Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Han tror oljeeventyret i nord kan være over allerede

Investeringsdirektør Stig Myrseth tror ikke på så mye leteboring i Barentshavet fremover.

OLJE: Investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning tror oljeeventyret i Nord kan være over før det har begynt. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
OLJE: Investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning tror oljeeventyret i Nord kan være over før det har begynt. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen):  Investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning tror ikke det finnes noen returbillett til de glade dager med tresifrede oljepriser, skriver Finansavisen i dag.

Tror ikke på Barentshavet - Opec snudde 180 grader. Kartellet gikk fra å beskytte pris til å beskytte markedsandel, og det kommer vi til å merke konsekvensene av i mange år fremover, advarer han og tror det vil få store konsekvenser for de som har trodd på et oljeeventyr i nord.

- At det blir så mye leteboring i Barentshavet, det tror jeg ikke på. Det oljeeventyret er over, for det vil ikke lønne seg, sier han til avisen.

- Allerede før det har startet?

- Ja. Det mange sier nå er at oljeprisen ikke kan forbli på nivået den er i dag, fordi produksjonskostnadene er for høye. Men det har man sagt før også, og så har man i stedet greid å redusere kostnadene. Dermed er det ikke sikkert at 60 dollar fatet er så urimelig allikevel om ett ­eller to år, sier Myrseth.

Tjæresand er den sorte svanen? Prisen for et fat Brent-olje lå i helgen rett under 60 dollar. I midten av juli lå oljeprisen på rundt 115 dollar.

Myrseth mener det er sannsynlig at olje fra tjæresand, olje fra ekstreme dyp og arktisk olje aldri vil bli lønnsomt å utvinne. Hovedårsaken er tilgjengeligheten av langt billigere skiferolje, hovedsakelig fra amerikanske forekomster.

- Jeg vil tro at oljeprisen stabiliserer seg på et noe høyere nivå enn i dag om noen år, men you never know - også i skiferolje kan det være potensial for kostnadskutt, sier han til Finansavisen.

Norge er forberedt Vanlige nordmenn har imidlertid lite å bekymre seg for, ­mener han.

- Situasjonen er ellers ganske forskjellig fra den i 2008, for nå er det bare olje og energi som er rammet. Det er ikke noe stort problem for staten, og for folk flest er det ingen grunn til å frykte krakk eller krise. Realiteten er at norske politikere har forberedt seg på dette i mange år.

På betryggende avstand fra oljebrønnene tror Myrseth at det kommende året vil by på en moderat avkastning i aksjemarkedet, og anbefaler seks aksjer.

- Lav inflasjon og lave renter vil fortsatt støtte aksjemarkedene. Spørsmålet er hvor mye som er inndiskontert. Min følelse er at trenden vil være flatere enn tidligere, rett og slett fordi vi er kommet på et høyere prisingsleie, sier han til Finansavisen.

Flere nyheter Ti aksjer slår til med rekordnotering
Myrseth: Det kan ende med en fullblods finanskrise
Slik ser kalenderen for de ultrarike ut i 2015