kunne svømme, men svømmeferdighetene har nok vært litt begrenset. Han har mest sannsynlig fått panikk når han kom i vannet.

Flere av de andre leirdeltakerne og -lederne fikk med seg at 15-åringen hoppet ut i vannet.

- To ledere og to kamerater av gutten så at han gikk under og dukket umiddelbart etter ham. Utfordringen her var å finne ham på bunnen, siden det var så grumsete.

Uten varige mén
Redningsaksjonen ga resultater og 15-ringen ble brakt på land der han fikk førstehjelp av leirlederne.

Ambulanse ble tilkalt og gutten ble fraktet til Haukeland universitetssykehus.

- Vi har nettopp snakket med sykehuset og de forteller at det ikke lenger er fare for liv og helse, forteller mottakslederen.

15-åringen kommer fra Afghanistan og bor på avdeling for enslige mindreårige asylsøkere.

- Dette skulle jo være deres sommerferie og de har hatt en fantastisk opphold i én uke. Slike ulykker kan man selvsagt ikke forutse og det berører oss alle, så vi er fryktelige glade for at det har gått så bra.

Preget
Ungdomsgruppen oppholder seg fremdeles på leirskolen og kommer tilbake til asylmottaket i kveld.

- Vi skal ha en samling i kveld der vi snakker om dette. Personalet hos oss er obs på at de har hatt en ubehagelig opplevelse og vi er forberedt på å gi dem den nødvendige oppfølgingen.

15-åringen er på bedringens vei, men er preget av opplevelsen.

- Han har gitt uttrykk til kameratene sine at han trodde han skulle dø, så han har nok fått en erfaring han skulle vært foruten. Akkurat nå velger vi likevel å fokusere på at han er fysisk uskadd og berømme alle som var der for å ha håndtert situasjonen så bra.