KLAR FOR RETTEN: Tidligere høyesterettsdommer Ketil Lund, kjent fra Lund-kommisjonen
og Alta-utbyggingssaken, er med på miljøvernernes side når Grunnloven miljøparagraf prøves i retten for første gang denne uka. Foto: Christian Roth Christensen
KLAR FOR RETTEN: Tidligere høyesterettsdommer Ketil Lund, kjent fra Lund-kommisjonen og Alta-utbyggingssaken, er med på miljøvernernes side når Grunnloven miljøparagraf prøves i retten for første gang denne uka. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

GRUNNLOVENS MILJØPARAGRAF

Han tror miljøvernerne kan vinne over staten

Den juridiske tungvekteren Ketil Lund (78) mener politikerne har vært ute av stand til å gjøre noe med klimaproblemet: Nå setter han sin lit til domstolene.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): Det er blitt kalt «udemokratisk» og et mediestunt: Greenpeace og Natur og ungdom har saksøkt staten ved Olje- og energidepartementet for å ha brutt grunnlovens bestemmelser om at staten skal verne natur og miljø da de delte sin siste runde med lisenser for oljeutvinning.

Når rettssaken starter i Oslo tingrett i morgen, har miljøvernerne med seg et tungt, juridisk navn på sin side.

Dommer og gransker

Miljøparagrafen prøves Natur og Ungdom og Greenpeace har saksøkt staten for brudd på Grunnlovens § 112, som kalles Miljøparagrafen.De mener utdelingen av nye oljelisenser i Barentshavet strider mot bestemmelsen som har følgende ordlyd:«Enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares. Naturens ressurser skal disponeres ut fra en langsiktig og allsidig betraktning som ivaretar denne rett også for etterslekten»Saken går i Oslo tingrett fra 14. -23. november.Det er første gang Miljøparagrafen prøves for retten.

Ketil Lund (78) var dommer i Høyesterett i 19 år. Han ledet granskingen av de hemmelige tjenestene i den såkalte Lund-kommisjonen og var advokat i den legendariske Alta-saken på slutten av 70-tallet og starten av 80-tallet.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn