Han tror oljeprisen vil falle til 70 dollar fatet

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus tror oljeprisen i snitt blir liggende på dagens nivåer.

OLJE: Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets mener vi må være fornøyd med dagens oljepris også neste år. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
OLJE: Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets mener vi må være fornøyd med dagens oljepris også neste år. Foto: Thomas Winje Øijord / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Sommeren 2012 fikk oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets mye pepper for å spå oljeprisen kraftig ned de kommende årene. Han begrunnet dette blant annet med den økende oljeproduksjonen i USA.

Den amerikanske skiferoljen har imponert nesten alle de siste par årene. I tillegg har den globale etterspørselsveksten falt fra en årlig trend på 1,7 prosent til 1,1 prosent.

Bare de siste månedene har dette bidratt til å sende oljeprisen ned fra 115 til lavt på 80-tallet.

Tror på 70 - 90 dollar Oljeanalytiker Torbjøn Kjus i DNB Markets har fått stadig mer aksept for sitt syn, og med det seneste oljeprisfallet har flere og flere analytikere nærmet seg Kjus? pessimistiske syn, skriver Finansavisen i dag.

Og nå klinker Kjus til igjen.

- Jeg kommer snart til å oppdatere oljeprisanslagene mine for neste år, og de vil ligge på mellom 70 og 90 dollar, sa Kjus på et oljeseminar i regi av Norske Finansanalytikeres Forening mandag.

Kjus argumenterte også for at etterspørselen i oljemarkedet er kunstig høy for øyeblikket.

For bratt prisfall Goldman Sachs antydet imidlertid mandag at nedgangen har vært for bratt.

«Oljeprisfallet har sannsynligvis vært overdrevent. Overtilbudet i oljemarkedet er ikke en realitet ennå, men det er forventninger om det,» skriver meglerhuset i en analyse.

Mandag kom også det første tegnet på at oljeprisen kanskje er blitt lav nok for Saudi-Arabia. En markedsaktør Bloomberg snakket med tror nedstengningen av produksjonen på Khafji-feltet skyldes noe helt annen enn «miljøhensyn», skriver Finansavisen.

Tirsdag stiger prisen på et fat Brent-olje med 0,5 prosent til 85,85 dollar, tilsvarende 562 kroner.

I Statsbudsjettet for 2014 og 2015 er det lagt til grunn en oljepris på 650 kroner.

Flere nyheter Trond Omdal: - Dette er veldig lønnsomme fat
Warren: Her taper 89 prosent av investorene
Da faller oljeprisen til 70 dollar fatet