Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

GRUNNLOVENS MILJØPARAGRAF

Han tror miljøvernerne kan vinne over staten

Den juridiske tungvekteren Ketil Lund (78) mener politikerne har vært ute av stand til å gjøre noe med klimaproblemet: Nå setter han sin lit til domstolene.

KLAR FOR RETTEN: Tidligere høyesterettsdommer Ketil Lund, kjent fra Lund-kommisjonen
og Alta-utbyggingssaken, er med på miljøvernernes side når Grunnloven miljøparagraf prøves i retten for første gang denne uka. Foto: Christian Roth Christensen
KLAR FOR RETTEN: Tidligere høyesterettsdommer Ketil Lund, kjent fra Lund-kommisjonen og Alta-utbyggingssaken, er med på miljøvernernes side når Grunnloven miljøparagraf prøves i retten for første gang denne uka. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

(Dagbladet): Det er blitt kalt «udemokratisk» og et mediestunt: Greenpeace og Natur og ungdom har saksøkt staten ved Olje- og energidepartementet for å ha brutt grunnlovens bestemmelser om at staten skal verne natur og miljø da de delte sin siste runde med lisenser for oljeutvinning.

Når rettssaken starter i Oslo tingrett i morgen, har miljøvernerne med seg et tungt, juridisk navn på sin side.

Dommer og gransker

Ketil Lund (78) var dommer i Høyesterett i 19 år. Han ledet granskingen av de hemmelige tjenestene i den såkalte Lund-kommisjonen og var advokat i den legendariske Alta-saken på slutten av 70-tallet og starten av 80-tallet.

Han har slått seg sammen med miljøvernerne som parts-representant for Besteforeldrenes klimaaksjon, og han tror det er mulig å vinne.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?