Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump

Han trodde han skulle få sparken mandag, men Trump «foretrekker» at han fortsetter

- Han er hyggelig, så vi får se, sier presidenten.

FORTSETTER: Rod Rosenstein trodde han var ferdig som visejustisminister mandag, men nå virker det mer sannsynlig at han blir sittende i alle fall til det kommende mellomvalget i USA er over. Foto: AFP PHOTO / SAUL LOEB / NTB scanpix
FORTSETTER: Rod Rosenstein trodde han var ferdig som visejustisminister mandag, men nå virker det mer sannsynlig at han blir sittende i alle fall til det kommende mellomvalget i USA er over. Foto: AFP PHOTO / SAUL LOEB / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag meldte flere amerikanske medier at USAs visejustisminister, Rod Rosenstein, var på vei til Det hvite hus for å få sparken.

Det ble også sagt at Rosenstein selv skal ha sagt til Trumps stabssjef, John Kelly, at han ønsket å fratre sin stilling før han ble sparket av Trump. Disse påstandene har imidlertid seinere blitt avvist av kilder nær Rosenstein.

Hemmelige opptak av Trump

Dramaet startet ved at flere amerikanske medier fredag meldte at Rosenstein i mai i fjor skal ha foreslått å gjøre hemmelige opptak av den amerikanske presidenten i Det hvite hus for å avsløre kaoset i administrasjonen.

Ifølge New York Times skal han også ha diskutert muligheten for å rekruttere regjeringsmedlemmer til å bruke det 25. grunnlovstillegget for å fjerne Trump.

Grunnlovstillegget åpner for å fjerne en president som ikke er mentalt skikket til jobben. Forslagene fra Rosenstein skal ha kommet etter at Trump sparket FBI-sjef James Comey i mai 2017, noe som førte til at Robert Mueller ble oppnevnt som spesialetterforsker for Russland-etterforskningen.

Det er Rod Rosenstein som har ansvaret for Russland-etterforskningen, fordi justisminister Jeff Sessions sa seg inhabil.

Dermed vil det ha ganske store politiske konsekvenser dersom Rosenstein blir sparket, i og med at han offisielt igangsatte etterforskningen som Trump jevnlig langer ut mot og kaller en «heksejakt».

- Foretrekker å beholde ham

Så på mandag møtte Rosenstein opp i Det hvite hus, og forventet å få sparken. Han ble i stedet møtt av stabssjef John Kelly, og snakket med president Donald Trump på telefonen, ifølge Washington Post.

I stedet for at han ble sparket, ble det bestemt at de to skal møtes torsdag.

Og kanskje får Rosenstein fortsette i jobben en stund til. Under et pressemøte onsdag sa Trump at han allerede har hatt en «god prat» med Rosenstein, og at han helst ser at Rosenstein fortsetter som visejustisminister.

- Jeg vil foretrekke å beholde ham, sa Trump.

Opplysningene om at Rosenstein skal ha luftet muligheten for å avlytte Trump stammer fra kilder New York Times sier er blitt orientert om diskusjonen og notater fra Andrew McCabe, som ble fungerende FBI-sjef da James Comey fikk sparken.

McCabe står heller ikke på Trumps liste over personer han setter høyt, og kanskje er det grunnen til at presidenten sier han tror på Rosenstein, som hevder opplysningene er «unøyaktige og ukorrekte».

- Han sier at han ikke har sagt det, han sier at han ikke tror det, han sier at han har masse respekt for meg. Han er veldig hyggelig, så vi får se, sa Trump onsdag.

GFÅR TROLIG AV: Amerikanske medier melder at Rod Rosenstein, visejustisminister, sannsynligvis går av. Video: CNN Vis mer

Frykter mellomvalget

En annen faktor som er viktig for presidenten er det kommende mellomvalget i USA. Der står republikanernes flertall i begge kamrene i Kongressen på spill.

Skulle det bli «tronskifte» i Kongressen vil det være katastrofe for Trump og Republikanerne, ettersom Demokratene har tatt tydelig avstand fra Trump og hans politikk. Det betyr at Republikanerne er helt avhengige av å ha flertall i både Representantenes hus og Senatet for å få noe som helst betydelig form for politisk gjennomslag.

Ifølge Washington Post mener flere personer i Justisdepartementet at det er stadig mer sannsynlig at Rosenstein vil være visejustisminister til mellomvalget er gjennomført, og så enten trekke seg eller bli sparket.

To tjenestemenn i Det hvite hus sier at det er usannsynlig at Trump vil sparke Rosenstein før den tid. Rett og slett fordi han er bekymret for at det kan påvirke valget.

Rosenstein og Trump skal etter planen møtes torsdag, men det kan være at møtet blir utsatt på grunn av høringen som skal være i Senatet den dagen.

Da skal Brett Kavanaugh, Trumps utvalget som ny høyesterettsdommer, forsvare seg mot overgrepsanklager for Senatets justiskomité.

Trump sier at han derfor kanskje kommer til å utsette møtet med Rosenstein, så møtet ikke «konkurrerer med og skadet» høringen i Senatet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!