BØRS: Analytiker Martin Stenshall i Danske Bank Markets spår kraftig kursfall for Norwegian, men han er ikke den mest pessimistiske. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen
BØRS: Analytiker Martin Stenshall i Danske Bank Markets spår kraftig kursfall for Norwegian, men han er ikke den mest pessimistiske. Foto: Eivind Yggeseth / FinansavisenVis mer

Han tror ikke på Norwegian

Mens de fleste meglerhusene beundrer Norwegian har Danske Bank Markets og Martin Stenshall et helt annet syn på flyselskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Torsdag la flyselskapet Norwegian frem skuffende kvartalstall. Investorene svarte med å sende aksjen ned 5,3 prosent og fredag falt aksjen videre til 194 kroner.

Dermed falt aksjen nesten 6 prosent på to dager og reduserte verdien på selskapet med 422 millioner kroner til 6,8 milliarder kroner. For et drøyt år siden, den 3. juni i fjor, var verdien over 11 milliarder kroner.

Analytikerstanden er fremdeles stort sett positiv til Norwegian, men ikke alle. Analytiker Martin Stenshall i Danske Bank Markets er fremdeles kritisk til den videre utviklingen for Norwegian.

25. juni sendte han ut en salgsanbefaling, og nå følger han opp med en ny salgsanbefaling, samtidig som han senker kursmålet ytterligere.

Traff blink på kostnadene I sin analyse og salgsanbefaling i juni uttrykte Stenshall bekymring for kostnadsnivået, og torsdagens kvartalsrapport viste at han traff blink.

Overfor Finansavisen påpekte analytikeren fredag at Norwegian endrer guidingen uten å endre på forutsetningen om drivstoffpris og valutakurser - som kan virke i overkant optimistisk.

Han peker også på at Norwegian guider basert på en eurokurs på 7,75, mens kursen i dag er 8,37.

- I dag ligger også fuelprisen og dollaren over Norwegians forutsetninger. Dermed er det en stor nedside en ikke har tatt høyde for, sier Stenshall til avisen.

Ser aksjen i 120 kroner Denne nedsiden har analytikeren tatt hensyn til i den ferske anbefalingen. Danske Bank Markets gjentar nå salgsanbefalingen og kutter ifølge TDN Finans kursmålet fra 140 til 120 kroner.

- Vi høyner vårt enhetskostnadsestimat for 2014 på bakgrunn av fortsettende valutauro og betydelige påløpte kostnader relatert til opptrapping i langtransport, heter det.

På bakgrunn av overkapasitet og priskrig i Skandinavia tror meglerhuset, ifølge nyhetsbyrået, på et forsatt yieldpress.

Stenshall peker også på det tøffe makrobildet i de europeiske landene hvor Norwegian setter opp nye baser.

Ikke den største pessimisten Danske Bank-analytikeren, som dermed ser et kursfall i Norwegian på nesten 40 prosent fra dagens nivåer, er likevel ikke den største Norwegian-pessimisten der ute.

Bank of America Merrill Lynch har et kursmål på 73 kroner, og ser altså for seg et kursfall på over 60 prosent.

Flere nyheter British Airways-sjef tviler på Kjos-regnestykke
Dette ser ikke bra ut for Norwegian
Kjos skal leie ut fly for 157 milliarder kroner